علائم افسردگی در سالمندان
آیا فکر می کنید مادر یا پدرتان در سن میانسالی دچار افسردگی شده است؟ بسیاری از افراد سالمند به دلیل سن بالایشان با روزهای سختی دست و پنجه نرم می کنند. از این رو ممکن است به دلیل سرگرمی نداشتن و آینده روشنی نداشتن امیدی برای زندگی نداشته باشند که نتیجه آن مبتلا شدن به افسردگی است. وقتی یک فرد سن بالا دچار افسردگی شود به طور کلی انرژِی اش تحلیل می رود، خوابش کم می شود، علاقه ای به کار کردن ندارد، بی علاقه می شود، روابط اجتماعی اش و … کاهش پیدا می کند. از این رو دیگر حتی حوصله فرزندان شما را ندارند و به دنبال تنهایی هستند. به همین دلیل اگر می خواهید بدانید که پدر و مادرتان به این اختلال دچار شده است یا خیر کافیست در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با علائم افسردگی در سالمندان آشنا کنیم.
شرایط به وجود آورنده افسردگی در سالمندان
همه ما می دانیم که پدران و مادرانی که تنها هستند، استرس دارند، عزیزی را از دست داده اند، توانایی های جسمی شان کاهش یافته است، استقلال فردی ندارند و کمتر در اجتماع هستند ممکن است به انواع بیماری ها دچار شوند که یکی از آن اختلال افسردگی می باشد. حتی بازنشستگی هم به دلیل اینکه منجر به بی هدف و از بین رفتن انگیزه در سالمندان می شود به بروز افسردگی در سالمندان بیشتر دامن می زند. حتی جنسیت نیز خطر ابتدا به افسردگی را دچار نوسان کرده است.
برای مثال محققین آمریکا طی تحقیقاتی که بر روی این اختلال انجام داده اند نشان داده که زنان به دلیل تغییرات هورمونی، استرس مراقبت از فرزند و از دست دادن همسرشان دو برابر بیشتر از مردان در معرض خطر ابتلا به این اختلال هستند. از سایر عوامل مستعد کننده افسردگی در سالمندان مصرف داروهای مختلف برای بیماری های مزمن در دوران سالمندی است. از جمله این دارو ها می توانیم به داروهای بیماری فشار خون بالا، کلسترول خون بالا، آرام بخش ها، استروئیدها و استروژن ها، داروهای بیماری آرتروز اشاره کنیم.
غم سالمندی با افسردگی یکی است؟
همه ی ما با پیرشدن چیزهای زیادی را از دست می دهیم و این از دست دادن ها مانند از دست دادن دردناک عشق، از دست دادن شغل از دست دادن توانایی حرکت، از دست دادن سلامتی، از دست دادن استقلال یا از دست دادن یکی از عزیزان می باشد. از این رو عزاداری و غصه خوردن در این مواقع کاری طبیعی و سالم است حتی اگر مدتی طولانی ادامه یابد اما نباید دائمی باشد. از این رو تشخیص غم از افسردگی به این سادگی ها که فکر می کنید نیست. اگر بخواهید این دو را از یکدیگر تفکیک کنید باید بدانید که این دو نشانه های مشترک فراوان دارند.
به همین دلیل در ادامه راه هایی برای تشخیص آن ها برایتان بیان کرده ایم. در حقیقت احساس غم فراز و فرود های بیشتری دارد و گسترده وسیع تری از عواطف را شامل می شود. همچنین فرد غمگین روزهای خوب و بد زیادی دارد. بزرگ ترین تفاوت افسردگی با غم این است که شما در همان حال که غمگین و عزادار هستید کماکان لحظاتی شاد و لذت بخش را هم تجربه می کنید. چون اگر افسرده باشید احساس پوچی و یاس همراه همیشگی شماست.
آشنایی با نشانه ها و علائم افسردگی در سالمندان
اگر می خواهید پدر و مادرتان شاهد آسیب های این اختلال نباشد باید علائم افسردگی در سالمندان را بدانید اما علائم افسردگی در سالمندان چست؟ آیا شناسایی علائم افسردگی در سالمندان راحت است؟ کمی صبور باشید تا پاسخ تمامی سوال هایتان را بدهیم. شناسایی علائم افسردگی در سالمندان بسیار حائز اهمیت است زیرا ممکن است به دلیل تغییرات مرتبط با سن نشانه های افسردگی پنهان بماند و منجر به کاهش کیفیت زندگی در این افراد شود. علائم افسردگی در سالمندان از فردی به فرد دیگر متفاوت است و به اشکال مختلف تظاهر پیدا می کند. با این حال برخی از نشانه های شایع تر این بیماری که باید به آن ها توجه کرد عبارت است از :
- احساس طولانی مدت غم و اندوه
- احساس ناامیدی و در ماندگی یا اضطراب
- بی قراری و تحریک پذیری
- گریه بدون دلیل مشخص
- از دادن علاقه به فعالیت های گذشته
- احساس خستگی بدون انجام فعالیت بدنی
- اجتناب از حضور در جمع
- کاهش فعالیت و یا صحبت کردن
- مشکل در تمرکز و تصمیم گیری
- کاهش و یا افزایش اشتها
شایع ترین دلایل افسردگی در افراد مسن
آیا دوست دارید دلایل افسردگی در افراد مسن را بدانید؟ با پا به سن گذاشتن دگرگونی هایی عظیم در زندگی ما روی می دهد. این تغییرات می توانند احتمال افسردگی را افزایش دهند و شامل موارد زیر هستند :
مشکلات سلامت
بیماری ها یا معلولیت، دردهای مزمن یا شدید، کاهش توانایی های شناختی، تخریب شکل بدن به علت جراحی یا مریضی و… می توانند در بروز افسردگی موثر باشند.
تنهایی و انزوا
عواملی مانند تنها زندگی کردن، کاهش تدریجی تعاملات اجتماعی در پی مرگ یا جا به جا شدن دوستان و آشنایان، کاهش تحرک به علت مریضی یا از دست دادن امکان رانندگی می تواند منجر به افسردگی شوند.
کاهش احساس سودمندی
بازنشستگی می تواند با ازدست دادن حس هویت، شان اجتماعی، اعتماد به نفس و امنیت اقتصادی همراه باشد و خطر بروز افسردگی را افزایش دهد. ایجاد محدودیت های جسمی برای انجام دادن فعالیت های مورد علاقه نیز در کاهش حس سودمندی موثر است.
ترس ها
این دلیل شامل ترس از مرگ یا مردن و همچنین اضطراب درمورد مشکلات مالی یا بیماری ها می باشد که می تواند فرد را درگیر این اختلال کند.
مرگ عزیزان
مرگ دوستان، اعضای خانواده، حیوانات خانگی یا همسر و شریک زندگی از دلایل عمده افسردگی در سالمندان است زیرا آن ها در این سن روحیه تحریک پذیری دارند.
چه بیماری هایی خطر افسردگی در سالمندان را افزایش می دهد؟
مشکلات پزشکی می توانند در صورت درمان نشدن و به مرور زمان سالمندان را افسرده کنند از این رو آگاهی از این موضوع اهمیت بسیار دارد. هر نوع بیماری مزمن می تواند به افسردگی منجر شود یا نشانه های افسردگی را تشدید کند. این بیماری ها شامل موارد زیر هستند که برای شما عنوان کرده ایم :
- بیماری پارکینسون
- اختلال در تیروئید
- سکته
- کمبود ویتامین B12
- بیماری قلبی
- زوال عقل و آلزایمر
- سرطان
- بیماری های خودایمنی
- دیابت
- ورم و التهاب مزمن
درمان غیردارویی برای درمان علائم افسردگی در سالمندان
درمان های غیردارویی و مشاوره به جای پرداختن به نشانه ها بر علل افسردگی تمرکز دارند. به همین دلیل در درمان افسردگی بسیار موثر هستند. مشاوره های حمایتی شامل گفت و گوهای چند جانبه با هم سن و سالانی است که وضعیتی مشابه دارند. این گفت و گو ها تنهاییِ شما را از بین می برند، ناامیدی را از شما دور می کنند و پیدا کردن هدف و معنای تازه برای زندگی را تسهیل می کنند.
در اصل روان درمانی به شما کمک می کند تغییرات سهمناک زندگی را پشت سر بگذارید و با شکست های تان کنار بیایید و احساسات منفی را هضم کنید. این شیوه درمانی به شما کمک می کند الگوهای افکار منفی را اصلاح کنید و مهارت های سازگاری بهتری بیاموزید.
درمان دارویی برای درمان علائم افسردگی در سالمندان
یکی از روش های درمانی برای درمان علائم افسردگی در سالمندان داروها می باشند. حساسیت سالمندان به اثرات جانبی داروها بیش از افراد جوان است. سالمندان همچنین در برابرِ تداخل های دارویی آسیب پذیرتر هستند. پژوهش ها نشان می دهد داروهای مهارکننده های بازجذب سروتونین مانند پروزاک داروهایی هستند که ممکن است باعث تحریک افسردگی شوند مانند :
- داروهـــای استروئیــدی و هورمونی
- داروهای بیماران مبتلا به آرتروز
- داروهای پایین آورنده فشار خون
- داروهای تجویزی بیماران قلبی
- داروهای بیماران مبتلا به سرطان
- مسکن ها به سرعت موجب پوکی استخوان می شوند.
به همین دلیل مخاطرات سلامت بیان کرده سالمندانی که داروهای ضدافسردگی مصرف می کنند باید تحت نظارت دقیق قرار بگیرند. در بسیاری از موارد درمان علائم افسردگی در سالمندان بدون دارو و یا تغییر دادن سبک زندگی به اندازه داروهای ضدافسردگی موثر هستند.
درمان غیر دارویی علائم افسردگی در سالمندان با نوروفیدبک
یکی از بهترین و کارآمد ترین روش های درمانی برای بسیاری از اختلالات روحی و روانی مانند افسردگی نوروفیدبک است. این روش درمانی نوین در کنار قطعی بودنش هیچ گونه عوارضی برای بدن شما به دنبال ندارد و با استفاده از آن بدون هیچ دردی می توانید از شر افسردگی خود خلاص شوید. در این روش درمانی به مغز یاد داده می شود که خودش به تنهایی خودش را درمان کند پس بدون دارو هست و از این مورد می توانیم بفهمیم که کاملا غیر تهاجمی هم است.
درمان غیر دارویی علائم افسردگی در سالمندان با الکترو شوک درمانی
ECT یا شوک الکتریکی می تواند نقش مهمی در درمان علائم افسردگی سالمندان داشته باشد چون سالمندان قادر به مصرف داروهای ضد افسردگی نیستند. همچنین این روش درمانی برای درمان علائم افسردگی در سالمندانی که افسردگی بسیار شدیدی دارند و زندگی روزمره شان مختل شده است مناسب می باشد. چون بررسی های محققین برای علائم افسردگی در سالمندان نشان داده که ECT اغلب یک درمان بی خطر و موثر است.
از طرفی افراد سال خورده و خانواده های آن ها ممکن است بعضی علائم افسردگی در سالمندان را اشتباه تشخیص دهند و آن ها را به واکنش های عادی در برابر فشارهای زندگی یا روند پیری بدانند. علاوه بر این افراد مسن احتمال دارد افسردگی خود را جدی نگیرند و به دنبال درمان نباشند زیرا معتقدند امیدی به درمان آن ها نیست. همچنین افراد سالخورده به دلیل عوارض جانبی داروها و یا هزینه های بالایشان تمایلی به مصرف داروهای خود ندارند.
قطعی ترین روش درمانی برای علائم افسردگی در سالمندان
برای درمان علائم افسردگی در سالمندان می توانید از قطعی ترین روش درمانی یعنی نوروفیدبک بهره ببرید. این روش درمانی نوین که در تمام دنیا مورد استقبال افراد زیادی حتی کودکان قرار گرفته یکی از راهکار های نوین در علم روان شناسی برای درمان بسیاری از اختلالات و بیماری های مزمن است. آیا کنجکاو هستید بیشتر در مورد این روش درمانی بدانید؟ همان طور که اشاره کردیم این روش درمانی به دلیل بدون دارو بودن غیر تهاجمی است و هیچ عوارضی برای بدن شما ندارد.
در این روش درمانی به مغز یاد داده می شود خودش به تنهایی اقدام به درمان خودش کند. به همین منظور فرد بیمار بر روی صندلی نشانده می شود و حسگر هایی به نام الکترود بر روی پوست سرشان نصب می شود تا امواج مغزی شان بر روی مانیتور نمایش داده شود. در مراحل بعدی نوروتراپیست به وسیله موسیقی و بازی های مختلف سعی می کند امواج مغزی شما بهبود پیدا کنند. برای اطلاعات بیشتر درمود درمان افسردگی با نوروفیدبک کلیک کنید.
عوارض درمان نشدن افسردگی در سالمندان
در سالمندان افسردگی اغلب همراه با سایر بیماری و ناتوانی های پزشکی رخ می دهد و مدت زمان بیشتری طول می کشد. افسردگی در افراد مسن اغلب خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد. وجود افسردگی در سالمندان احتمال مرگ در اثر این بیماری ها را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد. در عین حال افسردگی توانایی سالمندان را کاهش می دهد. به همین دلیل تشخیص علئم افسردگی در سالمندان و درمان آن مهم است حتی اگر افسردگی خیلی خفیف باشد.
افسردگی همچنین خطر خودکشی را به ویژه در مردان سالخورده افزایش می دهد. میزان خودکشی در افراد 80 تا 84 ساله بیش از دو برابر جمعیت عمومی است. انستیتوی ملی بهداشت روانی افسردگی در افراد 65 سال و بالاتر را یک مشکل اساسی بهداشت عمومی می داند. علاوه بر این افزایش سن و سالمندی با تغییرات زیادی مانند از دست دادن حمایت کننده های اجتماعی مانند همسر یا خواهر و برادر، بازنشستگی یا جابجایی محل سکونت همراه است.
جمع بندی نهایی
در جمع بندی نهایی این مطلب سعی کردیم شما را با علائم افسردگی در سالمندان آشنا کنیم تا در همان مراحل ابتدایی بتوانید این اختلال را در اقوام و والدین خود تشخیص دهید. در پایان امیدوار هستیم مطالب فوق در خصوص علائم افسردگی در سالمندان و راه های درمانی آن برایتان مفید بوده باشد و نهایت بهره را برده باشید.