برای همه ما پیش آمده که در دوستان و آشنایان خود نوجوانانی را ببینیم که دائم هواس شان پرت است و نمی توانند به خوبی بر روی یک موضوع تمرکز کنند. مشکل در تمرکز کردن در یک نوجوان می تواند به عوامل و دلایل مختلفی باش که برای بالا بردن تمرکز در نوجوانان و کمک به آن ها باید در مورد آن ها اطلاعات داشته باشید. این مشکل یک مشکل کوچک و پیش پا افتاده نیست که به سادگی از آن گذر کنید به همین دلیل ما در ادامه می خواهیم شما را با علائم و نشانه های وجود این اختلال در نوجوانان آشنا کنیم تا بعد از آن به سراغ راه های بالا بردن تمرکز در نوجوانان یا روش های درمانی بروید. به هیچ وجه در مورد این اختلال نگران نباشید چون حتی اگر به مرحله اوج خود هم رسیده باشد با یک سری روش های درمانی قابل رفع می باشد به شرطی که در ادامه از ما غافل نشوید.
تمرکز چیست؟
تمرکز یکی از مواردی است که باید برای ادامه زندگی و بهترین کارکرد در زندگی مان از آن به بهترین وجه ممکن برخوردار باشیم. اما امروزه نوجوانان زیادی از ضعیف بودن تمرکز خود رنج می برند و نمی توانند بر روی کوچک ترین موضوعات به راحتی تمرکز کنند.
تمرکز کردن به معنی توانایی توجه کامل و آگاهانه شما به یک مسئله خاص می باشد. به عبارتی صریح تر وقتی شما توانایی کنترل کردن توجه خود را داشته باشید می توانید لذت تمرکز بالایی را ببرید. وقتی یک فرد دارای تمرکز خوب باشد می تواند از پریدن ذهن خود با جاهای دیگر جلوگیری کند.
دلایل نداشتن تمرکز در نوجوانان
تمرکز پایین دلایل خیلی زیادی دارد که دانستن آن ها خالی از لطف نیست و با دانستن آن ها می توانید اقدام به بررسی راه های بالا بردن تمرکز در نوجوانان کنید. دلایل این اختلال که بسیار می باشد ممکن است در سن های مختلف بسیار متفاوت باشد. از این رو در ادامه شایع ترین دلیل های نداشتن تمرکز در نوجوانان را برایتان مطرح کرده ایم تا با دانستن آن ها متوجه شوید که به چه علت نمی توانید بر روی یک موضوع تمرکز داشته باشید. شایع ترین دلیل های نداشتن تمرکز در نوجوان عبارت است از :
- کمبود خواب و استراحت کافی
- قرار گرفتن در کنار عوامل حواس پرتی و محیط های شلوغ
- حل نکردن مشکلات گذشته و فرار کردن از آن ها
- نداشتن برنامه ریزی و مدیریت زمان خوب
- کار کردن در محیط های نامرتب
- داشتن اختلال بیش فعالی و کم توجهی
- نداشتن تغذیه مناسب
- استفاده از مخدرها و نوشیدنی های الکلی
- داشتن مشکلاتی در برطرف کردن نیاز جنسی
- تجربه استرس زیاد و شدید
- نداشتن مهارت کافی در انجام یک کار
نشانه های عدم تمرکز در نوجوانان
برای اینکه به سراغ راه های بالا بردن تمرکز در نوجوانان بروید ابتدا باید با نشانه های آن آشنا باشید تا بدانید که دانستن راه های بالا بردن تمرکز در نوجوان برایتان مفید است یا خیر. درست است که نداشتن تمرکز در بسیاری از مواقع مشکل همه ی ماها می باشد اما اگر این مشکل ادامه داشته باشد و نگذارد شما کارهایتان را به خوبی انجام دهید باید به فکر راه های بالا بردن تمرکز در نوجوانان باشید که پیش نیاز آن دانستن نشانه های عدم تمرکز در نوجوانان می باشد. به همین دلیل ما در ادامه شایع ترین نشانه های عدم تمرکز در نوجوانان را برایتان مطرح کرده ایم که عبارت هستند از :
- فراموشی در به یاد آوردن اتفاقاتی که به تازگی اتفاق افتاده
- دشواری در نشستن در یک مکان
- سختی در فکر کردن
- تکرار در گم کردن چیزها و فراموش کردن جای آن ها
- داشتن مشکل در تصمیم گیری
- ناتوانی در انجام کارهای پیچیده
- نداشتن انرژی ذهنی و بدنی کافی برای تمرکز کردن
- داشتن اشتباهات ناشی از بی توجهی
کم خوابی
یکی از بارز ترین و شایع ترین عامل هایی که می تواند باعث عدم تمرکز شود و شما باید به سراغ راه های بالا بردن تمرکز در نوجوانان باشید کم خوابی و یا بی خوابی می باشد. یکی از عمده ترین مواردی که فرد را کم خواب یا بی خواب می کند شبکه های اجتماعی یا همان فضای مجازی می باشد. چون یک نوجوان برای اینکه با دوستان خود صحبت کند مجبور است ساعت های طولانی در این فضا بماند و در این بین سرش با ویدئوها، پیام ها و … سایت های دیگر درگیر می شود. عدم کنترل این استفاده از فضای اینترنت باعث کم خوابی یا برهم خوردن ساعات خواب نوجوانان به مرور زمان خواهد شد.
در این صورت اگر مغز شما در طول شب به اندازه کافی و مورد نیازش استراحت نکند توانایی تمرکز کردنش بر روی موضوعات مختلف تا جایی که فکرش را هم نمی کنید کاهش می یابد. به همین دلیل برای بالا بردن تمرکز در نوجوانان بهتر است ساعات مشخصی برای استفاده از تلفن همراه در نظر بگیرید تا ذهن به مرور متوجه شود تا چه اندازه می تواند در این فضا بماند و کی باید بخوابد. به مرور زمان با انجام این روند متوجه افزایش تمرکز نوجوانان تان خواهید شد چرا که مغز آن ها در طول شب استراحت خود را کرده و در طول روز می تواند بازخورد های مثبتی از خود بروز دهد.
استرس در محیط خانواده
یکی دیگر از عامل هایی که منجر به عدم تمرکز در نوجوانان می شود استرس در محیط خانواده می باشد. وقتی شما استرس داشته باشید نمی توانید به خوبی روی موضوعی که باید تمرکز کنید تمرکز داشته باشید. حتی اگر استرس هم نداشته باشید و وسط کارهایتان استرس شما را درگیر کند دیگر نمی توانید مانند اول با تمرکز بالا کارهایتان را انجام دهید از این رو به موضوع استرس باید دقت های زیادی کنید. یکی از بزرگ ترین منبع های استرس برای بسیاری از نوجوانان محیط خانه می باشد. چون این محیط ممکن است دارای جر و بحث های بی مورد، کنترل نادرست رفتار، عدم آشنایی با اصول تربیتی و مقایسه کردن فرزندان با سایرین باشد.
همین مواردی که نام برده شد کافیست تا نگذارد فرزندتان طعم تمرکز بالا را حس کند و همواره استرس داشته باشد. به شما در این راستا توصیه می کنیم برای اینکه بتوانید استرس فرزند نوجوان خود را کاهش دهید تا بتواند به خوبی تمرکز کند بهتر است به جای فکر کردن به نقش سرپرستی بیشتر به دنبال این باشید که با فرزند خود رفاقت کنید. این موضوع باعث خواهد شد که فرزند شما به جای اینکه از محیط خانه فراری باشد آن جا را محلی امن بداند که می تواند در آن با تمرکز کافی به کارهای خود برسد.
تحولات هورمونی
شاید برایتان جالب باشد که یکی دیگر از عواملی که موجب عدم تمرکز در نوجوانان می شود تحولات هورمونی یا همان ترشحات هورمونی می باشد. ترشحات هورمونی که مستقیما بر روی تمرکز نوجوانان تان تاثیر نمی گذارد با عوض کردن خلق و خوی او بر روی تمرکز کردن نوجوان تاثیر منفی بر جای می گذارد. بهترین راه حلی که برای این عامل می توانیم توصیه کنیم ورزش کردن می باشد.
چون تنها با تحرک و ورزش کردن می توان این موضوع را کنترل کرد و شاهد بالا بردن تمرکز در نوجوانان تان باشید. چون بررسی های متخصصین بر روی این حوزه نشان داده که با ورزش کردن می توان انرژی های اضافه را تخلیه کرد که نتیجه این امر داشتن تمرکزی خوب و عالی می باشد.
اهمیت رژیم غذایی
اهمیت رژیم غذایی یکی دیگر از عامل هایی مهمی است که برای بالا بردن تمرکز در نوجوانان باید به آن توجه کنید. چون بررسی ها نشانه داده که رژیم غذایی نا مناسب می تواند تا حد زیادی راندمان مغز نوجوان را پایین بیاورد. در نتیجه هرچه مغز نوجوان ضعیف تر عمل کند تمرکز کردن برای آن مشکل تر خواهد شد.
برای جلوگیری از عدم تمرکز در نوجوانان باید برنامه غذایی خاصی دنبال شود چون دانستن این که برای تمرکز حواس چه باید خورده شود به شما کمک خواهد کرد که بتوانید با مصرف مواد غذایی مثل ماهی، آجیل و شکلات تلخ، به خوبی مغز خود را تقویت کنید و تمرکز تان را هم بالا ببرید.
تبدیل تکلیف به عادت یکی از راه های بالا بردن تمرکز در نوجوانان
یکی از بهترین راه ها بالا بردن تمرکز در نوجوانان تبدیل تکلیف به عادت می باشد یعنی شما برای نوجوان تان بهتر است تکلیف هایی مشخص کنید که در یک بازه زمانی حتما باید انجام شود. در اصل تکرار یک فعالیت در هر روز آن را به یک عادت تبدیل می کند که اگر فرزند شما در هر روز سر یک ساعت مشخص به تکالیفش بپردازد پس از مدتی با رسیدن ساعت مقرر تلاش کمتری برای تمرکز کردن خواهد کرد.
پیشنهاد مطالعه :[ شاید مطالعه مقاله کنترل میل جنسی در نوجوانان بتواند به شما کمک کند تا اطلاعاتتان در مورد میل جنسی کودکان را افزایش دهید]
فعالیت بدنی یکی از راه های بالا بردن تمرکز نوجوانان
یکی دیگر از راه های بالا بردن تمرکز در نوجوانان انجام فعالیت های فیزیکی مانند دویدن، ورزش کردن یا بازی کردن می باشد. در حقیقت انجام این کار ها در زمان های استراحت و بین انجام تکالیف به آن ها کمک می کند که انرژی خود را به بهترین نحو ممکن تخلیه کنند. در نتیجه با افزایش فعالیت بدنی احساس بی قراری کمتری می توان داشته که در اخر تمرکز کردن بر روی موضوعات مختلف بسیار راحت تر از آن چیزی خواهد شد که فکرش را بکنید.
بالا بردن تمرکز در نوجوانان با داشتن زمان بندی
یکی دیگر از راه های بالا بردن تمرکز در نوجوانان داشتن یک زمان بندی مشخص می باشد. برای این امر و رسیدن به یک هدف بهتر است یک زمان مشخص در روز برای فرزندتان تعیین کنید. در حقیقت این کار به احتمال زیاد به فرزندتان کمک می کند که بهتر تمرکز کند چرا که مجبور است کاری را در زمان مشخصی که مققر شده است انجام دهند.
انجام بازی های فکری یکی از راه های بالا بردن تمرکز نوجوانان
یکی دیگر از راه های جذاب بالا بردن تمرکز در نوجوانان انجام بازی های فکری می باشد. شما می توانید توانایی تمرکز فرزند نوجوانتان را با بازی های فکری و تمرکزی تقویت کنید. بازی های زیادی هستند که در فروشگاه های مربوط به اسباب بازی برای افزایش تمرکز فروخته می شوند که می توانید آن ها را پیدا کنید و در اوقات فراغت تان آن ها را جای دهید. چون این بازی ها حافظه، برنامه ریزی و قدرت تمرکز نوجوانان را بسیار درگیر می کنند.
بالا بردن تمرکز نوجوانان با دارو درمانی
تا جایی که می توانید بهتر است سعی کنید با استفاده از راه های بالا بردن تمرکز در نوجوانانی که در بالا مطرح کردیم تمرکز نوجوانان تان یا اگر خودتان نوجوان هستید تمرکزتان را افزایش دهید. اما اگر راه های بالا بردن تمرکز در نوجوانان که در مطالب فوق گفتیم برای خود و فرزندانتان کارساز نبود بهتر است به سراغ روش های درمانی مانند داروها بروید. از آنجایی که دارو ها هر یک در بلند مدتر عوارضی را برای بدن فرد به دنبال می آورند آن را زیاد به شما توصیه نمی کنیم.
پس سعی کنید تا کار به جاهای باریک نکشیده است به سراغ این روش درمانی نروید. وقتی شما برای بالا بردن تمرکز در نوجوانان به یک پزشک متخصص در این حوزه مراجعه می کنید دارو هایی با نام های دگزامفتامین، متیل فنیدات، ریتالین، کنسرتا، ویوانز و … تجویز می کند. هر یک از این دارو ها از 3 ساعت تا 12 ساعت بر روی بدن نوجوان تاثیر می گذارد و باعث بالا رفتن تمرکز در او می شود.
بالا بردن تمرکز نوجوانان با نوروفیدبک
یکی از بهترین راه های درمان عدم تمرکز، که بی شک آنرا توصیه میکنیم نوروفیدبک است. این روش درمانی را برای این به شما توصیه کردیم چون همه مواردی را که از یک روش درمانی انتظار دارید مانند بدون عوارض بدون، بدون درد بودن، اثر بخشی بالا و … را این روش درمانی به همراه دارد.
این روش درمانی به مغز نوجوان یاد می دهد که به تنهایی نواقص خود را درمان کند به عبارتی ساده تر نوروفیدبک نوعی خود تنظیمی مغز است و مغز به تنهایی با آموزش هایی که دیده است خود را بهبود می بخشد. برای اینکه بیشتر در مورد این روش درمانی و قیمت و تعداد جلسات آن اطلاعات کسب کنید پیشنهاد میکنیم حتما مقاله افزایش تمرکز با نوروفیدبک را مطالعه کنید.
جمع بندی نهایی
در جمع بندی نهایی این مطلب ابتدا سعی کردیم شما را با علائم و نشانه های این اختلال در نوجوانان آشنا کنیم تا اطلاعات مفیدی در مورد آن داشته باشید. در پایان نیز سعی کردیم به شما راه های شایع بالا بردن تمرکز در نوجوان را آموزش دهیم تا خودتان اقدام به درمان نوجوان تان کنید و به سراغ روش های درمانی مانند داروها نروید. در پایان نیز امیدوار هستیم کمکی در بالا رفتن تمرکز در نوجوان تان کرده باشیم و اگر موارد فوق پاسخ نداد می توانید برای بهره بردن از روش نوروفیدبک به کلینیک مشاوره نوین مراجعه کنید.