درمان افسردگی

درمان افسردگی

درمان افسردگی

از لحاظ علمی، هیچ درمان قطعی برای افسردگی وجود ندارد، اما هنوز گزینه‌های متعددی برای مداوا پیش رو داریم که همگی می‌توانند علائم افسردگی را تا حدودی بهبود بخشند و تاثیر بیماری افسردگی را در زندگی روزمره‌ به حداقل برسانند.شاید با خود بیندیشید: «اگر علائم افسرگی از بین رفت، این بدان معناست که من درمان شده ام، این طور نیست؟» نه دقیقا. از بین رفتن نسبی علائم ممکن است شما را تا حدی آسوده کند و در نتیجه بتوانید به روال معمول خود بازگردید، اما همچنان می توانید اثرات بیماری را در خلق و خو و طرز فکر خود مشاهده کنید. به‌علاوه، افسردگی اغلب در بخش های مختلف زندگی اتفاق می‌افتد، بنابراین ممکن است در آینده نیز یک دوره دیگر آن را تجربه کنید. در ادامه به بررسی جزئیاتی در مورد روش های درمانی توصیه‌ شده توسط متخصصان، رویکردهای مکمل و جایگزین، و درمان‌های نوظهور و نکاتی برای جلوگیری از عود افسردگی پرداخته ایم.

آیا افسردگی همیشه باز می گردد؟

برخی از متخصصان سلامت روان بهبودی از تمام یا بیشتر علائم افسردگی را با عنوان «فروکش کردن» توصیف می کنند. همچنین این اصطلاح را می توانید در «راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5)» بیابید. سایر متخصصان با گزینش این اصطلاح مخالف اند، چرا که نشان می دهد افسردگی در نهایت باز خواهد گشت. در واقع، افسردگی خطر عود بالایی دارد – اما این عود کردن برای همه اتفاق نمی افتد.
طبق تحقیقاتی که در سال 2018 انجام شد، در میان نمونه های غیر بالینی، حدود یک سوم افراد مبتلا به افسردگی، این بیماری را در بیش از یک دوره تجربه می کنند. طبق تحقیقات قدیمی تر از سال 2007 حداقل نیمی از افراد مبتلا به افسردگی بیش از یک دوره از بیماری را تجربه خواهند کرد.
به طور خلاصه: افسردگی در بسیاری از افراد دوباره باز می گردد، اما یکبار تجربه کردن آن، به معنای عود کردن دوباره ان نیست. درمان های خود مراقبتی و تکنیک های مقابله ای ممکن است به کاهش احتمال عود کمک کنند. اما شاید، این استراتژی‌ها بتوانند مدیریت علائم عود کننده را آسان‌ تر سازند.

برای سنجش میزان افسردگی خویش، تست افسردگی بک را امتحان کنید.

درمان های فعلی

اگر متخصص سلامت روان تشخیص دهد که شما مبتلا به افسردگی هستید، به احتمال زیاد یکی یا ترکیبی از درمان‌ های زیر را توصیه می‌کند:
اولین قدم برای درمان افسردگی شامل مشاوره با یک متخصص بهداشت و روان است. درمان افسردگی می تواند اشکال مختلفی داشته باشد، از جمله:

درمان شناختی رفتاری (CBT).

CBT در درمان افسردگی با عنوان «استاندارد طلایی» توصیف می شود، در این روش به بیمار می آموزند که الگوهای فکری و رفتاری غیرمفید را شناسایی کرده و مجدداً چارچوب بندی کنید. در این روش درمانی، تکنیک‌ هایی مانند بازسازی شناختی، خود گفتاری مثبت، فعال‌ سازی رفتاری و… را می اموزید.

درمان بین فردی (IPT).

