درمان وسواس با نورفیدبک
برای همه ما گاهی اختلال وسواس پیش آمده است و دچار افکار های وسواسی شده ایم. برای مثال گاهی اوقات چندین و چند بار روشن یا خاموش بودن گاز را چک کرده ایم یا چندین بار یک لباس را شسته ایم و فکر کرده ایم که تمیز نشده است. این کارها عموما به این معنی نیست که ما دچار اختلال وسواس شده ایم بلکه اگر این کارهای وسواس گونه در زندگی شما تاثیر بگذارند و مانع زندگی شما شوند یک بیماری به نام وسواس شناخته می شود. این اختلال امروزه افراد زیادی را در سر تا سر جهان به خصوص خانم ها را درگیر خود کرده است. البته اگر شماهم به اختلال وسواس دچار هستید به هیچ وجه نگران نباشید چون که روش های مختلفی برای درمان و کنترل این اختلال وجود دارد. درمان وسواس با نوروفیدبک یکی از روش های جدید، بدون عوارض و موثر در درمان این بیماری است که بدون هر گونه عوارض جانبی می باشد. حال می خواهید بدانید نحوه درمان وسواس با نوروفیدبک چگونه است؟ کافیست در ادامه با ما همراه باشید.
اختلال وسواس چیست؟
اختلال وسواس (OCD) دو نوع دارد وسواس فکری و وسواس عملی، اما به طور کلی اختلال وسواس چه از نوع فکری و چه از نوع عملی یکی از شاخه های اختلالات اضطرابی مزمن می باشد. فردی که دچار اختلال وسواس می شود در مورد نظم و ترتیب، کوچک ترین کارها، کمال طلبی و … دچار درگیری های ذهنی بیش از حد می شود تا حدی که به از دست دادن انعطاف پذیری و کارایی می رسد. در تعریفی صریح تر می توانیم بگوییم اختلال وسواس که یک سندروم است نوعی بیماری می باشد که باعث افکار ناخواسته، اجباری و غیر قابل کنترل در شخص مبتلا می شود.
اختلال وسواس حتی می تواند به عمل اجباری و رفتار های تکراری نیز منجر شود. اگر رفتارهای ذکر شده در طول روز بیشتر از یک زمان مشخص را به خود اختصاص دهد هم باعث به هم خوردن کیفیت زندگی فرد می شود و هم فرد دچار یک بیماری مزمن شده است. این بیماری معمولا در دوران کودکی یا نوجوانی آغاز می شود. معمولا شخص مبتلا به این بیماری از غیر طبیعی بودن رفتار خود آگاه است و می خواهد آن را ترک کند. اما به دلیل دلهره و احساسات آزار دهنده دیگر در این کار موفق نمی شود. به نظر شما چاره چیست؟
روش های تشخیص وسواس چیست؟ از کجا بفهمم وسواس دارم؟
وسواس با افکار و عملکردهای تکراری و بیش از حد مشغول شدن به آنها همراه است. برای تشخیص وسواس، روشهای مختلفی وجود دارد که شامل موارد زیر میشود:
- ویزیت توسط پزشک معتبر: در این روش، پزشک با بیمار ملاقات کرده و با انجام مصاحبه و بررسی شرح حال، علائم وسواس را تشخیص میدهد. در این روش، پزشک به سوالاتی درباره تفکرات، احساسات و رفتارهای بیمار پرداخته و سعی میکند تا با توجه به پاسخهای بیمار، وسواس را تشخیص دهد.
- مقیاسهای تشخیصی: مقیاسهای تشخیصی مانند ابزار تعیین شدت وسواسی اختصاصی (Y-BOCS)، مقیاسهای ارزیابی وسواس-جبران (OCI-R) و غیره، برای ارزیابی علائم وسواس مورد استفاده قرار میگیرند. این مقیاسها به پزشک کمک میکنند تا علائم وسواس را به طور دقیقتری ارزیابی کند.
