امروزه بسیاری از جوانان چه دختر و چه پسر اقدام به رفتارهای نامناسبی مانند پنهان کاری یا مخفی کاری کرده اند. به نظر شما علت مخفی کاری و پنهان کاری در نوجوانان مربوط به چیست؟ درحقیقت تمامی پدر و مادرها وقتی فرزندشان به سن نوجوانی می رسد در مورد مسائل مختلف بسیار نگران می شوند. در این بین والدین به خصوص مادرها احساس می کنند فرزندشان نمی خواهد در مورد کوچک ترین مسائل روزش هم با آن ها صحبت کند. در حالی که اینطور نیست زیرا نوجوانان به خاطر ویژگی هایی که در دوران بلوغ در آن ها نمایان می شود و تلاش برای به دست آوردن هویت خود با هم سن و سال هایشان راحت تر هستند. به همین دلیل تمام این اتفاقات باعث اضطراب و نگرانی در پدر و مادرها می شود و ممکن است حتی منجر به شروع رفتار های پر تنش در خانواده ها شود. به همین دلیل در ادامه به بررسی راهکار های مقابله با مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان پرداخته ایم تا نگرانی هایی بابت فرزند خود نداشته باشید.
علل مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان
آیا به دنبال علت مخفی کاری یا پنهان کاری نوجوان خود هستید؟ آیا نمی دانید علل مخفی کاری و پنهان کاری نوجوانان چه می باشد؟ در حقیقت اولین دلیل مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان نبود ارتباط صحیح بین اعضای خانواده می باشد. در حقیقت نوجوان می داند که اگر راز هایش را به پدر یا مادر خود بگوید باعث عصبانیت آن ها می شود.
به همین دلیل نوجوانان امروزه سعی می کنند کارهایشان را مخفیانه انجام دهند تا هم کارهایشان پیش برود و هم مجبور به جواب پس دادن و سرزنش نباشند. در کنار این امر بسیاری از نوجوانان بر این باورند که پدر و مادرها به درستی نمی توانند حس و رفتار های آنان را درک کنند. این گونه جوانان فکر می کنند فقط خودشان درست فکر می کنند و این مسئله زمانی تشدید می شود که تایید همسالان و دوستانشان را دارد که این امر بر بدتر شدن اوضاع دامن می زند.
نداشتن شناخت کافی والدین از خصوصیات دوره نوجوانی
یکی دیگر از دلایل مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان نداشتن شناخت کافی والدین درباره آن ها می باشد. به عبارتی صریح تر بسیاری از خانواده ها به دلیل اختلاف زیاد نسل ها با خصوصیات و ویژگی های دوره نوجوانی امروزه آشنا نیستند. در حقیقت آشنا نبودن با خصوصیات و … نوجوانان باعث می شود تا باور نکنند که فرزندشان با ورود به دوره نوجوانی احساس می کند بزرگ شده است و می تواند برای خودش تصمیم بگیرد.
در اصل در دنیای مدرن امروز پدر و مادرها باید قبول کنند که یک سری از رفتار ها و خصوصیات جدید در فرزندشان به دلیل سن آن ها می باشد و گذراست. برای مثال اگر والدینی می بیند که فرزندش با تلفن صحبت می کند به این درک برسند که نوجوان احساس صحبت کردن با هم سن و سال های خود را دارد و صحبت او با تلفن دلیل بر رفتار ناشایست و بدی نیست. همچنین والدین باید متوجه شوند که جر و بحث کردن علاوه بر به هم زدن آرامش فرزندشان باعث برهم خوردن آرامش خودشان نیز می شود.
[alert style=”warning”]حتما مطالعا کنید : علائم بلوغ زودرس در کودکان پسر و عوارض آن
[/alert]
نبود ارتباط صمیمانه بین والدین و نوجوان از دلایل مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان
یکی دیگر از دلایل مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان که بسیار مهم می باشد نبودن ارتباط صمیمی بین یکدیگر می باشد. در حقیقت اگر پدر و مادرها می خواهند که مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان در او تبدیل به یک رفتار دائم نشود باید ارتباط صمیمی خود را با فرزندشان حفظ کنند. به عبارتی دقیق تر اگر والدین بتوانند یک رابطه بدون تنش و صمیمانه با فرزندان شان برقرار کنند نه تنها رفتار مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان از بین می رود بلکه آن ها احساس ارزشمندی هم می کنند.
زیرا اگر نوجوان احساس کند والدین به او اهمیت می دهند در همه مشکلاتش به سراغ آن ها می رود و با آنها مشورت می کند. با این امر والدین نیز به راحتی می توانند بر رفتار های فرزندشان کنترل بیش تری داشته باشند و مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان را از بین ببرند. اگر والدین برعکس این رفتار را انجام دهند و فرزند احساس کند که والدینش او را درک نمی کند رابطه صمیمی بین آن ها قطع می شود. با قطع شدن ارتباط صمیمی بین خانواده فرزند حتی اگر کار یا رفتار های اشتباهی داشته باشد اقدام به پنهان کردن آن ها می کند.
نداشتن اطلاعات کافی از فناوری های روز دنیا
امروزه بسیاری از خانواده ها برای تشدید نشدن مخفی کاری و پنهان کاری در فرزندشان جدید ترین و پیشرفته ترین فناوری های روز دنیا را برایشان فراهم می کنند. در حالی که این گونه پدر و مادرها کوچک ترین اطلاعاتی از آسیب ها و خطراتی که این فناوری ها فرزند را تهدید می کند ندارند. برای مثال برخی از والدین پیشرفته ترین تلفن همراه را برای فرزندان شان تهیه می کنند اما نمی دانند که در تلفن همراه نوجوان شان چه می گذرد.
به عبارتی دیگر یعنی والدین با دست خودشان دارند یک آسیب جدی و جدیدی برای نوجوان شان ایجاد می کنند. برای حل این امر پدر و مادرها باید برای فرزندان شان تلفن همراهی تهیه کنند که حداقل نحوه استفاده از آن را بدانند و از راه دور آن ها را کنترل کنند. این والدین معمولا پس از مدتی مجبور می شوند نوجوان شان را در استفاده از تلفن همراه محروم کنند که همین موضوع تنش جدیدی ایجاد می کند و مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان را بیشتر تشدید می کنند.
اعمال نظارت های مستقیم امری صحیح یا غلط؟
یکی دیگر از دلایل مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان کنترل ها یا همان نظارت های مستقیم پدر و مادرها بر کارهای آنان می باشد. در اصل در دوره نوجوانی که نوجوان در حال تکمیل کردن دوره بلوغش هم می باشد کنترل مستقیم راه حل مناسبی نیست و به هیچ وجه جواب نمی دهد. در حقیقت نظارت مستقیم برای ۲ دوره از زندگی کودک یعنی ۶ ساله اول مفید، لازم و ضروری می باشند. زیرا در این ۲ دوره فرزندان به نظارت مستقیم والدین هیچ واکنشی نشان نمی دهند.
اما وقتی که فرزندان وارد دوره نوجوانی می شوند اگر نظارت والدین مستقیم باشد فرزند آن را تحمل نمی کند و حتی ممکن است در برابر آن واکنش های بسیار تندی هم داشته باشد. وقتی یک نوجوان خودش را تحت نظارت مستقیم والدین می بیند احساس می کند به حریم شخصی اش تجاوز شده است و نتیجه آن یک واکنش منفی همانند مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان می باشد.
[alert style=”warning”]حتما مطالعه کنید : علائم بلوغ زودرس در کودکان دختر و راه های درمان آن
[/alert]
به طور نامحسوس مراقب آن ها باشید
امروزه بیشتر مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان برای مسائل عادی و بی خطر است به عبارتی دیگر مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان صرفا برای احساس استقلال طلبی شان می باشد. به همین دلیل ممکن است بسیاری از چیز های کوچک هم مخفی کنند. از این رو والدین باید به طور نامحسوس مراقب آن ها باشند به گونه ای که هم فرزندشان احساس نکنند روی زندگی شان به طور کامل کنترل دارید و هم حواستان به کار های او باشد.
به روز رسانی اطلاعات از راهکار های برخورد با مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان
یک نوجوان دختر یا پسر هر چقدر که بزرگ تر می شود نوع ارتباطاتش پیچیده تر می شود به همین دلیل بیشتر در معرض بسیاری از اطلاعات جدید قرار می گیرد. در این حین اگر شما از آن ها جا بمانید به دلیل تفاوت دنیا و دیدگاه هایتان نمی توانید با فرزندانتان ارتباط خوبی برقرار کنید.
به همین دلیل برای جلوگیری ار مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان تان سعی کنید همیشه اطلاعات خودتان را به روز کنید. برای مثال استفاده کردن از شبکه های اجتماعی برای نظارت غیر مستقیم روی نوجوانان ایده خوبی می باشد پس همین حالا همانند یک دوست در صفحات اجتماعی او حضور پیدا کنید.
نوجوانان را برای اشتباهاتشان سرزنش نکنید
بسیاری از والدین برای جلوگیری از تکرار یک اشتباه در فرزند خود با سرزنش های شدید سعی میکنند او را تنبیه کنند و جلوی مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان را بگیرند. این رفتار والدین باعث می شود نوجوانان هر کاری که می کند به دور از چشم خانواده ها باشد که آن ها را عصبانی نکند. پس اگر می خواهید جلوی خطاها و پنهان کاری فرزندتان را بگیرید به جای سرزنش از در دوستی و صمیمیت وارد شوید.
[alert style=”warning”] حتما مطالعه کنید : علائم و نشانه های کودک آزاری که هر پدر و مادری باید بداند[/alert]
حمایت کردن از راهکار های برخورد با مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان
بهترین احساسی که یک نوجوان چه دختر و چه پسر می تواند نسبت به خانواده اش داشته باشد حس حامی بودن می باشد و این که لازم نیست چیزی را از آن ها پنهان کند. به همین دلیل اگر می خواهید از مخفی کاری و پنهان کاری فرزندتان جلوگیری کنید به فرزندانتان یاد آوری کنید که حامی آن ها هستید و هر مشکلی پیش بیاید خانواده شما از پس آن برخواهد آمد.
با فرزندانان صحبت کنید و به حرف هایش گوش دهید
یکی از مهم ترین فاکتور های برقراری ارتباط با نوجوانان این است که گوش شنوایی داشته باشید یعنی بتوانید به حرف های فرزندانتان خوب گوش کنید و او خیالش راحت باشد که نه قضاوتش می کنید و نه قصد نصیحت کردن او را دارید. بسیاری از نوجوانان به این دلیل از والدینشان فاصله می گیرند که اعتقاد دارند آن ها نمی توانند شنونده های خوبی باشند. به همین دلیل احساس تنهایی می کنند و در دنیای خودشان غرق می شوند.
تجسس نکردن از راهکار های برخورد با مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان
اگر به هر دلیلی به فرزند خود شک کرده اید و رفتار های نامناسبی از او دیده اید به هیچ وجه در اتاق یا وسایل او تجسس نکنید زیرا این امر به مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان بیشتر دامن می زند. زیرا این کار شما باعث می شود احساس ناامنی در نوجوانان تشدید شود و بیشتر از قبل به مخفی کاری بپردازند. به همین دلیل شما باید به آن ها این احساس را بدهید که به عنوان پدر یا مادر به او اعتماد کامل دارید تا بتوانید جلوی مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان تان را بگیرید.
[alert style=”warning”]حتما مطالعه کنید : علائم و دلایل اعتیاد کودکان به بازی های کامپیوتری و روش های درمان آن
[/alert]
به نوجوانان احساس گناه یا ترس را القا نکنید
بسیاری از والدین زمانی که از فاصله با فرزندشان نگران می شوند سعی می کنند با دادن احساس گناه به نوجوانان و مقصر جلوه دادن آن ها جلوی این اتفاق را بگیرند. در حالی که این رفتار کاملا غلط است و نتیجه بسیار معکوسی دارد. زیرا هر چقدر نوجوانان راجع به توانایی و اقتدار والدین خود بیشتر شک کنند فاصله و پنهان کاری آن ها بیشتر می شود. همچنین سعی نکنید با گفتن خبر های منفی یا ترساندن آن ها رفتارشان را تغییر دهید چون که این امر باعث تشدید بیشتر مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان تان می شود.
آسیب های پنهان کاری در خانواده چیست؟
پنهان کاری ن تنها در نوجوانان بلکه در زندگی مشترک نیز فاصله ها را بیشتر می کند. زیرا وقتی یک نوجوان اقدام به پنهان کاری یک مسئله می کند باعث فاصله بیشتر بین خود و خانواده اش می شود. در اصل وقتی نوجوانان گفتنی ها را پیش خود نگه می دارند زمینه های ارتباط را از دست می دهند. به همین دلیل والدین باید سعی کنند با رفتار های خود مانع مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان خود شوند.
اما آسیب های مخفی کاری و پنهان کاری نوجوانان چه می باشد؟ پنهان کاری اعتماد به نفس را کاهش می دهد. زیرا وقتی نوجوانان با والدین خود راحت نباشند و نتوانند خواسته ها، اعتقادها، ارزش ها و باور های خود را در محیطی مناسب بیان کنند اعتماد به نفس آنها به تدریج افت می کند. همچنین پنهان کاری صداقت و درستی را کاهش و شک و تردید را زیاد می کند.
نتیجه گیری
در این مقاله دریافتیم که نوجوانی زمان حساسی برای خانواه ها می باشد چرا که برای نوجوانان زمان انتقال و شکل گیری شخصیت شان می باشد. اما والدین لازم نیست در مورد مخفی کاری و پنهان کاری نوجوان شان نگران باشند. چون که طبق گفته روان شناسان این دوره گذراست و لازم نیست والدین بیش از اندازه نگران رفتار های فرزندانشان باشند. در سخن اخر این مقاله امیدوار هستیم مطالب گفته شده فوق برایتان مفید بوده باشد و با بهره بردن از آن یک رابطه صمیمی همراه با فرزندانتان تجربه کنید.