مشکلات دوره نوجوانی و بلوغ

بلوغ زودرس در کودکان دختر

بلوغ زودرس در کودکان دختر
3.9/5 - (41 امتیاز)

بلوغ زودرس به نمایان شدن علائم فیزیکی و هورمونی در دختران و پسران می گویند که سن عادی برای نمایان شدن علائم در دختران قبل از سن ۸ سالگی و در پسران قبل از سن ۹ سالگی می باشد. علائم بلوغ زودرس در دختران با بزرگ شدن پستان ها و پریود شدن و در پسران با افزایش حس شهوت و اختلالات رفتاری نمایان می شود. از طرفی دیگر بلوغ زودرس چه در دختران و چه در پسران جنبه های مهمی دارد. جنبه اول علت ایجاد کننده بلوغ زودرس در کودکان دختر می باشد که پزشک متخصص با انجام آزمایشات لازم روی فرد مبتلا در طی مدت طولانی به دنبال علت ایجاد آن می گردد و جنبه دوم اثر بلوغ زودرس در دختران روی رشد قدی و روانی او است. کافیست در ادامه با ما همراه باشید تا به طور کلی به بررسی بلوغ زودرس در کودکان دختر با یکدیگر بپردازیم.

بلوغ زودرس چیست؟

طبق تحقیقات علمی پزشکان دختران بین ۹ تا ۱۳ سالگی وارد بلوغ می شوند. اما در بعضی از دختران نشانه های بلوغ مانند رشد کردن سینه ها، رشد موی ناحیه تناسلی و زیر بغل، داشتن بوی بد بدن از قبل از ۸ سال شروع می شود و به اصطلاح به آن بلوغ زودرس در کودکان دختر می گویند. هر مادری وقتی می بیند که کودک خود آرام آرام به یک زن تبدیل می شود در شرایط عادی احساس شادی و هیجان می کنند اما وقتی بلوغ زودرس در کودکان دختر اتفاق می افتد کمی برای والدین اضطراب آور است.

اما بلوغ زودرس در کودکان دختر برای آن ها هیچ مشکل جدی به وجود نمی آورد هرچند ممکن است برای مدتی هم از لحاظ اجتماعی و هم از لحاظ فیزیکی از اطرافیان خود خجالت بکشند. اما باید بدانند که این مسئله برای تمامی دختران و حتی پسران اتفاق می افتد تنها زمان رخ دادن آن در هر فردی متفاوت است.

آیا بلوغ زودرس امروزه بیشتر از گذشته اتفاق می ‌افتد؟

وقتی مادر ها شاهد بلوغ زودرس در کودکان دختر خود هستند سوال هایی در ذهن آن ها از قبیل آیا در مقایسه با گذشته دختران زودتر بلوغ را شروع می کنند؟ شکل می گیرد. در پاسخ به سوال هایی از این قبیل باید گفت که مطالعات پزشکان در مورد بلوغ زودرس کودکان دختر نشان داده است که رشد سینه ها و موهای ناحیه تناسلی در دختران ممکن است کمی زودتر از زمان مقرر نمایان شود اما مشکلی سلامتی آن ها را تهدید نمی کند.

در حقیقت طبق چند گزارش معتبر گفته شده است که نمایان شدن علائمی مانند بوی بد بدن یا رشد موهای ناحیه تناسلی قبل از سن هشت سالگی یا رشد سینه ها به این معنی نیست که کودک به زودی از نظر جسمی همانند یک زن بالغ می شود. در اصل بروز این علائم ممکن است فقط نوساناتی در محدوده نرمال بلوغ مانند شروعی زود هنگام با پیشروی بسیار آهسته باشد و به احتمال زیاد نیازی به آزمایش یا درمان خاصی ندارند.

[alert style=”warning”]حتما مطالعه کنید

علائم و دلایل اعتیاد کودکان به بازی های کامپیوتری و روش های درمان آن

[/alert]

چگونه می‌ توان فهمید که کودک دچار بلوغ زودرس شده است؟

برای اینکه بدانید فرزند شما به بلوغ زودرس دچار شده است یا خیر قبل از سن هشت سالگی باید سینه های او را چک کنید. زیرا اولین نشانه بلوغ زودرس در کودکان دختر جوانه زدن سینه ها می باشد. بلوغ زودرس در کودکان دختر با تشخیص توده های کوچک در ناحیه نوک سینه می باشد حتی ممکن است یک سینه زودتر از سینه دیگر شروع به رشد کردن کند.

همچنین به دنبال رشد سینه ها در بیشتر موارد رشد مو های اندام تناسلی، بوی بدن ناشی از فعال‌ تر شدن غدد عرق و آکنه ناشی از فعا‌ل ‌تر شدن غدد چربی اتفاق می ‌افتد. حتی بلوغ زودرس در کودکان دختر ممکن است چندین سانت رشد قد را برایشان به همراه داشته باشد و در طول بلوغ لگن او نیز پهن ‌تر و کمرش باریک ‌تر شود. حتی از دیگر نشانه های بلوغ زودرس در کودکان دختر می توان به کج خلقی و تحریک پذیر بودن آن اشاره کرد.

همچنین ممکن است ترشحات مخاطی سفید یا زردی از واژن داشته باشد و از یک سال و نیم تا سه سال پس از شروع رشد سینه‌ ها دوره قاعدگی خواهد داشت. موهای زیر بغل نیز عموما در اواخر بلوغ ظاهر می ‌شوند. در اصل کل فرایند بلوغ معمولا حدود دو و نیم تا سه سال در دختران طول می ‌کشد و اگر این تغییرات در زیر هشت سال و نیم شروع شوند بلوغ زودرس محسوب می‌ شود.

علت بلوغ زودرس در کودکان دختر چیست؟

دلایل و علت های واقعی برای بلوغ زودرس در کودکان دختر به ثبت نرسیده است اما به طور کلی دو نوع علت و دو نوع بلوغ در دختران اتفاق افتاده است که در ادامه برای شما مطرح کرده ایم :

بلوغ زودرس مرکزی : در این نوع از بلوغ زودرس هیپوتالاموس و غده هیپوفیز زودتر از حد معمول فعال می شود و شروع به تولید کردن هورمون می کند. حتی تعدادی از کارشناسان این حوزه معتقدند که ژنتیک می تواند در نمایان شدن بلوغ زودرس در کودکان دختر نقش داشته باشید. یعنی دختران مادرانی که اولین پریود خود را در ۱۰ سالگی یا زودتر داشته اند احتمال بیشتری برای بلوغ زودرس مرکزی دارند. همچنین می توان گفت که حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد از موارد بلوغ زودرس در کودکان دختر ناشی از عارضه ‌های پزشکی مانند موارد زیر هستند :

  • ضایعات مغزی یا نخاع
  • مشکل ساختاری در مغز
  • پرتودهی به دستگاه عصبی مرکزی برای درمان سرطان
  • ناهنجاری ژنتیکی
  • کم‌کاری تیروئید
مشکلات بلوغ زودرس در کودکان دختر

مشکلات بلوغ زودرس در کودکان دختر

بلوغ زودرس محیطی : نوعی دیگر از بلوغ زودرس در کودکان دختر که بسیار نادر تر از بلوغ زودرس مرکزی است بلوغ زودرس محیطی نامیده می‌ شود. در این نوع از بلوغ زودرس تخمدان‌ ها یا غدد آدرنال زودتر از معمول شروع به ساخت هورمون می‌ کنند. که علل احتمالی بلوغ زودرس محیطی شامل موارد زیر است :

  • کیست یا تومور تخمدان
  • تومور غده آدرنال
  • کم‌ کاری غده تیروئید
  • ناهنجاری ژنتیکی
  • قرار گرفتن در معرض داروها، کرم‌ ها یا ژل‌ های هورمونی

عوامل مرتبط با بلوغ زودرس

خیلی از افراد با عوامل مرتبط بلوغ زودرس آشنا نیستند در ادامه چند عوامل مهم در ارتباط با بلوغ زودرس را برای شما مطرح کرده ایم. اما باید به این موضوع اشاره کرد که همه عوامل ذکر شده علت های اصلی نیستند فقط مواردی می باشند که با بلوغ زودرس در کودکان دختر بیشتر در ارتباط هستند مانند :

  • جنسیت : دختران‌ ۱۰ برابر بیشتر از پسران احتمال دارد دچار بلوغ زودرس مرکزی شوند.
  • نژاد : بر اساس تحقیقات دانشمندان به‌ طور متوسط دختران آفریقایی-آمریکایی حدود یک سال زودتر از دختران سفید پوست دچار بلوغ می‌ شوند.
  • چاقی : برخی از مطالعات دانشمندان در این حوزه نشان می ‌دهد که بین چاقی دختران کوچک و افزایش خطر ابتلا به بلوغ زودرس ارتباط‌ هایی وجود دارد.
  • ژنتیک: گاهی اوقات بلوغ زودرس می ‌تواند درنتیجه ‌ی جهش ‌های ژنتیکی باشد که باعث ترشح هورمون‌ های جنسی می ‌شود.

درمان بلوغ زودرس در کودکان دختر

درمان بلوغ زودرس در کودکان دختر

چه زمانی برای بلوغ زودرس دختران باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر نشانه های بلوغ زودرس در کودکان دختر شما که زیر هشت یا هفت سال هستند بروز پیدا کرد حتما باید به یک متخصص در این زمینه مراجعه کنید. همچنین باید بدانید که جوانه زدن سینه‌ ها یا موی اندام تناسلی به تنهایی به این معنا نیست که بلوغ کامل آغاز شده و ممکن است چندین سال طول بکشد تا تمام هورمون‌ های ضروری برای بلوغ شروع به عمل کنند. اما اگر دیدید که سینه‌ های دخترتان به سرعت طی دوره ‌ای چهار تا شش ماهه رشد کردند و او ناگهان بسیار بلند قدتر شده مهم است که این موارد فورا توسط پزشک بررسی شود.