این رویکرد درمانی به شما کمک می‌کند تا چالش‌ هایی را در روابط شخصی‌ تان که ممکن است در علائم افسردگی نقش داشته باشد، بشناسید و به آن ها را مرتفع نمایید. همچنین بیمار مهارت هایی را برای مدیریت احساسات، بهبود ارتباطات و شرکت در فعالیت های اجتماعی یاد خواهد گرفت.

درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT).

این رویکرد، که اصول CBT را با تکنیک‌ های ذهن‌ آگاهی مانند مدیتیشن و آگاهی از لحظه حال ترکیب می‌ کند، روش معتبری را برای تسکین علائم افسردگی و کاهش احتمال عود آن‌ ها است.
انتخاب بهترین رویکرد درمانی می تواند به موارد زیادی بستگی داشته باشد، از جمله علائم خاص بیمار و اینکه افسردگی چگونه بر زندگی روزمره و روابط وی تأثیر می گذارد.

دارو درمانی

اگر ترجیح کی دهید داروهای افسردگی را امتحان کنید، اکثر متخصصان سلامت روان ترکیب دارو و درمان را به صورت همزمان توصیه می کنند. دلیل آن این است که دارو همیشه به علل یا محرک‌های زمینه‌ای که به علائم افسردگی کمک می‌کنند نمی‌پردازد. داروهای مورد استفاده برای درمان افسردگی عبارتند از:

مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs)

اغلب به عنوان اولین رویکرد برای درمان، مهارکننده های بازجذب سروتونین- نوراپی نفرین (SNRIs) را پیشنهاد می کنند که ممکن است در صورتی که افسردگی به شکل مزمن درامده باشد، برای شما کمک کننده باشد.

داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای

داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای ممکن است علائمی را که با سایر داروهای ضد افسردگی بهبود نیم یابند، بهبود دهند.

داروهای ضد افسردگی غیر معمول

داروهای ضد افسردگی غیر معمول، همچون آگوملاتین، بوپروپیون، میانسرین، میرتازاپین، نفازودون، اوپیپرامول، تیانپتین و ترازودون ممکن است عوارض جانبی سایر داروهای ضد افسردگی را کاهش دهند.

داروهای ضد روان پریشی

تثبیت کننده های خلق و خو یا داروهای ضد روان پریشی، اثرات ضد افسردگی شما را تقویت می کنند.
روانپزشکان ممکن است داروهای ضد افسردگی را برای کودکان یا نوجوانان در صورت داشتن علائم شدید توصیه کنند؛ چراکه به طور قابل توجهی بر روال روزانه و سلامت کلی روان تأثیر می گذارد.

نکته: هرگز داروی ضد افسردگی خود را بدون راهنمایی پزشک قطع نکنید ترک ناگهانی دارو می تواند علائم شما را بدتر کند. اگر پس از چند هفته مصرف داروی ضد افسردگی تجویز شده خود متوجه بهبودی نشدید، یا اگر عوارض جانبی ناخواسته ای را تجربه کردید، بهتر است از روانپزشک یا پزشک درمانگر خود در مورد جایگزین ها سوال کنید.

تحریک مغز

گاهی علائم افسردگی حتی پس از ماه‌ها درمان و دارو ادامه می‌یابد. اگر افسردگی مقاوم به درمان دارید، تیم مراقبت شما ممکن است تحریک مغزی را توصیه کند:

درمان با ضربه الکتریکی تشنج‌آور (ECT)

این درمان، تکانه های الکتریکی را به مغز می رساند تا ایجاد تشنج کرده و فعالیت الکتریکی مغز را تغییر دهند.
بیمار در طول این عملیات، بیهوش خواهد شد، بنابراین هیچ چیزی احساس نخواهد کرد. به خاطر داشته باشید که ECT مدرن با «شوک درمانی» که در اواسط قرن بیستم انجام شد بسیار متفاوت است.

تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS).

این درمان که تحریک مغناطیسی مغز (rTMS) نیز نامیده می‌شود، تکانه‌های مغناطیسی را به مغز شما منتقل می‌کند که به تحریک اعصاب مغز و افزایش فعالیت آن کمک می‌کند.

تحریک عصب واگ

تحقیقات ثابت کرده است که این درمان، که عصب واگ شما را از طریق دستگاه در قفسه سینه تحریک می کند، به بازیابی تعادل مواد شیمیایی مغز مرتبط با افسردگی کمک می کند.

درمان های مکمل و جایگزین

روان درمانی، دارو درمانی و تحریک مغزی گزینه‌های درمانی اولیه برای افسردگی هستند. اما سایر رویکردها نیز می توانند مکمل مفیدی برای برنامه درمانی شما باشند:

طب سوزنی

بررسی 29 مطالعه منبع معتبر در سال 2019 نشان داد که طب سنتی چینی می تواند مزایای بالینی قابل توجهی برای علائم افسردگی داشته باشد، این روش می تواند هم به تنهایی به کار رود و هم در ترکیب با داروهای ضد افسردگی دیگر. 

مخمر سنت جان یا علف چای

برخی از تحقیقات منبع معتبر نشان می‌دهند که مخمر سنت جان می تواند به تسکین علائم افسردگی خفیف تا متوسط ​​کمک کند، اما این درمان برای همه مؤثر نیست. همیشه قبل از امتحان مخمر سنت جان یا هر داروی گیاهی دیگری با یک متخصص مشورت کنید.

مکمل

افزودن مکمل‌ها به رژیم غذایی ، مانند ویتامین DTrusted Source، زعفران، و منیزیم، می‌تواند به بهبود علائم افسردگی خفیف تا متوسط ​​کمک کند.

ورزش

طبق تحقیقات سال 2019، انجام تنها 2 ساعت و نیم فعالیت بدنی در هفته می تواند به کاهش افسردگی و اضطراب کمک کند، زیرا ورزش در فضای باز فواید بیشتری نسبت به ورزش در داخل خانه دارد.

موسیقی درمانی

طبق تحقیقات سال 2020، موسیقی درمانی و گوش دادن به موسیقی در خلوت – ممکن است به طور موقت به کاهش علائم افسردگی کمک کند.

تکنیک های آرامش بخش

رویکردهای مختلف برای آرامش، از جمله مدیتیشن، یوگا، و تصویرسازی ذهنی هدایت‌ شده، ممکن است به بهبود علائم افسردگی، اضطراب و سایر نگرانی‌های سلامت روان کمک کند.

فقط به خاطر داشته باشید که تحقیقات در مورد اثربخشی این رویکردها محدود است، بنابراین متخصصان معمولاً آنها را به عنوان رویکردهای دست اول درمانی توصیه نمی کنند.

4 thoughts on “درمان افسردگی

  1. حسین شکری میگوید:

    من از زمان نوجوانی افسردگی حاد دارم و به طور مرتب دارو مصرف کرده و در جلسات گروهی مشاوره شرکت می کنم. ولی هیچ تاثیری ندیدم. میخواستم بپرسم تحریک مغزی در کلینیک شما انجام میشه و برای کیس من مناسب هست؟

    • سارا اکبری میگوید:

      سلام و وقت بخیر
      متاسفانه سوال شما بسیار کلی بوده و پاسخ دادن به آن در این پلتفرم به سادگی امکان پذیر نیست. لطفا برای راهنمایی به صورت حضوری مراجعه فرمایید و اگر امکانش را ندارید با شماره های زیر تماس حاصل کنید.
      02634000138
      09369756659

  2. آرتا نعمتی میگوید:

    سلام و خسته نباشید. دوره ها و کارگاه های تخصصی تون رو از کجا می تونم ثبت نام کنم؟ لطفا در مورد حضوری و غیر حضوری بودن دوره، پیش نیاز ها، هزینه ها و ساعات برگزاری توضیح بدید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن چت
1
Scan the code
سلام👋
چگونه می توانم کمک کنم؟