- آزمایشهای تصویربرداری: آزمایشهای تصویربرداری مانند رزونانس مغناطیسی (MRI) و توموگرافی کامپیوتری (CT) از مغز، برای بررسی فعالیتهای مغزی در بیماران وسواسی استفاده میشود. این آزمایشها به پزشک کمک میکنند تا ناحیههای مغزی که در وسواس نقش دارند را شناسایی کند.
- تستهای روانشناسی: تستهای روانشناسی مانند تستهای شخصیتی و آزمونهای روانسنجی، برای ارزیابی ابتلا فرد به وسواس و میزان آن به کار میروند، یکی از معتبرترین و دقیق ترین تست ها در این زمینه ، تست وسواس ییل براون می باشد که این تست به صورت رایگان و با پاسخ جامع در سایت نوین مشاوره در اختیار شما عزیزان قرار گرفته است.
در کل، تشخیص وسواس بر اساس علائم و شدت آن مشخص میشود و اغلب مجموعهای از روشهای مختلف برای تشخیص استفاده میشود.
اختلال وسواس و درگیری های فرد
بیماری یا اختلال وسواس باعث ناراحتی هایی در افراد می شود. به طوری که علاوه بر اینکه بر وقت او تاثیر می گذارد، باعث می شود کوچک ترین کارهای روزانه مانند کارهای شغلی، تحصیلی و خانوادگی شخص نیز دچار اختلال شوند. همچنین باید گفت که در اختلال وسواس هم از نوع فکری و هم از نوع عملی افکار وسواس گونه، اضطراب آور و ترس با وسواس های کلی همراه می شوند. به همین دلیل متخصصین به دنبال یک روش درمانی جدید بودند که به درمان وسواس با نوروفیدبک دست پیدا کردند.
وسواس های عملی کارهای وسواس گونه ای هستند که شخص برای کم کردن وسواس های فکری خود انجام می دهد. این کارها و رفتارهای تکراری معمولا غیر ارادی هستند. اکنون می پرسید وسواس چگونه در فرد بروز پیدا می کند؟ برخی از علائم وسواس عبارت هستند از اجتناب، تکرار و مداومت، تردید، شک در عبادت، ترس، دقت و نظم افراطى، اجبار و الزام، احساس بن بست، عناد و لجاجت.
سی بار شستم ولی هنوز کثیفه
می خواهیم کمی بیشتر از وسواس صحبت کنیم و متوجه شویم وقتی یک فرد درگیر اختلال وسواس می شود چه کارهایی می کند. در اختلال وسواس دائما فکر های استرس زا و بی ربط به سراغ فرد می آید و فرد در نتیجه رنج و ناراحتی ناشی از این فکر و عدم توانایی در بیان این رنج به دیگران، احساس نیاز می کند که کار خود را بازهم تکرار کند.
در درمان وسواس با نوروفیدبک متخصصین دریافتند که ممکن است اختلال وسواس پایه ارثی و ژنتیکی داشته باشد. به عبارتی دیگر وقایع ناخوشایند یا روابط ناسالم خانوادگی نیز ممکن است وسواس فرد را وخیم تر کند در نتیجه درمان وسواس با نوروفیدبک یا سایر روش های درمانی دشوارتر می شود.
این بیماری حتی ممکن است در دوران کودکی نیز خود را نشان دهد زیرا اختلال وسواس بعد از سن سی سال به بعد نمایان نمی شود. یک فرد وسواسی از فکرهای خسته کننده ای که به ذهنش می رسد دائم رنج می کشد. برای مثال خانمی که وسواس فکری کثیف بودن دستش را دارد مدام ناراحت و پریشان می شود بدون این که رنج خود را با کسی درمیان بگذارد به همین دلیل ممکن است حتی روزی سی بار دست هایش را بشوید.
انواع وسواس
آیا می دانید انواع مختلف وسواس چه مورد هایی هستند؟ اختلالات وسواسی انواع مختلفی مانند اختلال وسواسی جبری، اختلال بدریخت انگاری بدن، اختلال ذخیره سازی، اختلال کندن مو، اختلال خراشیدن پوست، اختلالات ناشی از مواد و دارو، اختلالات مرتبط ناشی از بیماری طبی و… دارند. اما متخصصین در درمان وسواس با نوروفیدبک یا دارو آن را به دو دسته کلی یعنی وسواس فکری و وسواس ذهنی تقسیم کرده اند. همچنین باید گفت که درمان وسواس با نوروفیدبک بهترین روش درمانی انواع اختلالات وسواسی می باشد. تنها باید در مورد وسواس های فکری و ذهنی بدانید سپس اقدام به درمان وسواس با نوروفیدبک کنید.
-
وسواس های فکری
فردی که دچار وسواس فکری می شود در حقیقت دارای فکرها، تمایلات، تصورات مزاحم، ناخواسته و پایداری می شود که نمی تواند از شر آن ها رهایی پیدا کند. از طرفی این افکارها و تصورات باعث آزار، ایجاد استرس، اضطراب و ترس در فرد می شوند. برای مثال فردی که دچار اختلال وسواس فکری شده است دائم فکر می کند که می خواهد برای یکی از عزیزانش اتفاقی بیوفتد. در این حین در وسواس فکری فرد تلاش می کند این افکار، تمایلات یا تصورات را نادیده و یا سرکوب کند. همچنین باید گفت که در درمان وسواس با نوروفیدبک وسواس های فکری بسیار متنوع هستند اما ما در اینجا برخی از شایع ترین وسواس های فکری را برای آگاهی هرچه بیشتر شما مطرح کرده ایم :
- ترس از آلودگی و کثیفی خود و فضای اطراف
- ترس از تصادف و اقدامات خشن دیگران
- ترس از اقدام خشن یا سوء رفتار جنسی خود
- ترس از بی نظمی و قرینه نبودن اشیا و وسایل
-
وسواس های عملی
یکی دیگر از نوع های وسواس که در مطالب فوق به آن اشاره کردیم وسواس عملی می باشد. اختلال وسواس از نوع وسواس عملی فرد را مجبور به دست زدن به کاری می کند، به این دلیل به آن اختلال وسواس عملی می گویند. یعنی شخص مبتلا به وسواس عملی خود را مجبور می بیند کاری را به صورتی معین انجام دهد تا افکار اجباری خود را خاموش کند و از آن رهایی یابد. در این نوع از اختلال وسواس اگر فرد مقاومت کند دارای اضطراب و تنش بیشتر درون خود می شود. پس نتیجه می گیریم که فرد مبتلا به اختلال وسواس عملی برای رهایی از شر اضطراب خود دست به انجام کارهای مختلف می زند تا اضطراب خود را کم کند که این امر به شدت گرفتن این اختلال بیشتر کمک می کند. ما در ادامه برخی از بارزترین علائم اختلال های وسواس عملی را برای آگاهی هرچه بیشتر شما مطرح کرده ایم :
- شستن دست یا حمام زیاد و مداوم
- پرهیز از دست دادن با دیگران یا دست زدن به دستگیره ی در
- چک کردن مداوم قفل یا اجاق گاز
- شمردن مکرر اجسام و اشیا
- چینش بیش از حد منظم وسایل در خانه یا محل کار
- خوردن غذاها با ترتیب بسیار خاص
- تکرار دعایی خاص به طور مداوم
نشانه های بیماری وسواس
خیلی از افراد بیماری وسواس را با عادت های مختلف مانند دید های منفی یا ناخن جویدن اشتباه می گیرند. درحالی که یک فکر دچار شده به اختلال وسواس دارای فکرهای خاصی می باشد. برای مثال فرد در ذهن خود دائم فکر می کند که عدد ها یا رنگ های خاص خوب یا بد هستند؟ حتی نوع دیگری ممکن است فکر کند یک چیز مانند لباس یا دست هایش کثیف است درحالی که او را پنجاه بار شسته است. به همین دلیل هر نوع فکری را نباید با انواع اختلال های وسواس اشتباه بگیرید و اقدام به درمان وسواس با نوروفیدبک کنید.