علاوه بر معاینه کودک و تصمیم ‌گیری در مورد نیاز او به آزمایش یا درمان، این معاینه و ملاقات زمان مناسبی برای ارزیابی سلامت جسمی و روانی دخترتان توسط پزشک است. این ملاقات همچنین فرصتی به دخترتان می‌ دهد که از کسی در حرفه پزشکی مشغول است و نه فقط مامان یا بابا در مورد بدنش سوال کند و از آن خجالت نکشد.

بلوغ زودرس چگونه تشخیص داده می شود؟

بلوغ زودرس در کودکان دختر ابتدا توسط پزشک بررسی می شود و از والدین کودک سوال هایی در مورد آغاز زمان بلوغ پرسیده می شود. سپس پزشک با دقت سینه و ناحیه تناسلی دختر شما را معاینه می کند. پزشک بر اساس این ارزیابی اولیه، در مورد نیاز کودک به معاینه بیشتر و انجام آزمایشات خون و ادرار برای اندازه ‌گیری سطح هورمون ‌های مختلف، عکس‌ برداری با اشعه ایکس از دست یا مچ دست می کند تا معلوم شود که آیا رشد استخوان‌ ها سریع ‌تر از معمول است یا خیر.

همچنین پزشک ممکن است برای کمک به آزمایشات و تشخیص با یک متخصص غدد درون ‌ریز و متابولیسم مشورت کند یا شما را به این متخصص ارجاع دهد. اگر یافته ‌ها غیر طبیعی باشد یا مصرف دارو در نظر گرفته شود، به احتمال زیاد به یک متخصص غدد درون‌ ریز و متابولیسم یعنی پزشک متخصص در غدد ترشح ‌کننده هورمون ها ارجاع داده می ‌شوید.

[alert style=”warning”]حتما مطالعه کنید

علائم افسردگی در نوجوانان دختر چیست؟

[/alert]

نحوه درمان بلوغ زودرس در کودکان دختر

پس از تشخیص بلوغ زودرس در کودکان دختر پزشک با استفاده از هورمون ها بلوغ را به طور موقت در کودک به تاخیر می اندازد. این کار معمولاً با دارویی به نام آنالوگ که یک هورمون آزاد کننده گنادوتروپین می باشد انجام می ‌شود که یا هر ماه یا هر سه ماه یک بار توسط متخصص غدد به کودک تزریق می‌ شود. نوع دیگر درمان بلوغ زودرس در کودکان دختر استفاده از ایمپلنت می باشد.

یعنی با استفاده از ایمپلنت دارو را به طور تدریجی که در حالت عادی در طول یک سال در بدن آزاد می ‌شود به بدن کودک وارد می کنند. بچه‌ هایی که با هورمون آزاد کننده گنادوتروپین تحت درمان بلوغ زودرس قرار می ‌گیرند ممکن است در طی شش هفته اول درمان یا بیشتر علائم بیشتری از بلوغ مانند تغییرات خلقی، آکنه و حتی یک دوره پریود را نشان دهند، اما همه این ها به تدریج متوقف خواهند شد.

چگونه باید از دخترتان در دوران بلوغ زودرس حمایت کنیم؟

هیچکس به خصوص بچه ها متفاوت بودن را دوست ندارند. در اصل متفاوت بودن به خصوص برای دختران رنج آور است و تفاوت های فیزیکی حتی می تواند باعث شرم یا خجالت آن ها در فضای بیرون شوند. یکی از اصلی ترین مرحله های درمان بلوغ زودرس کودکان دختر قوت قلب دادن مادر می باشد. در اصل یک مادر در این شرایط به دور از همه مشکلات باید به فرزند خود دلداری دهد و از او نیز پشتیبانی کند. اما اگر به کمک عاطفی برای خود یا فرزندتان نیاز دارید در کمک گرفتن از مشاور و متخصص به هیچ وجه تردید نکنید. در ادامه برای کمک بیشتر به شما چند نکته مهم برای حمایت از فرزندتان را برای شما مطرح کرده ایم که عبارتند از :

  • گفتن همه واقعیت به کودک
  • در تماس بودن با معلم ها یا حتی مدیر مدرسه کودکتان
  • با کودک خود به طور واقع بینانه رفتار کنید
  • تحقیق های زیاد و مطالعه های فراوان در این زمینه کنید
  • همانند همراه و یک دوست واقعی برای کودک خود باشید
جمع بندی نهایی

در جمع بندی نهایی این مقاله به طور کلی با نشانه ها و علت های بلوغ زودرس در کودکان دختر آشنا شدید. همچنین دریافتید که رخ دادن بلوغ زودرس در کودکان دختر یک مریضی یا فاجعه بزرگ نیست بلکه بدن این کودکان در بزرگ شدن نسبت به سایر هم سن های خود بیشتر واکنش نشان داده است. در سخت اخر این مقاله امیدوار هستیم در صورت مشاهده هر کدام از علائم و نشانه های گفته شده در مطالب خود خونسردی خود را حفظ کرده و به جای نگرانی به متخصصین این حوزه مراجعه کنید. همچنین امیدواریم از مطالب فوق نهایت بهره را برده باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *