بالا بردن تمرکز در کودکان [ 10 راهکار قطعی ]
امروزه با پیشرفت تکنولوژی و مدرن شدن دنیای بشر بسیاری از کودکان با مشکل تمرکز کردن مواجه هستند و نمی توانند به خوبی تمرکز کنند. کودکانی که دچار مشکل در تمرکز کردن شده اند ممکن است شما را کلافه کنند و حین صحبت با شما یا دوستانشان به حرف هایی که گفته می شود تمرکز نمی کنند. اگر کودک شما با مشکل تمرکز مواجه شده است در همان مراحل ابتدایی باید بتوانید آن را تشخیص دهید تا جلوی روند آن را بگیرید. چون اگر مشکل عدم تمرکز را در کودکتان در همان مراحل ابتدایی تشخیص ندهید ممکن است در بزرگسالی هم با این مشکل دست و پنجه نرم کند. از این رو ما در ادامه سعی کرده ایم شما را با اختلال عدم تمرکز آشنا کنیم تا بعد از آن به سراغ راه های تقویت حافظه و بالا بردن تمرکز در کودکان کنیم.
اختلال عدم تمرکز مشکلی شایع در کودکان
تا چندی پیش این اختلال تنها در بزرگسالان شایع بود اما امروزه کودکان هم به این اختلال دچار شده اند. این مشکل وقتی در یک کودک بروز پیدا می کند به دلایل مختلفی می باشد. برای مثال یکی از شایع ترین و عمده ترین دلایلی که یک کودک ممکن است به اختلال عدم تمرکز دچار شود بیماری بیش فعالی و نقص توجه می باشد. چون بررسی های متخصصین در این حوزه نشان داده که کودکان بیش فعال بیشتر به این اختلال دچار می شوند تا کودکان معمولی.
در مواردی هم ممکن است که کودک دچار بیماری بیش فعالی نباشد اما به این اختلال دچار شود اما درصد آن کمی پایین است. برای مثال ممکن است یک کودک عادی با حس کردن استرس و اضطراب های مداوم به هر دلیلی به مرور زمان به اختلال عدم تمرکز دچار شود. این مورد بیشتر برای کودکانی می باشد که به مدرسه می روند و دائم زیر فشار های والدین و معلمین هستند. در این صورت کودکی که زیر این فشار قرار می گیرد نمی تواند عملکرد ذهنی طبیعی خود را حفظ کند که نتیجه آن عدم تمرکز کردن بر روی موضوعات مختلف می باشد.
علت های اختلال عدم تمرکز در کودکان
برای بالا بردن تمرکز در کودکان ابتدا باید اطلاعاتی در مورد علل های اختلال عدم تمرکز در کودکان داشته باشید. به همین دلیل ما در ادامه رایج ترین علل هایی که درباره عدم تمرکز هستند را برایتان مطرح کرده ایم که عبارت هستند از :
علل بیولوژیک
بررسی های متخصصین نشان داده که علل های بیولوژیک می تواند باعث ایجاد اختلال عدم تمرکز در کودکان شود. علل های بیولوژیکی باعث عدم تعادل عصبی در مغز می شوند که همین امر نمی گذارد فرزند شما به خوبی تمرکز کند.
انتقال دهنده های عصبی
نتقال دهنده های عصبی که یک سری موارد شیمیایی هستند یکی دیگر از علل های اختلال عدم تمرکز در کودکان می باشد. انتقال دهنده های عصبی به مغز کمک می کنند به سراسر بدن کمک ارسال کند از این رو اگر این انتقال دهنده ها در فرزندتان کم باشد در تمرکز کردن به مشکل بر خواهد خورد.
عدم تعادل های عصبی
بررسی های محققین در این حوزه نشان داده که عدم تعادل های عصبی می تواند باعث کاهش تمرکز در کودکان شود. از این رو اگر یکی از اعضای خانواده کودک به این اختلال دچار بوده باشد احتمال اینکه فرزندشان هم به این اختلال دچار شود چهار برابر می باشد.
مشکلات بارداری
مشکلاتی در بارداری می تواند کودک تان را به این اختلال دچار کند چون عامل های معینی در این زمان به مغز کودک آسیب می زنند و عملکرد آن را تغییر می دهند. برای مثال اگر تحت اشعه قرار بگیرید ممکن است جنین تان به اختلال عدم تمرکز دچار شود.
علائم وجود اختلال تمرکز در کودکان
برای بالا بردن تمرکز در کودکان بد نیست نگاهی به علائم وجود اختلال تمرکز در کودکان هم اطلاعاتی کسب کنید. در حقیقت با دانستن علائم وجود اختلال تمرکز در کودکان می توانید وجود این اختلال را در فرزند خود تشخیص دهید تا با خیالی راحت به سراغ راه های بالا بردن تمرکز در کودکان بروید. شایع ترین علائم وجود این اختلال در کودکان عبارت است از :
- کودک توجه ای به جزئیات در هیچ زمینه ای ندارد.