رهایی از وسواس با نوروفیدبک
تحقیق های متخصصین نشان داده که حدود دو الی سه درصد از افراد جامعه با انواع اختلال های وسواس درگیر هستند و زندگی هایشان با این بیماری مختل شده است. در حقیقت اختلال وسواس چه نوع فکری و چه نوع عملی چهارمین بیماری روانپزشکی پس از فوبیا، اختلالات مواد و اختلال افسردگی در دنیا می باشد. زیرا اختلال وسواس کارهای روزانه و حتی رشد کودکان را نیز مختل می کند. در دنیای مدرن امروز درمان ها و روش های زیادی برای رفع بیماری وسواس روی بیماران اعمال شده است و گاهی یک بیمار همه ی درمان ها را برای رهایی از این اختلال امتحان کرده است.
در برخی از شیوه ها و روش های درمانی شاید مدت کوتاهی اضطراب و وسواس بیمار کم شود اما بعد از مدتی همه علائم وسواس مجدد بر می گردد. به همین دلیل متخصصین به فکر راه و روشی جدید برای درمان این اختلال افتادند و به درمان وسواس با نوروفیدبک دست پیدا کردند. درمان وسواس با نوروفیدبک یکی از جدید ترین و به روز ترین روش های درمانی در سراسر دنیا می باشد. در درمان وسواس با نوروفیدبک متخصصین اقدام به تغییر افکار شما می کنند می خواهید بدانید چگونه؟ باید ما را دنبال کنید.
حتما مطالعه کنید : نوروفیدبک چیست و چگونه کار میکند؟
نحوه درمان وسواس با نوروفیدبک
اسکن های مغزی افرادی که به اختلال وسواس مبتلا هستند نشان داده که افراد مبتلا به این اختلال، فعالیت های ناهنجاری در آن بخش از مغز که مرتبط به احساسات قوی و واکنش نشان دادن به آن ها است، دارند و هم چنین دچار عدم تعادل در ترشح ماده ای به نام سروتونین هستند. در درمان وسواس با نوروفیدبک تلاش می شود که آن بخش از مغز که کنترل واکنش به احساسات را در اختیار دارد دوباره آموزش داده شود. به عبارتی دیگر به شیوه ی جدیدی آن قسمت از مغز در درمان وسواس با نوروفیدبک دوباره تربیت شود.
در واقع درمان وسواس با نوروفیدبک الگو های فکری و رفتاری شما را تغییر می دهد. همچنین روش درمانی نوروفیدبک یک فیدبک مستقیم از چگونگی عملکرد به مغز می دهد و انتظار می رود که این فدیبک منجر شود که مغز به شکل بهتری خود را تنظیم کرده و از علائم عدم تنظیم مغز که در وسواس رخ می دهد تا حد زیادی بکاهد. در طول چندین جلسه ی درمان وسواس با نوروفیدبک، مغز فرد دچار شده به این اختلال، یاد می گیرد که بدون فیدبک به شکل بهتری عمل کند. به این ترتیب درمان وسواس با نوروفیدبک منجر به تغییرات دائمی شود.
درمان با دارو یا نوروفیدبک؟
تحقیقات بسیاری از متخصصین این حوزه نشان داده است که در نیمکره راست بیماران دارای اختلال وسواس هم از نوع فکری و هم از نوع عملی توان مطلق امواج بتا بسیار پایین است. به عبارتی دقیق تر تحقیقات این متخصصین نشان داد نیم کره راست این بیماران مخصوصا در توان نسبی بتا فعالیت بسیار پایینی دارد. به همین دلیل نتیجه می گیریم اگر بتوانیم این شاخص ها را در مغز فرد توسط درمان وسواس با نوروفیدبک تغییر دهیم می توانیم به درمان آن ها کمک کنیم.
در کل می توانیم بگوییم که درمان وسواس با نوروفیدبک یک راهبرد درمانی جدید، بدون عارضه و غیر تهاجمی برای درمان اختلال وسواس فکری و عملی می باشد. از آنجایی هم که اثر بخشی نوروفیدبک بر اساس یک فرآیند یادگیری و شرطی سازی است طول دوره درمان وسواس با نوروفیدبک معمولا بلند مدت خواهد بود. به همین دلیل نتجیه می گیریم به جای مصرف داروهای شیمیایی، درمان وسواس با نوروفیدبک بهترین گزینه است.
