وبلاگ

عوارض نوروفیدبک چیست؟

عوارض نوروفیدبک
آنچه در این مطلب می‌خوانید

آیا می­دانید نوروفیدبک چیست؟ نوروفیدبک، نوعی روش درمانی ایمن برای افراد دارای اختلالات هیجانی و اضطرابی محسوب می‌شود. این روش برای درمان انواع اختلالات روان‌شناختی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در طی درمان نوروفیدبک، گیرنده‌های الکترود روی قسمت‌هایی از سر بیمار گذاشته می‌شوند. البته، گذاشتن گیرنده روی سر بیمار باعث بروز عوارض نوروفیدبک می­شود.

بیمارانی که تحت درمان نوروفیدبک قرار گرفته­اند، قادر به کنترل امواج مغزی خود هستند. این روش درمانی مبتنی بر فعالیت امواج مغز است. درمان اوتیسم، بیش فعالی، تیک، اضطراب، صرع و میگرن با نوروفیدبک امکان پذیر است. برای درمان وسواس نیز این تکنیک نوین استفاده می­شود. به منظور اثربخشی این روش درمانی برای اختلالات ذکر شده باید در تمام جلسات نوروفیدبک طبق دستور پزشک شرکت کنید.

 بیمارانی که قصد درمان با روش نوروفیدبک را دارند، اغلب می‌پرسند که آیا این روش با عوارض جانبی همراه است یا خیر؟ در کل، اکثر بیماران نوروفیدبک، عوارض جانبی کمی را تجربه می‌کنند. برخی از افراد نیز، در صورت درمان با این روش، دچار عوارض جانبی نمی‌شوند. در واقع، بسیاری از افراد، شرکت در جلسات نوروفیدبک را آرامش بخش می‌دانند. با این حال، قبل از شروع هر نوع درمان، باید با عوارض جانبی ناشی از آن روش درمانی، آشنا شوید.

نوروفیدبک به عنوان یک مداخله ایمن شناخته شده است. اکثر عوارض جانبی نوروفیدبک، گذرا و کوتاه مدت هستند و ظرف مدت کوتاهی از بین ‌می‌روند. از رایج‌ترین عوارض جانبی این روش درمانی می‌توان به خواب آلودگی اشاره کرد. برخی از عوارض جانبی دیگر این روش درمانی شامل بی‌قراری، تحریک‌پذیری، پرخاشگری و اضطراب است.

 لازم به ذکر است که همه افراد، این علائم را تجربه نخواهند کرد. علاوه بر عوارض جانبی، درمان نوروفیدبک ممکن است که برای شما نتیجه بخش نباشد. بنابراین، قبل از انتخاب این روش درمانی باید با پزشک معالج خود به طور کامل درباره اثربخشی و عوارض جانبی نوروفیدبک صحبت کنید.

 

عوارض نوروفیدبک

 

درمان نوروفیدبک چیست و چگونه انجام می‌شود؟

تمرکز روش درمانی نوروفیدبک بر عملکرد مغز است. در این جلسات به بیمار آموزش داده می‌شود که چگونه می‌توانند با تغییر امواج مغزی، عملکرد رفتاری خود را بهبود ببخشند. پس از پایان درمان نوروفیدبک، بیماران می‌توانند به تمرین تکنیک‌ها و مهارت‌هایی ادامه دهند که در طول درمان یاد گرفته‌اند. در نوروفیدبک، پروسه تنظیم فعالیت مغزی صورت می‌گیرد. چهار نوع اصلی امواج مغزی وجود دارند که هر کدام اهداف مختلفی دارند.

 در نوروفیدبک، انواع امواج مغزی برای درمان انواع اختلالات هیجانی و اضطرابی تنظیم می‌شوند.
امواج آلفا با آرامش و  امواج بتا با توجه، هیجان، تنش و هوشیاری ارتباط دارند. بنابراین، امواج آلفا برای درمان استرس و اضطراب مورد هدف قرار می‌گیرند. اما تنظیم امواج بتا برای درمان اختلال بیش فعالی و کمبود توجه انجام می‌شود.

 

عوارض جانبی روش نوروفیدبک

 

عوارض جانبی نوروفیدبک

آیا نوروفیدبک ضرر دارد؟ درمان با این روش، ضرر و خطراتی به دنبال ندارد. با این حال، برخی از عوارض نوروفیدبک که احتمالاً قبل، بعد و در جلسه درمان تجربه می­شوند، عبارت‌اند از:

 

  • تنش عضلانی: تجربه تنش عضلانی، نتیجه انجام روش نوروفیدبک به صورت اشتباه است. تمرین اشتباه فرکانس‌هایی مانند بتا و گاما در نواحی خاص، احتمالاً منجر به افزایش تنش می‌شود.

 

  • خستگی: در برخی موارد، نوروفیدبک شبیه یک تمرین ذهنی است. بعد از درمان، شاید فکر کنید که مغز شما خسته شده است. در طی درمان، تلاش زیادی برای بهبود فعالیت الکتریکی در مغز خود داشته‌اید. این فعالیت ذهنی ممکن است، منجر به بروز عوارض نوروفیدبک مانند خستگی روحی و جسمی شود.

 

  • اختلال شناختی: روش نوروفیدبک برای تقویت عملکرد شناختی طراحی شده است. اما در صورتی که درمانگر در انجام این روش دارای تبحر کافی نباشد، عملکرد شناختی تحت تأثیر قرار می‌گیرد.

 

  • سرگیجه: یکی از عوارض نوروفیدبک، تجربه علائمی مانند سرگیجه خفیف در جلسه یا بعد از درمان، به علت تغییر در امواج مغزی است.

 

روش نوروفیدبک

 

امواج مغزی در نوروفیدبک برای مغز مضر است؟

حتماً این سؤال ذهن­تان را درگیر کرده است که آیا نوروفیدبک ضرر دارد؟ در روش درمانی نوروفیدبک از جریان­های الکتریکی استفاده می‌شود. این جریان‌ها، بدون خطر و ضعیف هستند. بنابراین، استفاده از جریان‌های الکتریکی باعث بروز صدمه به مغز نمی‌شود. در واقع، در صورت درمان با نوروفیدبک، در ساختار مغز، تغییراتی ایجاد نخواهد شد. روش درمانی نوروفیدبک را می‌توان برای مدت طولانی و بدون ایجاد آسیب مغزی انجام داد.

 

درمان نوروفیدبک برای چه افرادی مناسب نیست؟

روش درمانی نوروفیدبک برای همه افراد مناسب نیست. بعد از انجام معاینات و بررسی­های لازم توسط متخصص، مشخص می­شود که کاندید مناسبی برای درمان با نوروفیدبک هستید یا خیر. این روش درمانی معمولاً برای افرادی که دارای مشکلات هیجانی، اضطرابی و افسردگی نیستند، گزینه درمانی مناسبی نیست.

 

نوروفیدبک برای کودکان مضر است؟

عوارض نوروفیدبک چیست؟ روش درمانی نوروفیدبک برای کودکان خطری به همراه ندارد. نصب الکترود‌ها روی پوست سر کودک، آسیبی برای او به همراه نخواهد داشت. کودکان ممکن است که دچار بیش فعالی، اختلالات اضطرابی و… شوند. این اختلالات با نوروفیدبک قابل درمان هستند. بنابراین، لازم نیست که نگران خطر و آسیب این روش درمانی برای کودک باشید.

 

درمان نوروفیدبک برای چه بیماری هایی مؤثر است؟

روش درمانی نوروفیدبک، برای درمان انواع اختلالات روان‌شناختی کاربرد دارد. این روش برای درمان بیماری های زیر مؤثر است:

 

ترس و فوبیا

اضطراب، نوعی واکنش طبیعی محسوب می‌شود که فرد در موقعیت‌های نگران‌کننده و استرس‌زا نشان می‌دهد. هر فردی در موقعیت‌های مختلف مانند محیط کار، تحصیل و… دچار اضطراب می‌شود. از علائم اضطراب می‌توان به افزایش ضربان قلب، تعریق کف دست، افکار منفی، ترس و نگرانی بیش از اندازه اشاره کرد.

انواع ترس و فوبیا از قبیل آگورافوبیا و کلاستروفوبیا که ریشه آن­ها اضطراب است با این روش قابل درمان هستند. افراد در هر سنی، علائم اضطراب را تجربه می‌کنند. این اختلال با روش‌های مختلف قابل درمان است. از روش‌های درمان اضطراب می‌توان به نوروفیدبک اشاره کرد.

تکنیک درمانی نوروفیدبک به عنوان نوعی روش بدون درد و غیرتهاجمی، میزان اضطراب را در افراد کاهش می‌دهد. با انجام این روش درمانی، مغز شما آرام‌تر می‌شود و استرس و ناراحتی‌تان به مرور زمان کمتر خواهد شد. عوارض نوروفیدبک برای درمان اضطراب، مانند دارودرمانی نیست. در صورت درمان اضطراب با نوروفیدبک، عوارض جانبی را تجربه نمی‌کنید.

 

تیک یا پرش اعضا

برخی از افراد به دلیل انقباض عضلات به صورت ناگهانی دچار تیک می‌شوند. این حرکات غیرارادی را می‌توان با نوروفیدبک درمان کرد. علاوه بر نوروفیدبک، تکنیک‌های دارو و روان درمانی نیز برای درمان تیک و پرش اعضاء مؤثر هستند. درمان تیک با دارو ممکن است که با عوارض جانبی همراه باشد. اما روش درمانی نوروفیدبک، باعث ایجاد عوارض جانبی شدید در افراد نمی‌شود.

 

درمان اختلال یادگیری با نوروفیدبک

 

اختلال یادگیری

مشکلات مغزی می‌توانند، باعث بروز اختلال یادگیری شوند. برخی از کودکان در یادگیری، خواندن و نوشتن دچار مشکل هستند. قشر‌های مغز در پروسه یادگیری و آموزش نقش مؤثری دارند. در صورتی که قشر مغز دچار آسیب شده باشد، فرد در یادگیری دچار مشکل می‌شود. تکنیک درمانی نوروفیدبک، امواج مغزی را تنظیم می‌کند.

 الکترود‌های نصب شده روی سر بیمار در روش نوروفیدبک، اطلاعات کامل از امواج را به پزشک درمانگر ارائه می‌دهند. متخصص با توجه به اطلاعات امواج مغزی و شدت اختلال یادگیری، تعداد جلسات درمانی را برای فرد مشخص می‌کند.

 

بیماری بیش فعالی و کمبود توجه

بیش فعالی، اختلالی است روی میزان توجه، یادگیری و رفتار‌های فرد تأثیر‌گذار است. بیش فعالی را می‌توان با دارو درمانی، روان درمانی و نوروفیدبک درمان کرد. اما نوروفیدبک، مؤثرترین روش برای درمان بیش فعالی یا اختلال کمبود توجه است. در روش نوروفیدبک، عملکرد مغز تغییر داده می‌شود. تغییر در عملکرد مغز باعث می‌شود که رفتار فرد تحت تأثیر قرار بگیرد. در واقع، روش درمانی نوروفیدبک با تنظیم امواج مغزی و فرکانس‌های مغز، علائم بیش فعالی را درمان می‌کند.

 

اختلال خواب

برخی از افراد به دلایل مختلف ممکن است که در خوابیدن مشکل داشته باشند. امروزه به منظور درمان اختلالات خواب از روش‌های درمانی متفاوت استفاده می‌شود. از کاربردی‌ترین روش‌های درمان اختلال خواب می‌توان به نوروفیدبک اشاره کرد. در این روش درمانی با تغییر و بهبود عملکرد سلول‌های مغزی، اختلال خواب درمان می‌شود.

 

درمان اختلالات با نوروفیدبک

 

درمان نوروفیدبک عوارض کمتری دارد یا درمان دارویی؟

هر یک از روش‌های درمانی مانند دارودرمانی و نوروفیدبک با عوارض جانبی همراه هستند. درمان نوروفیدبک در مقایسه با درمان دارویی دارای عوارض کمتری است. عوارض نوروفیدبک نادر هستند. این عوارض در بازه زمانی کوتاه از بین ‌می‌روند. به همین خاطر، معمولاً برای درمان انواع اختلالات اضطرابی و هیجانی، روش درمانی نوروفیدبک می‌تواند گزینه مناسبی باشد.

 

نوروفیدبک بر شخصیت و رفتار انسان تأثیر می‌گذارد؟

آموزش نوروفیدبک، نمی‌تواند شخصیت‌تان را تغییر دهد. با انجام نوروفیدبک، مسیر‌های عصبی جدیدی برای بهبود سلامت مغز ایجاد می‌شوند. این عمل، ممکن است که تکانشگری و اضطراب را کاهش دهد. تحت درمان قرار گرفتن با روش نوروفیدبک باعث بهبود خلق و خو و حفظ آرامش بیمار می‌شود. این پروسه درمانی، شخصیت کلی فرد را تغییر نمی‌دهد، ولی در بهبود خلق وی مؤثر است.

 

روش درمانی نوروفیدبک

 

نتیجه گیری

در نوروفیدبک، فعالیت‌های مغز اندازه‌گیری و ثبت می‌شوند. هدف از نوروفیدبک، تغییر عملکرد و نحوه واکنش مغز به محرک‌های خاص است. بیش فعالی، اوتیسم، اضطراب، بی‌خوابی، وحشت زدگی، تشنج و فوبیا با نوروفیدبک قابل درمان هستند. برخی از بیماران ممکن است که عوارض جانبی را در صورت انجام این روش درمانی تجربه کنند. از عوارض نوروفیدبک می‌توان به سرگیجه، اختلال شناختی، تنش عضلانی، خستگی و لرزش اشاره کرد. این عوارض نادر هستند و ظرف مدت کوتاه از بین ‌می‌روند.

 با این حال، قبل از انتخاب روش نوروفیدبک، درباره جزئیات این روش درمانی از درمانگر سؤالات لازم را بپرسید. شما باید از درمانگر سؤال کنید که عوارض نوروفیدبک چیست؟ با مراجعه به مرکز نوین مشاوره، تحت نظر متخصصان مجرب با روش نوروفیدبک درمان خواهید شد. مرکز نوین مشاوره، مجهز به انواع دستگاه‌های پیشرفته برای انجام روش‌های درمانی مختلف از قبیل نوروفیدبک است. شما می‌توانید، پروسه درمان اختلالات هیجانی و شناختی را به متخصصین مرکز نوین مشاوره بسپارید.

 

سؤالات متداول

به منظور درمان چه اختلالاتی از روش نوروفیدبک استفاده می‌شود؟

برای درمان بیش فعالی، استرس، اضطراب، افسردگی و اختلال وحشت زدگی از روش نوروفیدبک استفاده می‌شود.

 

عوارض نوروفیدبک چیست؟

از عوارض جانبی این روش درمانی می‌توان به تنش عضلانی، سردرد، سرگیجه، اختلال شناختی و… اشاره کرد.

 

آیا نوروفیدبک روی رفتار و شخصیت افراد تأثیرگذار است؟

بله. این روش درمانی می‌تواند باعث بهبود عملکرد رفتاری و شخصیت فرد شود.

این پست را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارید

با یک کلیک نوبت رزرو کنید
برای رزرو نوبت روی دکمه زیر کلیک کنید و بدون اتلاف وقت نوبت مشاوره خود را رزرو کنید
باز کردن چت
1
Scan the code
سلام👋
چگونه می توانم کمک کنم؟