علائم افسردگی در کودکان 3 تا 12 ساله [8 نشانه خطرناک!!]

علائم افسردگی در کودکان

آیا فکر می کنید کودک شما به افسردگی مبتلا شده است؟ ابتدا باید بدانید که افسردگی در کودکان با نوسانات احساسی و دلخوری های دوره بلوغ متفاوت می باشد و نباید هر ناراحتی و نوسان خلقی را به پای افسردگی بگذارید. در اصل وقتی باید این ناراحتی ها و نوسانات احساسی را به پای افسردگی بگذارید که دائمی باشد و به مرور زمان باعث ایجاد اختلال در رفتار های عادی کودک تان که با فعالیت های اجتماعی، علایق های او و … در ارتباط است بشود. به عبارتی ساده تر وقتی کودک تان در برقراری ارتباط با دیگران مانند مدرسه یا کارش با مشکل مواجه می شود باید کمی نگران باشید و به دنبال راه های تشخیص علائم افسردگی در کودکان بروید. بسیاری از افراد به دلیل نگران بودن از بابت این اختلال وقتی هم که متوجه می شوند آن را پشت گوش می اندازند و به سراغ راه های درمانش نمی روند. درحالی که این اختلال با جدی و مهم بودنش حل شدنی است و با روش های مختلف درمانی قابل درمان می باشد. به همین دلیل کافیست در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با علائم افسردگی در کودکان آشنا کنیم.

نشانه ها و علائم افسردگی در کودکان

آیا شما هم به دنبال دانستن نشانه ها و علائم افسردگی در کودکان هستید؟ آیا می خواهید با دانستن نشانه ها و علائم افسردگی کودکتان را از شر این اختلال نجات دهید؟ تبریک می گوییم به جای درستی آمده اید چون ما می خواهیم شما را با نشانه ها و علائم بارز افسردگی در کودکان آشنا کنیم. ابتدا باید بدانید علائم افسردگی در کودکان که در ادامه مطرح کرده ایم در همه کودک ها یکسان نیست. به عبارتی ساده تر هر یک از نشانه های افسردگی در کودکان در شرایط مختلف و زمان های مختلف متنوع از فرد دیگر است. حتی باید بدانید که بسیاری از کودکان با داشتن علائم افسردگی باز هم رفتار های مناسبی دارند و شما نمی توانید علائم افسردگی در کودکان را تشخیص دهید.

اما بیشتر کودکان با افسرده شدن تغییرانی در تحصیل شان، فعالیت های اجتماعی شان، علایق شان و … به وجود می آید که از این طریق نیز می توانید وجود اختلال افسردگی را در کودکانتان تشخیص دهید. یکی از عمده ترین و بارزترین موارد این اختلال که کاملا جبران ناپذیر است دست زدن به خودکشی می باشد که بیشتر در بالای سن 12 سالگی اتفاق می افتد. طبق امار های محققان درصد خودکشی دختران نسبت به پسران بیشتر بوده اما خودکشی پسران نسبت به دختران موفقیت آمیز تر بوده است. به همین دلیل اگر می خواهید فرزند شماهم به این سرنوشت شوم دچار نشود باید در همین ابتدای راه علائم افسردگی در کودکان را بدانید تا از این اتفاق بد جلوگیری کنید. شایع ترین علائم افسردگی در کودکان عبارت است از :

  • احساس ناراحتی و غمگینی مداوم
  • خشن و عصبانی بودن بدون هیچ دلیلی
  • لذت نبردن از اتفاق های خوشایند
  • نزاشتن وقت برای بازی و سرگرمی همراه دوستان
  • تغییر در اشتها
  • کم خوری یا پر خوری شدن بیش از حد
  • خوابیدن زیاد یا خیلی کم
  • احساس خستگ مداوم
  • کمبود انرژِی داشتن
  • عدم تمرکز داشتن بر روی کوچک ترین موضوعات
  • افت کردن در تحصیل
  • اهمیت ندادن به تکالیف مدرسه
  • خودکشی و مرگ

روحیه بد و ادامه دار

یکی از علائم و نشانه های افسردگی در کودکان داشتن روحیه بد و ادامه دار می باشد. چون وقتی افسردگی با روح و روان یک کودک بازی می کند او با افت فشار رو به رو می شود. در نتیجه این کودک همیشه احساس ناخوش بودن می کند و از هیچ اتفاق لذت بخشی شاد یا خوشحال نمی شود.