بهترین مرکز نوروفیدبک برای درمان وسواس
حال این سوال پیش می آید که بهترین مرکز نوروفیدبک کجاست و برای درمان وسواس به کدام مرکز نوروفیدبک باید مراجعه کنیم؟ از آنجایی که نتیجه گیری و موثر بودن درمان بشدت به مرکز نوروفیدبکی که به آن مراجعه میکنید بستگی دارد، باید در انتخاب آن بسیار دقت کنید که وقت و هزینه شما تلف نشود. از همین رو ما در مقاله بهترین مرکز نوروفیدبک، همه ویژگی های یک مرکز نوروفیدبک حرفه ای و یکی از بهترین مراکز نوروفیدبک در سطح کشور را برایتان معرفی کردیم، که پیشنهاد میکنم مطالعه کنید تا آگاهانه تر کلینیک نوروفیدبک خود را جهت درمان انتخاب کنید.
حتما مطالعه کنید : بهترین مرکز نوروفیدبک کجاست؟
در اینجا بصورت خلاصه به چند مورد از این ویژگی ها میپردازیم. از مهم ترین ویژگی های بهترین مرکز نوروفیدبک این است که از تجهیزات و دستگاه های حرفه ای و با کیفیت استفاده کند که از گواهی سازمان غدا و داروی آمریکا یا همان FDA برخوردار باشد. از متخصصین و نوروتراپیست های حرفه ای و با سابقه بهره ببرد. همچنین بهترین مرکز نوروفیدبک باید دارای معتبر ترین تاییدیه ها از سطح کشور و اروپا باشد. که کلینیک نوین همه این ویژگی ها را دارا میباشد و با بیش از ۸ سال سابقه درخشان و هزاران جلسات نوروفیدبک با نتایج مثبت و موثر، آماده خدمت رسانی به شما عزیزان میباشد.
جهت تعیین نوبت برای درمان یا نوروفیدبک، از طریق دکمه دریافت نوبت در بالای صفحه اقدام به دریافت آنلاین نوبت کرده و یا با ما تماس بگیرید.
شماره تماس مرکز: 02634000138
نتیجه گیری
در این مقاله دریافتید که روش درمانی به روز و جدید نوروفیدبک یک روش درمانی بدون عارضه و غیر تهاجمی برای درمان اختلال وسواس فکری و عملی می باشد. همچنین عنوان شد که اثر بخشی روش درمانی نوروفیدبک بر اساس یک فرایند یادگیری و شرطی سازی عاملی است به همین دلیل طول دوره درمان وسواس با نوروفیدبک معمولا بلند مدت است. در سخن اخر این مقاله امیدوار هستیم اگر شما هم به اختلال وسواس دچار هستید با بهره بردن از مطالب گفته شده فوق از شر بیماری وسواس رهایی پیدا کنید.
سوالات متداول
تعداد جلسات لازم برای درمان وسواس با نوروفیدبک چقدر می باشد؟
تعداد جلسات لازم برای درمان با نوروفیدبک حدود 20 الی 25 جلسه 45 دقیقه ای می باشد که این امر ممکن است تحت شرایط مراجعه کننده به حداکثر 45 جلسه نیز برسد.
درمان وسواس با نوروفیدبک مناسب افراد با کدام بازه سنی می باشد؟
بهترین بازه سنی برای درمان با نوروفیدبک، بازه سنی 4 تا 45 سال می باشد، البته بدین معنی نیست که افراد خارج از این بازه نمیتوانند از نوروفیدبک استفاده کنند بلکه بهترین اثربخشی در افراد 4 تا 45 ساله مشاهده میشود.
بهترین روش درمان وسواس بدون نیاز به مصرف دارو کدام می باشد؟
قطعا بهترین روش درمان وسواس فکری و عملی، درمان با نوروفیدبک می باشد که روش درمان آن بدون دارو و هرگونه عوارض جانبی می باشد.