- از روی بی دقتی مرتکب اشتباهات بسیار کوچکی می شود.
- نمی تواند به راحتی بر روی تکالیف یا کتاب هایی که می خواند تمرکز کند.
- در حین صحبت کردن با او به صحبت هایتان گوش نمی دهد.
- وظایفی که به آن ها محول کرده اید را به راحتی انجام نمی دهند.
- نمی توانند به کارهای خود مانند مرتب کردن اتاق شان نظم دهند.
- وسایل شخصی خود مانند مداد رنگی، کتاب ها و … خود را در هر جایی گم می کند.
- وقتی به آن ها چیزی می سپارید فراموشکار هستند و یادشان می رود.
برای بالا بردن تمرکز در کودکتان قوانین مناسب وضع کنید
اگر با توجه به علل ها و علائمی که در مورد این اختلال گفتیم متوجه شدید که فرزندتان به اختلال عدم تمرکز دچار شده است کافیست ابتدا به سراغ راه های بالا بردن تمرکز در کودکان بروید. اگر کودک تان به مدرسه می رود می توانید یک سری قوانین مشخص برای آن ها تعیین کنید تا در زمانی مشخص تکلیف های خود را انجام دهد. در حقیقت شما با انجام این کار به فرزندتان می فهمانید که تا تمام نشدن کاری که به او سپرده شده است حق هیچ کاری مانند بازی کردن، تلوزیون دیدن و … را ندارد. همچنین کودک تان برای اینکه به کارهای خود مانند بازی کردن برسد سعی می کند با تمرکز کردن کارهایش را سریع تر انجام دهد.
برای بالا بردن تمرکز در کودکتان عوامل حواس پرتی را دور کنید
برای اینکه بتوانید تمرکز کودک خود را بالا ببرید بهتر است عوامل حواس پرتی را از اطراف او دور کنید. در حقیقت محیطی که کودک تان در آن درس می خواند نقش زیادی در حفظ تمرکز او دارد. از این رو بهتر است مواردی که او را حواس پرت می کند و نمی گذارد تمرکز کند را حذف کنید. برای مثال بهتر است هنگام نوشتن تکالیف جلوی تلویزیون یا کامپیوتر نشیند تا حواسش به آن ها جلب نشود.
برای بالا بردن تمرکز در کودکتان او را تشویق کنید
برای بالا بردن تمرکز در کودکان می توانید او را تشویق کنید. چون وقتی شما از کودک تان می پرسید چی دوست دارد و آن را برایشان تهیه می کنید با انگیزه بیشتری به سراغ انجام کارهای خود به بهترین نحو ممکن و با تمرکز کردن می رود. برای مثال بهتر است به او بگویید اگر با تمرکز کردن تکالیف خود را بدون هیچ اشتباهی انجام دهد او را به پارک، سینما و … می برید.
برای بالا بردن تمرکز در کودکتان به خواب آن اهمیت دهید
یکی دیگر از علائمی که می تواند بر روی تمرکز کودکتان تاثر بگذارد و آن را بالا ببرد خواب کافی او می باشد. وقتی کودکان به هر دلیلی خواب ناکافی در طول شب دارند نمی توانند به خوبی بر روی کارها و درس های خود تمرکز کنند. از این رو برای بالا بردن تمرکز در کودکان بهتر است او را تشویق کنید که سر ساعت بخوابد تا بتواند کارهای خود را در طول روز به بهترین نحو ممکن انجام دهد.
برای بالا بردن تمرکز در کودکتان به غذای آن توجه کنید
جالب است بدانید نوع غذاهایی که کودک تان می خورد می تواند در طول روز سطح انرژی، خلق و خو، تمرکز و … او را تحت تاثیر خود قرار دهد. از این رو برای بالا بردن تمرکز در کودکان بهتر است به کودک تان خوراکی ها و غذاهای سالم بدهید تا تمرکزش کاهش پیدا نکند. برای مثال شیرینی ها و مواد قندی تمرکز را در کودکتان کاهش می دهد پس سعی کنید کودک تان به سراغ استفاده از این موارد به مقدار زیاد یا حتی متوسط نرود.
موارد استرس زا را بشناسید
یکی از بارز ترین علت هایی که کودک نمی تواند تمرکز کند درگیری های ذهنی و اصراب می باشد. پس باید به سراغ راه ها و چاره هایی بروید تا بتوانید برای بالا بردن تمرکز در کودکان موارد استرس زا را شناسایی کنید. برای مثال می توانید از طریق مدرسه یا دوستان او پیگیری کنید که چه چیزهایی باعث نگرانی و اضطراب او می شود تا آن ها را از بین ببرید. حتی می توانید به سراغ کودک خود بروید و بدون هیچ پرده ای با او صحبت کنید تا متوجه شوید که چیزی باعث نگرانی او تا به حال شده است یا خیر.
زمان بندی درست تعیین کنید
کودکان به دلیل جنب و جوش هایی که دارند نمی توانند ساعت های طولانی پای یک کار مانند انجام تکلیف های مدرسه شان بنشینند. از این رو نباید از آن ها انتظار داشته باشید که چندین ساعت بر روی یک موضوع تمرکز بالایی داشته باشد. به جای این کار می توانید با زمان بندی صحیح و اصولی در بازه های مختلف زمانی از او بخواهید کار های خود را با تمرکز بالا به بهترین نحو ممکن انجام دهد.
بالا بردن تمرکز در کودکان با درمان شناختی
اگر راه های مطرح شده در مطالب فوق برای بالا بردن تمرکز در کودکان برای فرزندتان جواب نداد و باز هم دیدید که کودک تان نمی تواند بر روی کوچک ترین مسائلی تمرکز کند بهتر است به سراغ راه های درمانی مختلف مانند درمان شناختی بروید. این روش درمانی که کاملا بدون عوارض است به فرزندتان یاد می دهد مهارت های فکری خود مانند خود کنترلی و حل مسئله را بهتر مدیریت کند. در حقیقت در این روش درمانی به کودک تان آموزش داده می شود که قبل از انجام یک کار درباره پیامد های احتمالی آن فکر کند. از این رو وقتی کودک تان در مورد عواقب کاری که می خواهد کند فکر می کند به مرور زمان می تواند تمرکز خود را افزایش دهد.
بالا بردن تمرکز در کودکان با دارو درمانی
یکی دیگر از روش های درمانی برای بالا بردن تمرکز در کودکان دارو ها می باشند. همان طور که اشاره کردیم اگر این اختلال در همین کودکی بر طرف نشود روز به روز بدتر می شود و حتی ممکن است تا اخر عمر با فرزندتان همراه باشد. به همین دلیل می توان از دارو ها برای درمان و بالا بردن تمرکز در کودکان بهره برد که زیاد آن را به شما پیشنهاد نمی کنیم چون هر دارویی دارای یک سری عوارض است.
دارو هایی مانند دگزامفتامین و متیل فنیدات متداول ترین داروهایی هستند که برای درمان اختلال عدم تمرکز در کودکان توسط متخصصین تجویز می شوند. دارو های دیگری مانند داروهای کوتاه اثر تقریبا سه ساعت در بدن کودک تان می ماند که شایع ترین آن ها ریتالین و دگزامفتامین می باشد. داروهای طولانی اثر نیز شش الی دوازده ساعت در بدن فرزندتان می ماند که شایع ترین آن ها ریتالین، کنسرتا و ویوانز می باشد.
بالا بردن تمرکز در کودکان با نوروفیدبک
یکی دیگر از روش های درمانی اختلال عدم تمرکز و بالا بردن تمرکز در کودکان نوروفیدبک می باشد. این روش درمانی چون یک روش درمانی غیر تهاجمی می باشد هیچ عوارضی برای کودک تان به دنبال نخواهد داشت پس خیال تان می تواند راحت باشد. این روش درمانی به مغز کودک تان یاد می دهد چگونه خودش به تنهایی و بدون هیچ محرک خارجی اقدام به بهبود خود و رفع نواقص خود کند. در کنار اینکه اثر بخشی این روش از روش های درمانی دیگر بسیار بیشتر است، برای کودک بسیار جذاب و سرگرم کننده نیز هست،
جمع بندی نهایی
در جمع بندی نهایی این مطلب سعی کردیم شما را با علائم و علت های اختلال تمرکز در کودکان آشنا کنیم تا اطلاعات مفیدی در ذهن خود راجب این اختلال داشته باشید. سپس سعی کردیم شما را متوجه این کنیم که راه های بالا بردن تمرکز در کودکان توسط خودتان چه می باشد و اگر با بهره بردن از آن ها بازهم کودک تان مشکل در تمرکز کردن داشت باید به سراغ بهترین روش درمانی یعنی نوروفیدبک بروید. در پایان امیدوار هستیم با مراجعه به بهترین مرکز نوروفیدبک در کرج یعنی مشاوره نوین بهترین خدمات و امکانات را برای بالا بردن تمرکز در کودکان کسب نمایید چون این مرکز از بهترین متخصصین، بهترین دستگاه ها و بهترین روش درمانی برای درمان بهره می برد.