گریه شدید و روحیه تحریک پذیر

یکی دیگر از شنانه های افسردگی گریه کردن های شدید و روحیه تحریک پذیر می باشد به طوری که کودک سریعا عصبی و خشمگین می شود که نتیجه آن داد و فریاد های زیاد و گریه شدید است. از این رو این مورد باعث می شود کودک به مرور نتواند کارهای عادی و روزمره خود را به درستی انجام دهد.

نداشتن علاقه برای انجام کارهای روزانه

یکی از بارزترین نشانه های افسردگی در کودکان نداشتن علاقه برای انجام کوچک ترین کارهای روزانه می باشد. برای مثال کودک انقدر بی اشتیاق است که دوست ندارد سرگرمی جدیدی که برای او خریده اید را حتی نگاه کند. از این رو به مرور تمایل به هیچ چیزی ندارد و به سمت گوشه گیری می رود.

احساس خستگی غیر معمول

یکی دیگر از شایع ترین علائم افسردگی در کودکان احساس خستگی می باشد. این احساس خستگی با آن خستگی بعد از بازی و … فرق می کنید می دانید چرا؟ چون آن خستگی بعد از خوابیدن و استراحت کردن از بین می رود اما خستگی یک کودک افسرده دائمی است و با هرچقد خواب هم از بین نمی رود.

عدم تمرکز بر روی موضوعات

یکی دیگر از نشانه های افسردگی عدم تمرکز کردن می باشد. به عبارتی ساده تر کودک نمی تواند حتی یک کتاب داستان برای خود بخواند. یعنی وقتی یک کتاب را می خواهد بداند صدها بار به عقب بر می گردد چون خط یا جمله بعدی را به دلیل تمرکز نکردن فراموش کرده است.

عزت نفس و اعتماد به نفس پایین 

وقتی یک کودک به افسردگی دچار می شود عزت نفس و اعتماد به نفسش باهم پایین می آید. چون کودک به مرور زمانی وقتی نمی تواند از پس هیچ کاری برآید احساس بی ارزش بودن و بی فایده بودن می کند. از این رو به مرور اعتماد به نفس و عزت به نفسش سقوط می کند.

اختلال خواب از علائم افسردگی در کودکان

یکی دیگر از علائم افسردگی در کودکان که بسیار مهم است اختلال خواب می باشد. به عبارتی ساده تر کودکانی که دچار افسردگی یا اضطراب هستند در خوابیدن بسیار مشکل دارند. برای مثال ممکن است آن‌ ها نخواهند به رخت خواب بروند و یا وقتی می روند بیش از حد معمول بخوابند.

بی ‌اشتهایی یا پرخوری 

یکی دیگر از علائم افسردگی در کودکان بی اشتهایی یا پرخوری می باشد. به عبارتی ساده تر هرگونه تغییر ناگهانی در عادت های غذایی فرزندتان ممکن است از نشانه های مبتلا شدن او به افسردگی باشد. از این رو کودک یا غذا نمی خورد یا بخورد هم به صورت زیاد می خورد.

علت افسردگی کودکان چیست؟

شاید پیدا کردن علائم افسردگی در کودکان کاری دشوار نباشد اما پیدا کردن علت افسردگی کمی دشوار است. برای مثال یکی از ساده ترین علت های افسردگی در کودکان از دست دادن یکی از عزیزان مانند پدر و مادر یا استرس مادر وقتی کودک در شکمش بوده است می باشد. حتی می توان گفت امروزه به دلیل طلاق های زیاد کودکان زیادی به افسردگی دچار شده اند. حتی خشونت های زیاد، زورگویی والدین و استفاده از اینترنت و شبکه های مجازی می تواند از علت های دیگر افسردگی کودکان باشد.

همچنین متخصصین این حوزه بیان کرده اند که افسردگی ممکن است ریشه‌ های ژنتیکی و ارثی هم داشته باشد. از طرفی دیگر ابتلا به سایر مشکلات ذهنی مانند مشکلات یادگیری، اختلالات اضطرابی یا رفتاری، کودکان و نوجوانان را بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی قرار می ‌دهد. به عبارتی دقیق تر دلایل و علت های افسردگی در کودکان مانند بزرگسالان می تواند بسته به عوامل مختلفی باشد که تشخیص آن در وهله ی اول کمی سخت و دشوار است اما غیر ممکن نیست.

آیا می دانید میزان شیوع افسردگی در کودکان چقدر است؟

بد نیست پس از دانستن علائم افسردگی در کودکان کمی هم در مورد میزان شیوع آن اطلاعات مفید کسب کنید. ابتدا باید گفت که میزان شیوع این اختلال در کودکان سن پایین متفاوت است و بستگی به سن آن ها دارد. برای مثال محققین دریافته اند که این اختلال در کودکان کوچک‌ تر 2 تا 5 درصد و با افزایش سن میزان شیوع به 4 تا 8 درصد می ‌رسد. حتی علاوه بر سن کودکان تفاوت جنسیتی در بروز این اختلال نیز وجود دارد.

همچنین افسردگی در سنین پایین با سایر اختلالات روانی همبستگی زیادی دارد. از جمله این اختلالات می ‌توان به طیف اختلالات اضطرابی، و اختلال سوء مصرف مواد اشاره کرد. همراهی افسردگی با دیگر اختلالات در نوجوانان می ‌تواند عواقب منفی زیادی به جا بگذارد برای مثال کاهش در عملکرد تحصیلی، افزایش کشمکش با والدین، و خطر اقدام به خودکشی از جمله این معضلات است که برای کودکان به مرور ایجاد می شود.

تشخیص افسردگی در کودکان به چه صورت است؟

در پاسخ به این سوالتان باید بگوییم که اگر علائم افسردگی در کودکان که در مطالب فوق گفته ایم شناسایی شود و بیشتر از دو هفته در کودک شما وجود داشته باشد باید حتما به یک روان شناس مراجعه کنید. درست است که این اختلال یک اختلال فاجعه بار نیست اما اگر در همان مراحل اولیه یا وسط ها تشخیص و درمان نشود می تواند آسیب های جبران ناپذیری به کودک شما مانند مردن بزند از این رو حتما به یک روان شناس مراجعه کنید. وقتی شما به یک روان شناس مراجعه می کنید با استفاده از تکنیک های خاصی که روان شناس تایید کرده است می توانید کودک خود را درمان کنید.

راه های درمان افسردگی در کودکان چه هستند؟

یکی از ابتدایی ترین روش های درمانی برای افسردگی کودکان روان درمانی می باشد. برای این روش درمانی باید به یک متخصص مراجعه کنید تا با استفاده از گفت و گو و ازمون های این حوزه اقدام به درمان کودک شما کند. چون اگر از یک روان شناس و متخصص این حوزه کمک بگیرید و او روزانه در ساعات مشخصی با فرزندتان صحبت کند می تواند او را از شر این اختلال خلاص کند.

یکی دیگر از روش های درمانی که زیاد آن را توصیه نمی کنیم دارو درمانی می باشد. از آنجایی که هر دارویی عوارض خاص خود را دارد و در طولانی مدت آن را نشان می دهد پس نباید تا مجبور نشده اید به سراغ این روش درمانی بروید. همچنین باید بدانید که داروها به دلیل تهاجمی بودنشان به صورت ریشه ای مشکل شما را حل نمی کنند بلکه تنها برای مدتی شما را آرام می کنند پس برای ریشه کن شدن مناسب نیستند.

یکی دیگر از روش های درمانی که صد در صد آن را به شما پیشنهاد می کنیم نوروفیدبک است می دانید چرا؟ چون این روش درمانی یکی از بهترین و قطعی ترین روش های درمانی می باشد که بدون عوارض است و با خیال راحت کودکان خود را می توانید به دست آن بسپارید. برای اطلاعات بیشتر درمورد نوروفیدبک و نحوه کاربرد آن کلیک کنید.

قطعی ترین روش درمانی برای علائم افسردگی در کودکان

برای درمان افسردگی کودکانتان می توانید از قطعی ترین روش درمانی یعنی نوروفیدبک بهره ببرید. چون این روش درمانی نوین که در تمام دنیا محبوبیت پیدا کرده کاملا غیر تهاجمی می باشد و از آنجایی که تنها روش درمانی تهاجمی عوارض دارد نتیجه می گیریم که این روش درمانی هیچ عوارضی برای کودکتان حتی در سنین پایین ندارد. ما در مقاله درمان افسردگی با نوروفیدبک  بصورت مفصل در این مورد پرداخته ایم پیشنهاد میکنم حتما آن را مطالعه کنید.

جمع بندی نهایی

در جمع بندی نهایی این مطلب سعی کردیم تا جایی که می توانیم شما را با علائم افسردگی در کودکان آشنا کنیم تا با تشخیص آن به سراغ بهترین روش درمانی یعنی نوروفیدبک بروید. در سخن اخر این مطلب امیدوار هستیم مطالب فوق برایتان مفید بوده باشد و نهایت بهره را از آن برده باشید.

3/5 - (2 امتیاز)

اگر مفید بود به ماهم خبر بدید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره رایگان

جهت دریافت مشاوره رایگان شماره تماس خود را وارد کنید تا با شما تماس بگیریم.