علائم افسردگی چیست؟

علائم افسردگی چیست؟
آنچه در این مطلب می‌خوانید

یکی از اختلالات روانی که امروزه افراد زیادی در سرتاسر دنیا به آن مبتلا شده‌اند افسردگی است. این اختلال یکی از شایع‌ترین اختلالات خلقی است، که اگر پیشرفت کند زندگی عادی فرد را  کاملا مختل می‌کند. علائم افسردگی بسیار متنوع هستند و ما سعی داریم در این مقاله به صورت مفصل به آن بپردازیم.

افسردگی احساس غم و اندوهی که هرچند وقت یکبار تجربه می‌کنیم نیست، بلکه افسردگی احساس غم و اندوه به صورت مداوم است که باید در همان مراحل ابتدایی اقدام به درمان شود. چون اگر در همان مراحل اولیه بتوانید علائم افسردگی و نشانه‌های آن را تشخیص دهید، می‌توانید با تغییر سبک زندگی و کمک گرفتن از مشاورین روان‌شناسی و روان‌درمانی آن را درمان کنید.

اما اگر در مراحل اولیه این اختلال تشخیص داده نشود، پیامد‌های جبران ناپذیری به همراه خواهد داشت. به همین دلیل می‌خواهیم در ادامه شما را با مهم‌ترین علائم افسردگی و نشانه‌های آن آشنا کنیم تا بتوانید در وهله‌ی اول فرد افسرده را از یک فرد عادی تشخیص دهید.

افسردگی یکی از اختلالات خلقی

افسردگی جزئی از اختلالات خلقی به حساب می‌آید، اختلالات خلقی عبارتند از ناراحتی‌ها و نا‌به‌سامانی‌های هیجانی و عاطفی که باعث می‌شود فرد از درون ناراحت باشد و یا نتواند کارها و وظایف خود را به خوبی انجام دهد.

همه انسان‌ها در مقطعی از زندگی خود احساس افسردگی (depression) می‌کنند و معمولا می‌توانند علت این افسردگی را به رویدادهای مشخصی ربط دهند. در به وجود آمدن علائم افسردگی دو نوع رویداد اهمیت ویژه‌ای دارند:

  • فقدان (loss): تجربه‌هایی مانند از دست دادن شغل یا فقدان عزیزان، می‌تواند باعث آغاز دوره‌ای از غم، خمودگی و تکرار دائمی بعضی از افکار منفی شود.
  • شکست (failure): شکست‌ها، مانند رد شدن در امتحانات، عدم موفقیت در قانع کردن فرد مورد علاقه برای ازدواج و یا ورشکستگی می‌توانند باعث ایجاد احساسات و افکار منفی شوند.

اکثر مردم می‌توانند این احساسات منفی را در عرض چند روز و یا چند هفته از بین ببرند و به زندگی عادی خود بر گردنند. اما برای بعضی افراد، علائم افسردگی به مدت طولانی باقی می‌مانند و در همه جوانب زندگی آن‌ها نفوذ می‌کنند.

اگر این احساسات منفی بر جنبه‌های هیجانی، رفتاری، شناختی و فیزیکی افراد تاثیر بگذارد، ممکن است تبدیل به افسردگی بالینی شود.

انواع افسردگی

ما در مقاله انواع افسردگی به صورت مفصل درباره انواع افسردگی و علائم هر کدام صحبت کرده‌ایم پیشنهاد می‌کنم اگر علاقه دارید اطلاعات بیشتری راجع به این موضوع کسب کنید به این مقاله نیز مراجعه کنید.

اما به صورت مختصر می‌توانیم 9 مورد زیر را به عنوان انواع افسردگی بیان کنیم:

  1. افسردگی ماژور
  2. افسردگی مداوم
  3. اختلال دو قطبی
  4. افسردگی پس از زایمان
  5. اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی
  6. اختلال افسردگی فصلی
  7. افسردگی آتیپیک
  8. افسردگی سایکوتیک
  9. افسردگی موقعیتی

افسردگی اگر در همان مراحل اولیه تشخیص و درمان نشود، موجب انواع تغییرات روانی و جسمی مانند افزایش یا کاهش وزن، بی‌خوابی یا بد‌خوابی، افزایش یا کاهش اشتها و … می شود.

علائم افسردگی چیست؟

قبل از پرداختن به علائم افسردگی باید به این نکته توجه کنید که علائم نام برده شده نباید بر اثر بیماری‌هایی مانند دیابت، هپاتیت، سرطان، تیروئید و … پدید آمده باشند. به عبارتی دقیق‌تر تمامی علائم افسردگی باید درحالی وجود داشته باشند که فرد هیچ مشکلی در زندگی‌اش ندارد و در رفاه کامل است.

برخی از شایع‌ترین علائم افسردگی عبارتند از :

خلق افسرده یا داون بودن

از بین رفتن میل به لذت بردن

تغییر جدی و قابل ملاحظه در وزن

کم‌خوابی یا پر‌خوابی در شبانه روز

خستگی بی‌انرژی بودن

کندی یا پرتحرکی روانی _ حرکتی

کاهش توانایی‌های ذهنی

احساس بی‌ارزشی

فکر کردن مکرر به مرگ

1. خلق‌و‌خوی افسرده (ِDepressed mood)

یکی از ابتدایی‌ترین علائم افسردگی در یک فرد خلق‌و‌خوی بد است. افرادی که به اختلال افسردگی دچار می‌شوند، در طول روز احساس غم، خلاء و نا‌امیدی می‌کنند و یا دیگران گواهی می‌دهند که فرد چنین احساسی دارد.

البته ممکن است افسردگی خود را به شکل کج خلقی و یا زودرنجی نیز نشان دهد. کج خلقی و یا زودرنجی به این معنی است که فرد از هر چیز جزئی عصبانی و خشمگین می‌شود.

بنابراین یکی از مهم‌ترین موارد در تشخیص علائم افسردگی، شناسایی خلق‌و‌خوی افسرده در طولانی مدت و یا بدون داشتن دلیل قانع کننده برای خلق افسرده است.

2.بی‌علاقگی نسبت به فعالیت‌های لذت‌بخش، یکی از علائم افسردگی

یکی دیگر از علائم افسردگی که در همان ابتدا قابل تشخیص است، بی‌علاقگی نسبت به فعالیت‌های لذت بخش زندگی است.

فردی که این علائم افسردگی را دارد، دوست ندارد کارهای روزمره خود مانند تلوزیون دیدن را انجام دهد و کاملا نسبت به آن بی‌علاقه است. بنابراین فرد در طی روز، تقریبا نسبت به هر فعالیتی رغبت ندارد.

در مواردی دیده شده که افراد مبتلا به افسردگی که این علائم را داشته‌اند، آنقدر بی‌انگیزه بوده‌اند که در مهمانی‌های کوچک خانوادگی هم شرکت نمی‌کردند.

3.مشکل در اشتها مانند بی‌‌اشتهایی و یا پرخوری از علائم افسردگی است

یکی دیگر از علائم افسردگی مشکل در اشتها است. این عارضه می‌تواند به شکل متضادی و به صورت بی‌اشتهایی یا پرخوری نیز در فرد بروز پیدا کند. فردی که به اختلال افسردگی دچار می‌شود، برای مکانیسم مقابله، به سراغ خوردن انواع غذاها یا کناره‌گیری از آن ها می‌رود.

اختلال خواب یکی از علائم افسردگی

4.داشتن مشکلات خواب مانند بی‌خوابی یا پرخوابی از علائم افسردگی است.

یکی از علائم افسردگی که بیشتر خانم‌‎ها با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، داشتن مشکل در خوابیدن است. به عبارتی دیگر یک فرد افسرده با تغییر در الگوی خوابش مواجه می‌‎شود و یا نمی‌تواند بخوابد یا کم‌خواب و بد‌خواب است.

برای مثال یک فرد افسرده با خستگی زیاد در حالی که کاملا خواب آلود است به رخت خواب می‌رود اما با هر روشی نمی‌تواند بخوابد و دائم از این پهلو به آن پهلو می‌شود.

  • فرد نیمه شب از خواب بیدار شود و به سختی خوابش ببرد.
  • فرد تصمیم به خواب میگیرد ولی نمی تواند بخوابد.
  • فرد صبح‌ها با زحمت بسیار زیاد از خواب بلند می‌شود.

5.کندی یا پرتحرکی روانی _ حرکتی

این مورد را باید دیگران در رفتار فرد افسرده مشاهده کرده باشند. در این علامت از علائم افسردگی در رفتار فرد بی‌قراری و یا کندی احساس می‌شود. دقت داشته باشید که در این مورد خاص حس فرد تنها کافی نیست و باید دیگران درباره آن قضاوت کنند.

احساس خستگی از علائم افسردگی

6.احساس خستگی روزانه یا فقدان انرژی از بارزترین علائم افسردگی.

همه ما ممکن است در طول روز به دلایل مختلف احساس خستگی کنیم. اما خستگی مفرطی که بدون انجام هیچ کاری پدید آمده است قطعا از علائم افسردگی می‌باشد. بنابراین اگر فرد بدون هیچ دلیلی در طول روز احساس خستگی می‌کند می‌توانیم آن را یکی از نشانه‌]ای افسردگی در نظر بگیریم.

7. احساس بی‌ارزشی یا حس گناه بیش از حد

حس خود کم‌بینی یا احساس گناه بیش از حد نیز از علائم افسردگی است. فردی که این علائم افسردگی را در خود دارد همیشه به کمبود‌ها و ناکامی‌هایش در زندگی فکر می‌کند تا احساس گناه و درماندگی را در خود تشدید کند.

برای مثال فرد همیشه فکر می‌کند که چرا من به دنیا آمده‌ام یا من که هیچ کار مفیدی انجام نمی‌دهم پس برای چه زنده هستم؟

8.کاهش توانایی‌های برای تمرکز، اندیشیدن یا تصمیم گیری

مشکل در تمرکز نیز یکی دیگر از علائم افسردگی است که در درجات بالا نمایان می‌شود. به عبارت دیگر کسانی که دارای افسردگی حاد هستند مشکل در تمرکز کردن و فکر کردن دارند.

افراد مبتلا به این علائم افسردگی، در حین خواندن مطالب یا …. به هیچ وجه نمی‌توانند تمرکز کنند. حتی می ‌توان گفت مشکل در تمرکز، پیش پا افتاده‌ترین تصمیم‌های زندگی را برای فرد آنقدر سخت می‌کند که به مرور تمایلی برای انجام آن ندارد.

9. فکر کردن مکرر به مرگ

افسردگی به طور کلی احساسی است که فرد را از زندگی کردن دلسرد و خسته می‌کند به طوری که امیدی برای آینده و ادامه زندگی ندارد. به همین دلیل یکی از علائم افسردگی فکر به خودکشی است. چون وقتی فرد انگیزه‌ای برای ادامه حیات نداشته باشد به سراغ مردن می‌رود. حتی می‌توان گفت اگر اختلال افسردگی در همان مراحل اولیه تشخیص و درمان نشود، سرانجام به خودکشی می‌رسد پس اختلال افسردگی را دست کم نگیرید.

تفاوت افسردگی و اندوه

بعد از بررسی علائم افسردگی بد نیست شما را با تفاوت افسردگی و اندوه آشنا کنیم. چون افراد بسیاری با خواندن علائم افسردگی می‌گویند که این علائم در افراد عادی هم ممکن است بروز پیدا کند. درست است که ما در طول روز یا شرایط مختلف زندگی احساس غم و اندوه می‌کنیم اما همه آن‌ها گذرا هستند و زندگی ما را مختل نمی‌کنند.

درافسردگی اینگونه نیست و حس‌هایی که فرد تجربه می‌کند کاملا عمیق و مداوم است. به همین علت در وهله‌ی اول فرد کلافه از حس‌هایی که رهایش نمی‌کنند می‌شود.

 همچنین کسانی که افسرده می‌شوند خیلی کم پیش می‌آید که آسوده خاطر باشند و حتی یک لبخند بر لبانشان جاری شود. از این رو به هیچ وجه حس غم و اندوه ‌های زودگذر را با افسردگی که دائم هستند اشتباه نگیرید 

اگر می خواهید بدانید فردی افسرده است یا خیر کافیست چندین ماه به صورت مداوم به بررسی علائم افسردگی در آن ها بپردازید.

 

یکی از راه‌هایی که می‌توان به کمک آن میزان افسردگی در خود را بررسی کنید استفاده از تست‌های روانشناسی است. شما می‌توانید با انجام تست افسردگی به میزان قابل توجهی از میزان افسردگی خود آگاه شوید.

از چه سنی به بعد احتمال ابتدا به افسردگی وجود دارد؟

ممکن است اکنون برای شما این سوال پیش آید که از چه سنی به بعد احتمال ابتلا به افسردگی وجود دارد.

در پاسخ به این سوال باید گفت که هستند کودکان زیر ده سالی که افسردگی دارند و دخترانی هم هستند که از سن شانزده سال به بعد به اختلال افسردگی دچار شده‌اند.

حتی می‌توان گفت اختلال دو قطبی در نوجوانان متداول‌ترین و شایع‌ترین نوع افسردگی می‌باشد که در سنین پایین بروز پیدا می‌کند.

دلیل افسردگی کودکان نیز مانند بزرگسالان ترکیبی از عوامل مختلف است. برای مثال ترکیبی است از مشکلات و عواملی مانند فقدان سلامت فیزیکی، رویدادهای ناخوشایند، سابقه‌ی خانوادگی، عوامل ژنتیکی و محیطی و اختلالات بیوشیمیایی.

از این رو به هیچ وجه نگران نباشید زیرا این اختلال خطرناک نیست و تنها باید سعی کنید فرد افسرده را تشخیص دهید و درمان کنید.

ما در مقالات زیر در این‌باره به صورت مجزا صحبت کرده‌ایم:

درمان افسردگی

یکی از بهترین و شایع‌ترین روش‌های درمانی برای اختلال افسردگی در تمام دنیا نوروفیدبک می‌باشد که توانسته است افراد مبتلا به افسردگی را به طور صدرصد درمانی بدون بازگشت کند.

این روش درمانی نوین نه تنها افسردگی بلکه اضطراب، بیش فعالی، سردرد های میگرنی، شب ادراری و … را نیز می‌تواند درمان کند. آیا کنجکاو شدید که این روش درمانی چگونه فرد را درمان می‌کند؟ در این روش درمانی فرد بر روی صندلی‌هایی می‌نشیند و نوروتراپیست حرفه‌ای الکترود‌هایی را بر روی پوست سر او نصب می‌کند.

 در مرحله بعد، از طریق امواج مغزی که بر روی مانیتور نمایش داده می‌شود سعی می‌شود که مغز خودش عملکرد خودش را بهبود ببخشد. به عبارتی دیگر به مغز آموزش داده می‌شود بدون هیچ دخالت و مکملی مانند داروها خودش را درمان کند.

از این رو به شما پیشنهاد می‌کنیم اگر درمانی بدون دارو و عوارض برای این اختلال می خواهید بی شک نوروفیدبک اولین گزینه برای درمان است.

جمع بندی نهایی

در جمع بندی نهایی این مطلب سعی کردیم شما را با تمامی علائم این اختلال آشنا کنیم تا بتوانید پس از تشخیص فرد افسرده از یک فرد نرما به مرکز های روان شناسی مانند مشاوره نوین برای درمان اقدام کنید. در پایان امیدوار هستیم مطالب فوق برایتان مفید بوده باشد و نهایت بهره را برده باشید.

 

 

 

این پست را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارید

2 نظر در “علائم افسردگی چیست؟

  1. علی گفت:

    سلام به اعضای خوب نوین مشاوره
    من علائم افسردگی رو در خودم می‌بینم از کجا می‌تونم مطمئن بشم که حتما افسرده هستم یا نه؟

    1. راهپیما گفت:

      سلام وقت شما بخیر امیدواریم که همیشه شاد و سر زنده باشید
      به شما پیشنهاد می‌کنیم که ابتدا مقاله انواع افسردگی را مطالعه بفرمایید. سپس برای صفحه تست افسردگی بک مراجعه کرده و تست افسردگی بک را حتما انجام دهید. آشنایی بیشتر با علائم افسردگی به شما کمک می‌کند تا هنگام دیدن علائم سریعا به آنها واکنش نشان دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره رایگان

جهت دریافت مشاوره رایگان شماره تماس خود را وارد کنید تا با شما تماس بگیریم.