اضطراب هنگام درس خواندن و 10 راهکار طلایی برای غلبه بر آن

اضطراب هنگام درس خواندن
آنچه در این مطلب می‌خوانید

اضطراب هنگام درس خواندن

امروزه بسیاری از نوجوانان دچار اضطراب هنگام درس خواندن شده اند. داشتن مقداری اضطراب و استرس حین در خواندن برای گرفتن بهتره نمره و نتیجه طبیعی می باشد اما اگر اضطراب و استرس در شما طولانی مدت شود و هر وقت که خواستید درس بخوانید به سراغ تان آمد مشکوک می باشد. اگر در طولانی مدت دارای اضطراب هنگام درس خواندن باشید دیگر سر جلسات امتحان نمی توانید به بهترین نحو ممکن سوالات را پاسخ دهید. به همین دلیل باید به سراغ راه ها و نکاتی بروید که تا اضطراب هنگام درس خواندن تان بیشتر نشده آن را مدیریت و کنترل کنید. اگر اضطراب در شما طولانی مدت و ادامه دار شود باید به سراغ روش های درمانی بروید و دیگر راه های غلبه بر آن کارساز نیست. به همین دلیل در ادامه سعی کرده ایم کمی درباره اضطراب هنگام درس خواندن و نشانه ها و علت آن صحبت کنیم. سپس در اخر کمی در مورد راه های مقابله با آن و یک روش درمانی نوین برای کسانی که اضطراب در آن ها شدید شده است صحبت کنیم پس از ما غافل نشوید.

شیوع اضطراب در مدرسه

وقتی فرزندان تان از دوره کودکی و بازی کردن جدا می شوند و به داخل مدرسه می روند هیچ ترس و دلهره ای از امتحانات و آزمون های مدرسه ندارند از این رو هیچ مشکلی در درس خواندن نخواهند داشت. چون آن ها تازه به مدرسه وارد شده اند و مدرسه برایشان هیچ تفاوتی با روزهای دیگر ندارد تنها ساعاتی را با دوستانشان تفریح می کنند. اما متاسفانه امروزه والدین و مربیان با فشار هایی که بر روی نوجوانان می آورند آن ها را نسبت به درس خواندن و امتحان داده پریشان و آشفته می کنند. در نتیجه نوجوان به دلیل ترس از نمره و قبول دچار اضطراب هنگام درس خواندن می شوند.

اگر نوجوانان دچار اضطراب هنگام درس خواندن شوند و هر وقت که می خواهند درس بخوانند این حس با آن ها همراه باشد به مرور از درس خواندن و مدرسه رفتن زده می شوند. همان طور هم که اشاره شد داشتن حس استرس و اضطراب برای درس های مدرسه امری طبیعی می باشد اما اگر این حس در طولانی مدت هم ادامه داشته باشد باعث ناتوانی و ضعف دانش آموز، فراموش کاری های زود گذر، خطاهای ادراکی، حواس پرتی، درگیری های ذهنی، عدم تمرکز، هیجان بیش از اندازه و به دنبال آن کاهش عملکرد تحصیلی می شود.

نشانه های اضطراب در حین درس خواندن

اضطراب هنگام درس خواندن معمولا از سن های 10 الی 11 سالگی شروع می شود و اگر والدین یا خود نوجوان نتوانند آن را کنترل کنند هرچقدر مقطع تحصیلی او بالا تر برود اضطراب در او نیز بیشتر می شود. اگر کمی اطلاعات در مورد نشانه های اضطراب داشته باشید به راحتی می توانید جلوی این اختلال را در همان مراحل اولیه بگیرید و نگذارید شدید تر شود. به همین دلیل ما در ادامه برخی از شایع ترین نشانه های اضطراب هنگام درس خواندن را برایتان مطرح کرده ایم.

البته باید توجه داشته باشید که وجود هریک از این نشانه ها در فرزندتان بنا بر وجود اضطراب در آن ها نیست. بلکه اگر چند تا از این نشانه ها در طولانی مدت ادامه داشته باشد باید کمی نگران شوید و به فکر راه چاره بیوفتید. به طور کلی نشانه های شایع اضطراب هنگام درس خواندن عبارت است از :

  • اختلال در ساعت خواب
  • اختلال در تغذیه و اشتها
  • کاهش وزن یا اضافه وزن
  • عرق کردن دست ها
  • گوشه گیری
  • پرخاشگری
  • حساس شدن و زودرنجی
  • از دست دادن تمرکز
  • داشتن افکار منفی
  • گریه زیاد

عوامل به وجود آورنده اضطراب هنگام درس خواندن

عواملی باعث به وجود آمدن اضطراب هنگام درس خواندن می شوند که داشتن اطلاعاتی در مورد آن ها خالی از لطف نیست و زودتر می توانید جلوی پدید آمدن این اختلال را در فرزند خود بگیرید. به همین دلیل باز هم در ادامه عوامل مهمی که باعث به وجود آمدن اضطراب هنگام درس خواندن می شود را برایتان مطرح کرده ایم. به طور کلی سه عامل اصلی در بروز اضطراب هنگام درس خواندن نقش دارند که عبارت هستند از :

عوامل فردی

عوامل فردی که یکی از عوامل به وجود آورنده ی اضطراب هنگام درس خواندن می باشد عبارت است از : داشتن انتظار بیش از توان خود، ضعف اعتماد به نفس، کم بودن انگیزه موفقیت، تفکر منفی درباره توانایی ها و استعداد های خود، احساس رقابت بیش از اندازه، عدم آمادگی و برنامه ریزی لازم برای امتحان.

عوامل خانوادگی

عوامل خانوادگی نیز که یکی دیگر از عوامل به وجود آورنده ی اضطراب در نوجوانان حین درس خواندن می باشد عبارت است از : سخت گیری های بیش از اندازه، عدم حمایت و تشویق، داشتن الگوها و والدینی مضطرب، تاثیر اختلافات و نابسامانی های خانوادگی در روزهای امتحان، ایجاد رقابت های غیرمنطقی بین فرزندان خانواده و تهدید های بی مورد والدین.

عوامل مدرسه ای

عوامل مدرسه نیز اخرین عواملی می باشد که باعث به وجود آمدن اضطراب در فرزندانتان خواهد شد که عبارت هستند از : انتظارات بالای آموزگاران، محیط مناسب امتحان، مقررات خشک و رسمی جلسات امتحان، نوع سوالات و پرسش های امتحانی، ایجاد رقابت های ناسالم بین دانش آموزان و توجیه نکردن دانش آموزان درباره نحوه امتحان گرفتن.

علائم اضطراب به چند دسته تقسیم می شود؟

علائم اضطراب دارای دسته های مختلفی می باشد که اگر می خواهید نوجوان خود را از شر این اختلال نجات دهید باید درمورد آن ها اطلاعات داشته باشید. به همین دلیل ما در ادامه سعی کرده ایم علائم اضطراب را به طور کلی برای آگاهی هرچه بیشتر شما مطرح کنیم. علائم اضطراب به چهار دسته تقسیم می شوند که عبارت هستند از :

علائم و نشانه های شناختی

بیشتر نوجوانان قبل از امتحان و در حین درس خواندن ذهن شان پر از افکار های منفی می شود. برای مثال نوجوان فکر می کند هرچقدر هم درس بخواند باز هم نمی تواند بهترین نمره را دریافت کند. در نتیجه به مرور زمان نوجوان نمی تواند افکار خود را سازماندهی کند به همین دلیل در تمرکز کردن هم دچار مشکل می شود.

علائم عاطفی و هیجانی

این نوع از علائم شامل احساسات نوجوان می باشد که در حین درس خواندن و امتحان دادن با آن مواجه می شود که عبارت هستند از : حساس دلهره، سراسیمگی، یاس، خشم، ترس، غمگینی و گریه.

علائم رفتاری

علائم رفتاری نیز یکی دیگر از علائمی می باشد که نوجوانان ممکن است در حین درس خواندن داشته باشند و با آگاهی در مورد آن ها می توانید وجود این اختلال را در نوجوان خود تشخیص دهید. این علائم عبارت هستند از : بی قراری، بازی کردن با انگشتان، قدم زدن با سرعت، تنش حرکتی، لرزش و متاسفانه گاهی سوء مصرف مواد.

علائم فیزیولوژیک

علائم فیزیولوژیک با سایر علائمی که مطرح شده کمی فرق می کند و شما راحت تر از علائم قبلی می توانید وجود آن را در فرزند خود تشخیص دهید. در این نوع علائم جسمی نوجوان درگیر می شود و به عبارتی صریح تر وقتی نوجوان دچار اضطراب هنگام درس خواندن می شود بدنش علائمی مانند تعریق، خشکی دهان، اسهال، تکرر ادرار، افزایش ضربان قلب، احساس گیجی، کوتاه شدن تنفس، خیس شدن کف دست ها، تهوع، سردرد، گرفتگی عضلات را بروز می دهد.

عوامل موثر در کاهش اضطراب هنگام درس خواندن

  • نوجوان باید مطالعه موثر داشته باشد

برای اینکه اضطراب هنگام درس خواندن در نوجوان تان کاهش یابد باید به او بگویید که مطالعه موثری داشته باشد. یعنی در اصل به گونه ای مطالعه کند و درس بخواند تا هر نوع سوالی را در امتحان بتواند با هر شکلی پاسخ دهد در نتیجه استرس و اضطراب اش کاهش پیدا می کند.

  • نوجوان باید در یک محیط مناسب مطالعه کند

برای اینکه اضطراب هنگام درس خواندن در نوجوان تان کاهش یابد سعی کنید یک محیط مناسب برای او مخصوص درس خواندن فراهم کنید. چون محیط مناسب برای درس خواندن تاثیر زیادی بر روی چگونگی یادگیری نوجوان دارد. از این رو می توانید محرک های اطراف فرزندانتان را با توجه به موقعیت که شامل صدا، محرک های گرمای اتاق، فضای اتاق، راحتی اتاق و وسایل موردنیاز است را کنترل کنید.

  • نوجوان باید خودش راه دستیابی به هدف را پیدا کند

به نوجوان تان اجازه دهید که خودش با میل خودش هدفی که می خواهد به آن دست یابد را مشخص کند نه شما. زیرا وقتی یک نوجوان با خواست خودش هدفش را انتخاب کند انگیزه، حرکت و پویائی او برای دستیابی به آن ها بیشتر می شود. شما تنها می توانید به آن ها یاد دهید هدف هایش را بر روی یک کاغذ بنویسد و هر روز با نگاه به آن ها انگیزه و فعالیتش برای یادگیری بیشتر شود.

  • به نوجوان تان یاد دهید تند بخواند

وقتی نوجوان تان برای اینکه مطالب را بهتر بفهمد کند پیش می رود درگیری ذهنی برای خود ایجاد نمی کند. در حقیقت وقتی درگیری های ذهنی حین درس خواندن زیاد شود دیگر نوجوان به اضطراب هنگام درس خواندن دچار نمی شود. از این رو ب کند خواندن ذهن او کلافه می شود و خود را جای دیگری مشغول می کند که نتیجه آن حواس پرتی و اضطراب است. پس بهتر است به نوجوانان تان یاد دهید سرعت مطالعه خود را بالا ببرد تا یک درگیری ذهنی خوب برایش ایجاد شود.

  • نوجوان تان بهتر است مطالعه اولیه داشته باشد

در مطالعه اولیه هرچیزی چه قصد شما و چه قصد نوجوان تان تنها کنجکاو کردن ذهن با گرفتن اطلاعات ساده و کم حجم می باشد. در حقیقت شما در مطالعه اولیه متن انتخابی تان را به صورت خط به خط نمی خوانید و تنها با نگاهی گذرا به متن یک سری مفاهیم اولیه را کسب می‌ کنید و از موضوع مطالعه خود تا حدودی مطلع می ‌شوید. در نتیجه نوجوان تان دیگر کمتر به اضطراب هنگام درس خواندن دچار می شود چون تا حدودی می داند چه باید بخواند و ذهنش با آن آشنا شده است.

  • به نوجوان تان یاد دهید از خود سوال کند

طبق بررسی های محققین بر روی این حوزه بیان شده که سوال کردن در حین درس خواندن می تواند باعث کاهش اضطراب هنگام درس خواندن شود. از این رو بهتر است به نوجوان تان یاد دهید در حین مطالعه کردن چند سوال از خود بپرسد و به آن ها پاسخ دهد. در نتیجه ذهن تان به تکاپو می افتد و به جای درگیر شدن با اضطراب و استرس با یاد گرفتن مطالب درگیر می شود.

درمان اضطراب هنگام درس خواندن با نوروفیدبک

اضطراب هنگام درس خواندن یک اختلال شایع و خطرناک برای نوجوانان نمی باشد اما اگر این حس در نوجوان تان طولانی مدت و ادامه دار شود باید کمی نگران شد و به فکر راه چاره افتاد. در ابتدا همان طور که گفته شد برای درمان اضطراب هنگام درس خواندن کافیست به نوجوان خود چند نکته را که عنوان کردیم یاد بدهید تا خودش دست به کاهش و مدیریت آن بزند. اگر موارد گفته شده و رعایت آن ها بر روی نوجوان تان جواب نداد و بازهم در حین درس خواندن دچار اضطراب شد باید به فکر راه چاره دیگری افتاد که ما نوروفیدبک را به شما پیشنهاد می کنیم.

نوروفیدبک یکی از جدید ترین و بهترین روش های درمانی بسیاری از اختلالات از جمله اضطراب می باشد. این روش درمانی نوین کاملا غیر تهاجمی می باشد از این رو نه تنها برای نوجوانان بسیارسرگرم کننده است بلکه هیچ عوارض جانبی برای او پدید نمی آورد.

این روش درمانی نوین و جدید با رشد و تغییر سلول های مغزی سعی در بهبود فرد می کند. اگر کارکرد نوروفیدبک برایتان جالب است و میخواهید درمورد آن و هزینه و تعداد جلسات درمانی آن اطلاعات کسب کنید، پیشنهاد میکنم حتما مقاله درمان اضطراب با نوروفیدبک را مطالعه کنید.

جمع بندی نهایی

در جمع بندی نهایی این مطلب ابتدا سعی شد با عوامل و نشانه های اضطراب هنگام درس خواندن در نوجوانان آشنا شوید تا اطلاعات مفیدی از این اختلال در ذهن خود داشته باشید. سپس سعی کردیم به شما یک روش درمانی نوین را برای اضطراب های شدید و مداوم هنگام درس خواندن معرفی کنیم تا با مراجعه به بهترین مرکز نوروفیدبک در کرج یعنی مشاوره نوین بهترین خدمات و امکانات را دریافت کنید. در پایان امیدوار هستیم مطالب فوق برایتان مفید بوده باشد و با بهره بردن از آن اوقات خوشی برای فرزندانتان رقم بزنید.

                  

این پست را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *