شب ادراری در کودکان | از دلایل آن تا راه های درمان قطعی

شب ادراری در کودکان
آنچه در این مطلب می‌خوانید

آیا فکر می کنید کودکتان دچار شب ادراری شده است؟ اصلا می دانید شب ادراری چیست؟ شب ادراری یک اختلال می باشد که امروزه در تمام دنیا کودکان زیادی به آن مبتلا شده اند. شب ادراری که در اصطلاح پزشکی به آن انوروزیس شبانه هم می گویند خروج ادرار به صورت غیر ارادی در حین خواب است. درست است که کودکان تا قبل از سن چهار سالگی بعضی از شب ها جای خود را خیس می کنند اما اگر این مورد ادامه دار شود باید فکری برای آن کرد چون از سن چهار سالگی به بعد هر کودکی کنترل کردن مثانه برای ادرار را یاد می گیرد و خلاف این امر شب ادراری تلقی می شود. به همین دلیل در ادامه سعی کرده ایم شما را با شب ادراری، علائم، علت، انواع و … آشنا کنیم تا بدانید که ادرار کردن کودکتان در حین خواب طبیعی است یا شب ادراری. کافیست در ادامه با ما همراه باشید تا اطلاعات مفیدی در مورد آن کسب کنید که در کمتر جایی این اطلاعات مفید را می توانید پیدا کنید.

نگاهی شب ادراری در کودکان

شب ادراری به معنی دفع ادرار در حین خواب به صورت کاملا غیر ارادی است به طوری که فرد وقتی صبح بلند می شود خود و رخت خوابش را خیس در آب می بیند. از طرفی شب ادراری در کودکان تا حدودی و در یک بازه سنی طبیعی است چون کودکان آرام آرام کنترل کردن مثانه را یاد می گیرند اما بعضی از والدین توقع دارند از وقتی کودک زبان باز کرد شب ادراری نداشته باشد و کمی نگران هستند.

درحالی که نباید اینطور باشد چون شب ادراری تا یه سنی طبیعی است و اگر بعد از آن ادامه داشته باشد باید کمی نگران شد. شب ادراری در پسران شایع تر از دختران است اما برای رها شدن از آن راه های مختلفی وجود دارد. در گذشته راه های زیادی برای این اختلال وجود نداشت و والدین چندین سال صبر می کردند تا این مشکل حل شود و حتی در بسیاری از موارد قابل حل شدن نبود و تا بزرگ سالی با کودک همراه می شد اما امروزه اینطور نیست.

آشنایی با انواع شب ادراری در کودکان

اگر فکر می کنید کودکتان دچار اختلال شب ادراری شده و می خواهید یک رخت خواب خشک و تمیز به او هدیه دهید باید با انواع شب ادراری آشنا باشید تا بتوانید به کودکان خود کمک کنید. به طور کلی ما دو نوع شب ادراری در کودکان داریم که اولی شب ادراری اولیه و دومی شب ادراری ثانویه می باشد.

در شب ادراری اولیه کودک از وقتی که به خودش می آید یا بهتر است بگوییم بزرگ می شود بدون وقفه بیشتر شب ها شاهد رخت خواب خیس خود است در حالی که شب ادراری ثانویه اینطور نیست. بی اختیاری ثانویه برای مدت مشخص و قابل توجهی مانند ۶ ماه می باشد. به عبارتی ساده تر کودک مبتلا به این نوع شب ادراری چندین ماه مشکل بی‌ اختیاری را تجربه نکرده است و بعد از مدت زمان مشخصی دوباره اوضاع سابقش تکرار می ‌شود.

همچنین می توان گفت کودکی که به بی اختیاری اولیه دچار می شود دارای ضعف سیستم عصبی می باشد و این سیستم کاملا نابالغ است. چون این کودک نمی تواند به دلیل ضعف در این سیستم تشخیص دهد که مثانه اش پر است و باید به دستشویی برود در نتیجه در حین خاب به طور غیر ارادی مثانه خود را تخلیه می کند.

بررسی شایع ترین علائم شب ادراری در کودکان

شب ادراری در کودکان همان طور که از نامش پیداست تنها در شب ها اتفاق می افتد و کودک در طول روز با آن مشکلی ندارد. از این رو کنجکاو هستید علائم شب ادراری در کودکان را بدانید؟ اگر علائم شب ادراری در کودکان را بدانید زودتر می توانید برای درمان فرزند خود اقدام کنید و چی از این بهتر؟ از این رو ما در ادامه سعی کرده ایم شما را با شایع ترین علائم شب ادراری در کودکان آشنا کنیم تا فرزندتان از شر این اختلال خلاص شود. علائم شایع شب ادراری کودکان عبارت است از :

  • خیس ‌کردن خود و رخت خواب به صورت پی در پی در طول شب
  • نیاز به دفع سریع و فوری ادرار
  • ادرار کردن به صورت کف آلود یا صورتی رنگ
  • سوزش داشتن در حین ادرار و افزایش بسامد
  • چکیدن و فشار داشتن در حین ادرار کردن
  • وجود لکه های خون در ادرار یا لباس زیر
  • ناتوانی در کنترل حرکات روده و بی ‌اختیاری مدفوع

ژنتیک 

یکی از عواملی که در بروز شب ادراری کودکان نقش دارد ژنتیک می باشد. به عبارتی صریح تر اگر یکی از والدین کودک مبتلا منند پدر یا مادر او بعد از سن 5 سالگی خود دچار این اختلال بوده اند تا 40 درصد احتمال دارد که فرزندشان به این اختلال دچار شود. حتی بررسی ها نشان داده اگر هر دو والدین به این اختلال در کودکی دچار بوده اند فرزندشان تا 70 درصد به این اختلال دچار خواهد شد.

استرس

یکی از رایج ترین علت های بروز این اختلال در کودکان مخصوصا کودکانی که به شب ادراری ثانویه دچار می شوند استرس است. برای مثال وقتی کودک یکی از والدینش را از دست می دهد یا مدرسه اش به دلیل تغییر مکان خانه عوض می شود و … دچار استرس می شود که این استرس مستقیما بر روی کودک اثر می گذارد و باعث می شود کودک به شب ادراری دچار شود. از این رو اگر استرس کودک کاهش یابد تا حد زیادی می توان گفت از شر شب ادراری خلاص خواهد شد.

خواب عمیق 

یکی دیگر از عوامل شایع که در بروز شب ادراری در کودکان نقش دارد خواب عمیق می باشد. درست است که خواب عمیق باعث با کیفیت شدن خواب می شود اما این امر در کودکان باعث شب ادراری می شود. چون انقدر خواب کودک عمیق است که احساس پر بودن مثانه نمی کند و در نتیجه در حین خواب مثانه خود را خالی می کند.

وقفه تنفسی در خواب و خر و پف 

در موارد نادر اگر کودک به وقفه خواب تنفسی و یا خر و پف مبتلا باشد، شب ادراری را هم تجربه خواهد کرد. در کودکانی که این مشکل را دارند، راه تنفسی مسدود شده و نفس کشیدن در هنگام خواب متوقف خواهد شد. این موضوع تعادل شیمیایی در مغز را هم تغییر داده و بروز شب ادراری را تحریک می‌کند.

یبوست 

یکی دیگر از عوامل بروز شب ادراری در کودکان که کمی کمتر از بقیه عوامل شایع است یبوست می باشد. چون مثانه و روده در فاضله نزدیکی از یکدیگر قرار گرفته اند از این رو اگر کودک بنا به دلایلی به یبوست دچار شده بود محتویات شکمش به مثانه اش فشار وارد می کند. در نتیجه کودک هیچ کنترلی بر مثانه خود در حین خواب ندارد و آن را تخلیه می کند.

بیماری مثانه و یا بیماری کلیوی

یکی دیگر از عواملی که در پدیدار شدن شب ادراری در کودکان نقش دارد بیماری های مثانه و کلیوی می باشد. در حقیقت اگر کودک در شب و روز کنترلی روی مثانه ‌ی خود نداشته باشد و یا در هنگام دفع ادرار احساس سوزش داشته باشد علائم وجود بیماری‌ های کلیوی و مثانه را نشان می‌ دهد و برای رهایی از آن ابتدا باید این بیماری ‌ها درمان شوند.

بیماری ‌های عصبی

کودکی که دارای بیماری های عصبی است ممکن است در بعضی از مواقع به دلیل مشکلاتی در طناب نخاعی به شب ادراری دچار شود. برای مثال وقتی یک کودک دارای بی حسی، مور مور شدن پاها و … است ممکن است به شب ادراری نیز دچار شود. یا در مثالی دیگر اگر کودک به دیابت مبتلا باشد ممکن است درگیر اختلال شب ادراری نیز شود.

دلایل شب ادراری در کودکان چیست؟

پس از موارد فوق بد نیست کمی در مورد دلایل شب ادراری در کودکان بدانید. دلایل شب ادراری بسیار هستند اما ما در این قسمت سعی کرده ایم شایع ترین آن ها را برای کسب اطلاعات بیشتر شما در مورد این اختلال مطرح کنیم. دلایل شایع و متعدد شب ادراری کودکان عبارت است از :

  • کودک نمی تواند به درستی ادرار خود را نگه دارد
  • کودک نمی تواند وقتی مثانه اش پر است از خواب بیدار شود
  • کودک مثانه ای کوچک نسبت به جثه خود دارد
  • کودک حجم زیادی ادرار در طول روز تولید می کند
  • کودک در طول روز زیاد به دستشویی نمی رود و ادرار خود را نگه می دارد

درمان شب ادراری کودکان با دارو

یکی از راه های درمان شب ادراری در کودکان استفاده کردن از دارو می باشد که این روش درمانی را زیاد به شما پیشنهاد نمی کنیم. چون هر دارویی عوارض دارد و دارو های شب ادراری نیز از این قاعده مستثنا نیستند اما در ادامه به بررسی چند دارو در این حوزه پرداخته ایم تا اطلاعاتتان در این زمینه بیشتر شود. داروی استات دسموپرسین دارای شکل ساختگی هورمون آنتی دیورتیک است. این هورمون به طور طبیعی در بدن مسئول محدود کردن و کنترل کردن تولید ادرار است. به همین دلیل این دارو را تجویز می کنند تا کودک بتواند ادرار کمی تولید کند تا به راحتی بتواند آن را کنترل نماید.

در تعریفی ساده تر این دارو عملکرد آنتی ‌دیورتیک در بدن را تقلید می‌ کند به این ترتیب میزان هورمونی را که از مغز آزاد می ‌شود را محدود و کنترل می ‌کند. پزشکان مصرف این دارو را قبل از رفتن به رخت خواب توصیه می کنند و به صورت یک قرص می باشد. یکی دیگر از دارو های درمانی شب ادراری ایمی ‌پرامین است که اثرات آرامش‌ بخشی روی مثانه دارد و عمق خواب را در سه چهارم نهایی بازه‌ ی خواب کم می ‌کند. اگر دز مصرفی این دارو را درست مصرف کنید هیچ عوارضی برای شما به دنبال نخواهد داشت. اما اگر دز مصرفی بیشتر از حد لازم مصرف شود خطر مسمومیت و مرگ وجود خواهد داشت.

درمان شب ادراری کودکان با روان درمانی

یکی دیگر از روش های درمانی که تا حد زیادی به شما توصیه می کنیم روان درمانی است. چون صحبت کردن با یک نفر در مورد این مشکل تا حد زیادی می تواند روح و روان کودک تان را به سمت دیگری بکشاند و با ادامه این روند کم کم شب ادراری های کودکتان کاهش می یابد. برای این منظور کافیست به یک مرکز خوب مانند مشاوره نوین مراجعه کنید تا در ابتدای راه با استفاده از روش ها و تکنیک های خاص اقدام به درمان فرزند شما کند. این روش درمانی چون بدون دارو است گزینه مناسبی می باشد از این رو استفاده از آن را به شما پیشنهاد می کنیم.

درمان شب ادراری در کودکان با نوروفیدبک

یکی از بهترین و قطعی ترین روش های درمانی که امروزه در تمام دنیا باب شده و افراد زیادی به سمت آن رفته اند نوروفیدبک می باشد. نوروفیدبک یک روش درمانی بدون عوارض است که ازین جهت برای کودکان بسیار مناسب و جذاب میباشد.

برای اینکه از نحوه عملکرد نوروفیدبک، قیمت و تعداد جلسات آن مطلع شوید، میشنهاد میکنم حتما مقاله درمان شب ادراری با نوروفیدبک را مطالعه کنید.

جمع بندی نهایی

در جمع بندی نهایی این مطلب سعی کردیم شما را با شب ادراری در کودکان، علائم، علت، دلایل و … آن آشنا کنیم تا بتوانید فرزند خود را از شر آن رها کنید و اگر هم فرزندتان به آن مبتلا نیست اطلاعاتی در مورد آن داشته باشید. در پایان امیدوار هستیم مطالب فوق در خصوص شب ادراری در کودکان برایتان مفید بوده باشد و نهایت بهره را کسب کرده باشید.

این پست را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *