علائم افسردگی بعد از زایمان

علائم افسردگی بعد از زایمان
آنچه در این مطلب می‌خوانید

علائم افسردگی بعد از زایمان

افسردگی بعد از زایمان اختلالی است که نباید از آن ساده بگذریم چون در صورت عدم توجه به آن ممکن است صدمات جبران ناپذیری به مادر و حتی فرزند او وارد شود. اما سوال اینجاست که چگونه می توان از شر آن خلاص شد؟ برای اینکه از شر این اختلال خلاص شوید باید بدانید چیست و چگونه فرد را درگیر خود می کند. با دانستن علائم افسردگی بعد از زایمان میتوانید افسردگی را در همان مراحل ابتدایی تشخیص دهید و قبل ازینکه آسیب زا شود به درمان آن بپردازید.

افسردگی پس از زایمان چیست و چه زمانی شروع می شود؟

برای اینکه بتوانید علائم افسردگی بعد از زایمان را بشناسید و اقدام به درمان آن کنید ابتدا باید بدانید که افسردگی بعد از زایمان چیست. افسردگی پس از زایمان که به سراغ خانم ها می رود یک بیماری می باشد که از هر 100 خانمی که فرزندی به دنیا آورده است 10 یا 15 نفر به آن مبتلا می شوند. علائم این افسردگی همانند افسردگی در موارد دیگر است و تفاوتی ندارد. برای مثال خانمی که به تازگی زایمان کرده دارای خلق و خوی بدی می باشد و سریعا ناراحت می شود.

تمامی علائم افسردگی خوشبختانه حداکثر بعد از دو هفته ظاهر می شوند و شما باید بعد از این دو هفته سعی کنید آن را تشخیص دهید. افسردگی بعد از زایمان دارای شدت می باشد که مطابق شدت آن باید مراقب مادر باشید تا به فرزند خود آسیبی نرساند و به خوبی از آن مراقبت کند. چون افسردگی بعد از زایمان با مادر کاری می کند که کوچک ترین کارهای ساده سخت به نظر بیاید. احساسات بارز یک مادر افسرده جوری است که به جای خوشحال بودن از داشتن نوزادی سالم پریشان و کلافه است.

بررسی علائم افسردگی پس از زایمان

بعد از اینکه با افسردگی بعد از زایمان آشنا شدید نوبت به دانستن علائم افسردگی بعد از زایمان می رسد. زیرا اگر شما نتوانید علائم افسردگی بعد از زایمان را در همان مراحل ابتدایی تشخیص دهید کمی دیر کرده اید و اختلال به مراحل جدی تر راه یافته است. به همین دلیل در ادامه سعی کرده ایم تمامی علائم افسردگی بعد از زایمان را برای شما مطرح کنیم تا در تشخیص زود هنگام آن موفق شوید.

اما باید به این نکته نیز توجه کنید که اگر چند مورد از علائم افسردگی بعد از زایمان به مدت دو هفته در یک خانم وجود داشته باشد به احتمال زیاد دچار افسردگی بعد از زایمان شده است. اما باز هم برای مطمعن شدن به یک مشاوره و روان شناس خوب و حرفه ای مراجعه کنید تا اشتباهی مواردی را متوجه نشده باشید. برخی از مهم ترین علائم افسردگی بعد از زایمان عبارت است از :

  • احساس غم و اندوه به صورت مداوم
  • احساس پوچی یا ناامیدی بدون هیچ دلیلی
  • احساس عصبانیت و خشم یک باره
  • گریه کردن در صورت هیچ دلیلی
  • بی‌ علاقگی یا لذت نبردن از سرگرمی ها
  • مشکل در خواب مانند بی خوابی یا خوابیدن بیش از حد و بد خوابی
  • از دست دادن اشتها یا خوردن بیش از حد غذا
  • احساس گناه شدید نسبت به کاری که هیچ بدی در آن نیست
  • حس بی ‌ارزش بودن و نداشتن اعتماد به نفس
  • احساس ناتوانی در کنار آمدن با مسائل ناچیز
  • داشتن افکار منفی در مورد خودشان و اطرافیان
  • ترس از تنها ماندن
  • حس ترس بی‌‌ دلیل و غیرقابل کنترل
  • وسواس بیش از حد نسبت به خود و وسایل
  • حواس ‌‌پرتی
  • داشتن فکر های منفی در مورد آسیب دیدن کودکان
  • مشکل در تمرکز یا تصمیم گرفتن
  • کناره ‌گیری از دوستان و خانواده
  • بی ‌علاقگی به کودک و حتی همسر
  • ناتوانی در مراقبت از کودک
  • احساس خستگی شدید و کلافگی

احساسات شایعی که در افسردگی پس از زایمان وجود دارد

نارضایتی

یکی از حس هایی که در افسردگی بعد از زایمان ممکن است در فرد بروز پیدا کند نارضایتی است. به طوری که فرد همواره از خود و اطرافیانش احساس نارضایتی می کند و نتیجه آن گریه کردن است. حتی این حس ممکن است در غروب ها یا صبح های زود که فرد تنهاست بیشتر شود.

زود رنج

یکی دیگر از حس هایی که در افسردگی بعد از زایمان در فرد ممکن است بروز پیدا کند حس زود رنجی است. به طوری که فرد آنقدر زود رنج هست که با کوچک ترین مواردی عصبانی می شود و پرخاش می کند.

خستگی

یکی از حس هایی که همانند حس های دیگر ممکن است در یک مادر افسرده بروز پیدا کند خستگی است. درست است که خستگی ممکن است نه تنها در مادران تازه بچه دار شده بلکه در تمامی افراد دیده شود اما همگی آن ها دلیل دارد. خستگی که بدون هیچ دلیلی باشد نگران کننده است و باید آن را به حساب علائم افسردگی بعد از زایمان گذاشت.

بی خوابی

بی خوابی در افسردگی بعد از زایمان به گونه ای است که با وجود یک عالمه خستگی فرد نمی تواند به درستی بخوابد. برای مثال ممکن است فرد ساعت ها دراز بکشد اما به سقف خیره شود و هیچ گونه نتواند بخوابد. حتی فرد ممکن است در طول شب بارها بیدار شود و دیگر نخوابد در حالی که کودکش در خواب است.

لذت نبردن از هیچ چیز

یک مادر افسرده از هیچ چیز حتی خنده های کودکش هم لذت نمی برد. چون حس های قوی تر مانند بی ارزش بودن ذهن فرد را درگیر کرده از این رو به درستی نمی تواند از اتفاقات روز مره اش لذت ببرد.

کاهش میل جنسی یکی از علائم شایع افسردگی بعد از زایمان است

یکی از شایع ترین علائم افسردگی بعد از زایمان کاهش میل جنسی می باشد. البته دلایل زیادی برای برقرار نکردن رابطه زناشویی مانند خستگی و … وجود دارد اما اگر این دلایل ادامه دار باشد و فرد حوصله رابطه زناشویی نداشته باشد باید به وجود افسردگی شک کرد. چون افسردگی بعد از زایمان می تواند تمامی میل یک فرد را نسبت به همسرش از بین ببرد که در این بین همسر او متوجه این نیست و فکر می کند طرد شده است.

پدیدار شدن افکار منفی و احساس گناه از علائم افسردگی بعد از زایمان

یکی دیگر از علائم افسردگی بعد از زایمان افکار منفی و احساس گناه می باشد چون افسردگی مستقیما افکار فرد را تغییر می دهد. برای مثال ممکن است فرد فکر کند مادر خوبی نیست و شوهرش او را دوست ندارد. از این رو به دلیل این افکار فرد دائم احساس گناه و پوچی می کند و حتی ممکن است اعتماد به نفس خود را هم از دست بدهد. به همین دلیل یکی از علائم افسردگی بعد از زایمان به افکار منفس نسبت داده شده چون فرد به دلیل این افکار نمی تواند به مرور هیچ کاری را انجام دهد و به سمت گوشه گیری می رود.

عواملی که در بروز افسردگی پس از زایمان دخیل هستند چیست؟

بعد از بررسی علائم افسردگی بعد از زایمان شاید سوالی با این عنوان در ذهنتان شکل بگیرد که چه عواملی در بروز علائم افسردگی بعد از زایمان در فرد نقش دارند؟ در پاسخ به این سوالتان باید بگوییم عوامل بسیاری هستند که ممکن است یک مادر را به افسردگی بعد از زایمان دچار کند. در وهله ای اول یکی از عوامل مهم و شایع که می تواند زمینه بروز افسردگی بعد از زایمان را در فرد پدید آورد سوابق خانوادگی می باشد.

به عبارتی ساده تر اگر یک فرد در خانواده خود یک نفر مبتلا به این اختلال را داشته باشد درصد بیشتری نسبت به فردی که هیچکس را در خانواده اش نداشته دارد. به همین دلیل در ادامه نیز برخی از عوامل دیگر که در بروز علائم افسردگی بعد از زایمان نقش دارند را برایتان مطرح کرده ایم تا بیشتر از پیش اطلاعات مفید در مورد این اختلال کسب کنید. مهم ترین عواملی که در بروز افسردگی دخیل هستند عبارت است از :

  • تغییرات هورمونی بدن مادر که پس از تولد کودک پیش می آید.
  • عوامل استرس ‌زای روانی مانند فشارهای مالی، تغییرات شغلی، بیماری یا مرگ عزیزان
  • تغییرات در روابط اجتماعی یا فقدان پشتیبان قوی مانند همسر
  • پرورش کودک با نیاز های خاص

بررسی تمامی راه های درمان برای علائم افسردگی پس از زایمان

روان درمانی

یکی از روش های درمان افسردگی بعد از زایمان روانی درمانی می باشد که روش بدی نیست. در این روش درمانی یک روان شناس خبره و حرفه ای تلاش می کند با استفاده از روش های علمی و تکنیک های خاص و صحبت هایی که با شما می کند اقدام به درمان افسردگی شما کند.

دارو درمانی

یکی دیگر ار روش های درمانی افسردگی بعد از زایمان دارو درمانی می باشد که این روش درمانی را به شما توصیه نمی کنیم. چون هر دارویی عوارض دارد و داروهای افسردگی بعد از زایمان هم به همین منوال می باشد که در صورت مصرف مداوم ممکن است باعث مشکلاتی در شیر مادران هم شود.

نوروفیدبک

یکی از بهترین و قطعی ترین روش های درمانی که به شما توصیه می کنیم حتما به سراغ آن بروید نوروفیدبک است. این روش درمانی بدون دارو است پس هیچ عوارضی ندارد و به همین دلیل بهترین روش برای مادران شیر دهی است که نگران قطع شدن شیر خود هستند.

قطعی ترین و بهترین روش درمانی برای علائم افسردگی پس از زایمان

درمان افسردگی با نوروفیدبک بدون هیچ دارو و عوارضی می باشد زیرا این روش درمانی کاملا غیر تهاجمی است و روش های غیرتهاجمی بدون هیچ عوارضی هستند. در درمان این اختلال با نوروفیدبک ابتدا ناتوانی ها کنترل می شود تا مناطق مختلف مغز که به درستی کار نمی کنند تغییر پیدا کنند. همچنین می توان گفت نوروفیدبک یک سیستم آموزشی بدون درد است که مغز را برای انجام کارآمدتر با مشارکت فعال فرد آماده می کند. برای اطلاعات بیشتر درمورد درمان افسردگی با نوروفیدبک و هزینه و تعداد جلسات آن کلیک کنید.

آیا روش دارو درمانی برای افسردگی بعد از زایمان روند شیردهی را مختل می کند؟

یکی از دغدغه ها یا بهتر است بگوییم مشکلات خانم هایی که به افسردگی بعد از زایمان دچار می شوند و به سراغ راه های درمانی مانند نوروفیدبک می روند قطع نشدن شیرشان می باشد. در پاسخ به این نگرانی ها باید بگوییم که در صورت مصرف دارو هیچ تضمینی بر قطع نشدن شیر شما وجود ندارد اما اگر به سراغ روش های دیگری مانند نوروفیدبک بروید می توان تضمینی برای قطع نشدن آن کرد. اما به طور کلی برای اینکه بتوانید تصمیم بگیرید که آیا در هنگام استفاده از داروی ضد افسردگی، شیر دهی را ادامه دهید یا خیر باید به نکات زیر توجه کنید :

  • شدت افسردگی شما هم اکنون چقدر است.
  • بررسی درمان هایی که قبلا به شما کمک کرده اند تا بهبود یابید.
  • عوارض جانبی داروهایی که استفاده کرده اید.
  • اطلاعات به روز در مورد ایمنی داروها در شیردهی.
  • مزایای تغذیه با شیر مادر.
جمع بندی نهایی

در جمع بندی نهایی این مطلب سعی کردیم شما را با علائم افسردگی بعد از زایمان آشنا کنیم تا جلوی روند آن در خود یا اطرافیانتان را بگیرید. چون اگر در همان مراحل ابتدایی افسردگی بعد از زایمان در شما و اطرافیانتان تشخیص داده شود می توان سریع تر به بهبودی رسید و از شر آن خلاص شد. در سخن اخر این مطلب امیدوار هستیم مطالب فوق برایتان مفید بوده باشد و نهایت بهره را برده باشید.

5/5 - (1 امتیاز)

این پست را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *