مشاوره کودک, مهارت های فرزند پروری

آموزش مهارت های زندگی به کودکان

آموزش مهارت های زندگی به کودکان
4.4/5 - (24 امتیاز)

آیا به دنبال آموزش مهارت های زندگی به کودکان تان هستید؟ باید به شما بگوییم که قدم در راه درستی گذاشته اید زیرا آموزش مهارت های زندگی به کودکان بعد از تامین نیاز های اولیه آن ها از ابتدایی ترین اولویت های تربیتی آن ها می باشد. به عبارتی دقیق تر تربیت بچه ها و آموزش مهارت های زندگی به آنان از وظایف تمامی والدین است که باید به آن توجه ویژه ای کنند. چون که هر فرزندی در ابتدا در محیط خانواده و تحت حمایت آن ها می باشد اما این کودک به مرور باید وارد جامعه و اجتماع شود و خودش بتواند برای خودش تشکیل زندگی دهد که پیش نیاز این امر آموزش مهارت های زندگی به کودکان در سنین پایین است.

از طرفی دیگر ابتدایی ترین الگوی هر کودک پدر و مادرشان می باشد و تمامی رفتار هایشان در ذهن کودکانشان ثبت می شود. از این رو تمامی والدین باید با مهارت های زندگی و آموزش آن ها آشنایی داشته باشند تا بتوانند آن ها را به خوبی به کودکان خود آموزش دهند.

آموزش مهارت های زندگی به کودکان را جدی بگیرید

همه ی افراد در بسیاری از شرایط و مشکلات زندگی احساس ناامیدی و ناراحتی می کنند و فکر می کنند که مشکل به وجود آمده برایشان بسیار بزرگ و بیشتر از حد آن هاست در حالی که شاید آن مشکل یک مشکل کوچک بوده باشد. حتی این گونه از افراد گاهی وقت ها در اثر ارتباط با دیگران و رفتار های برخی افراد احساس استیصال می‌ کنند و نتیجه آن یک برخورد شتاب زده و عجولانه می باشد.

در این حین باید به شما بگوییم که تمامی موارد پیش آمده فوق به دلیل عدم آموزش مهارت های زندگی به کودکان در سنین پایین می باشد. چون که تمامی فرزندان همیشه تحت حمایت و سلطه خانواده نیستند و وقتی وارد جامعه شوند با مشکلات بسیار بزرگی رو به رو می شوند که باید از پس آن ها برآیند. به همین دلیل باید از همان سنین پایین اقدام به آموزش مهارت های زندگی به کودکان کنید تا در آینده یک فرد مفید برای خود و جامعه باشند.

[alert style=”warning”]حتما مطالعه کنید : آیا بوسیدن همسر در حضور فرزندان درست است؟[/alert]

از کجا باید شروع کنم؟

ابتدا باید بدانید که هدف آموزش مهارت های زندگی به کودکان تغییر رفتار و برآمدن از پس یک مشکل می باشد. اما مهارت های زندگی با کودکان کی باید به کودکان آموزش داده شوند؟ این مهارت ها باید از دوران پیش از دبستان شروع شود و به نوعی در مدرسه، سربازی، دانشگاه و حتی مراحل بعدی زندگی در اجتماع مداوم آموزش داده شود. اما امروزه متاسفانه هم به دلیل ناآگاهی والدین از اصول فرزندپروری و هم اهمیت ندادن به این جنبه بسیار مهم آموزشی از سنین پیش از دبستان این مهارت ها از کودکی به آن ها آموزش داده نمی شود.

برای مثال اگر اقدام به آموزش مهارت های زندگی به کودکان در سنین قبل از مدرسه نکنید تنها برای اینکه وقتی به مدرسه رفت یاد می گیرد باید گفت که سخت در اشتباه هستید. به طور کلی در آموزش و پرورش تمامی تمرکز بر روی آموزش کسب مهارت های ابزاری و شناختی است تا ابعاد دیگر پرورش روانی و اجتماعی مثل آموزش مهارت های زندگی. به همین دلیل از اصلی ترین وظایف والدین آموزش مهارت های زندگی به کودکان پیش از مدرسه است تا کودکان آینده روشنی داشته باشند.

آموزش مهارت های تعاملی و ارتباطی به کودک

همه ی بچه ها همیشه کوچک نمی مانند و به زودی بزرگ می شوند، به دنبال کار می روند، با همسر مورد علاقه شان ازدواج می کنند و در تمامی این مراحل با چالش ها و مشکلات زیادی رو به رو می شوند. به همین دلیل آموزش مهارت های زندگی به کودکان در سنین پایین از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. چون در صورتی می توانند با مشکلات و چالش های زندگی رو به رو شوند و اقدام به حل آن ها کنند که مهارت های لازم برای سپری کردن ان ها را آموزش دیده باشند.

تعامل کردن بین خانواده مانند خواهر و برادری یا دوستان بهترین تمرین برای کنار امدن و سپری کردن مشکلات زندگی است. به عبارتی صریح تر کودکان باید یاد بگیرند که بتوانند در عین احترام گذاشتن به دیگران و کنترل خود، حق خود را بگیرند و نظر خود را به راحتی بیان کنند. برای مثال ما باید با آن ها کاری کنیم که بدانند رنجاندن و ناراحت کردن یک فرد چه تاثیری به مرور بر خلق و خو و آینده آن ها می گذارد.

آموزش مدیریت مالی به فرزند

آموزش مدیریت مالی به فرزند

مدیریت زمان در کودکان از جمله مهارت های زندگی

مهارت مدیریت زمان یکی از مهارت های مهم و اساسی دوران بزرگسالی است که در سنین پایین والدین در آموزش مهارت های زندگی به کودکان آن را باید انجام دهند. کودکان باید مدیریت زمان را در زندگی یاد بگیرند تا با فعالیت ها و کارهای بیهوده و مفید آشنا شوند. برای مثال کودکان باید بدانند که تماشای زیاد تلویزیون تاثیر بدی بر آن ها و زندگی شان می ‌گذارد.

اگر یک والدین اقدام به آموزش مهارت های زندگی به کودکان مانند مدیریت زمان کند وقتی که کودک بزرگ شد می داند که باید یک ساعت مخصوص برای خود داشته باشد و بیاموزد که باید برای بیدار شدن از خواب تلاش کند. به این منظور کودکان خود را تشویق کنید تا کار های مدرسه شان را در یک زمان مشخص انجام دهند. حتی می‌ توانند کار های روزانه خود را یادداشت کنند تا یک برنامه درست برای انجام آن ها داشته باشند.

مدیریت مالی در آموزش مهارت های زندگی به کودکان

مدیریت مالی یکی دیگر از موارد آموزش مهارت های زندگی به کودکان می باشد. به همین دلیل سعی کنید به کودکان خود اجازه دهید که از همان کوچکی شروع کنند برای پول های خود تصمیم بگیرند که آن را کجا و چه جور خرج کنند. وقتی شما این اجازه را به فرزند خود بدهید متوجه می شوید که بچه ها با اشتباه کردن در موقعیت های مختلف چیز های بیشتری یاد می گیرند و چی از این بهتر؟ مگر ما از آموزش مهارت های زندگی به کودکان همین را نمی خواهیم؟

با این کار شما کودک تان یاد می گیرد که چگونه و کجا پول های خود را خرج کند. برای این امر می توانید شرایط و مقررات را برای آن ها مشخص کنید برای مثال اگر ماهانه به آن ها پول می دهید باید بدانند که تا ماه آینده خبری از پول نیست حتی اگر پول خود را زودتر از موعد مقرر خرج کنند. همچنین به آن ها یاد بدهید که پول های خود را برای نیاز های مختلف تقسیم بندی کرده و بخشی از پول را نیز پس انداز کنند.

راهنمای والدین جهت آموزش مهارت های زندگی به کودک

راهنمای والدین جهت آموزش مهارت های زندگی به کودک

رعایت نظم یکی از مهارت های زندگی

امروزه بچه ها همانند قدیم دو تا ماشین و دو تا عروسک ندارند بلکه هر بچه ای دارای یک سری خرده ریز در کنار اسباب بازی هایش هست که هر دفعه آن ها در خانه پخش و پلا می کند. از این رو یکی از مهارت های زندگی رعایت نظم است که باید اقدام به آموزش مهارت های زندگی به کودکان مانند رعایت نظم کنید.

برای این امر جمع کردن یا مرتب کردن اسباب بازی و خرده ریز هایشان را به خودشان واگذار کنید و خودتان اصلا دست نزنید. حتی بهتر است آن ها را تشویق کنید وسایلی که برایشان تکراری شده است را به کودکان دیگر ببخشند چون همه ی بچه ها تنها چند روز با یک وسیله بازی می کنند و بعد از آن خسته می شوند. حتی شما می توانید صندوق های فانتزی و جذاب برای آن ها تهیه کنید تا برای مرتب کردن وسایل شان بیشتر از قبل تشویق شوند.

مهارت های خانه ‌داری

انسان هر شغلی که داشته باشد باید بتواند کارهای خود و خانه اش را انجام دهد. می‌توانید در انجام کارهای کوچک خانه مثل جدا کردن کاهوها و چیدن نان ها از کودکان کمک بگیرید و یا از آن ها بخواهید لباس هایشان را در ماشین لباس‌شویی بیندازند. در هنگام خرید کردن کودکان را نیز با خودتان ببرید و آنها را با مواد غذایی و ملاحظات اقتصادی آشنا کنید. با یادگیری تدریجی کارهای خانه، کودکان در بزرگسالی به خوبی می‌توانند از عهده ی کارهای شخصی خانه شان بربیایند

مهارت تصمیم‌ گیری مهم ترین آموزش مهارت های زندگی به کودکان

امروزه مانند قدیم نیست که فقط دختر ها خانه داری بلد باشند بلکه پسر ها هم باید آموزش های لازم در خصوص خانه داری را ببیند. به این موضوع اشاره کردیم که بدانید حتی فرزند شما پسر هم باشد باید آموزش مهارت های زندگی به کودکان مانند خانه داری را ببیند. برای این امر بهتر است از کودکان خود بخواهید هدف هایی که در آینده دارند را برایتان بر روی یک کاغذ بنویسند. در مرحله بعد به آن ها در رسیدن به اهدافشان مانند خریدن یک لباس و … تا جایی که می توانید کمک کنید.

همچنین از همان سنین پایین به آنها یاد بدهید که در مسیر رسیدن به اهدافشان باید به شواهد و مدارک تکیه کنند و با اطمینان برای آینده شان تصمیم بگیرند. هم چنین در هنگام تصمیم گیری کودکان مزایا و معایب آن تصمیم را برایشان بگویید و سپس تصمیم ‌گیری را به عهده خود او بگذارید. این کار شما باعث می شود فرزندتان حس بزرگی کند و برای رسیدن به اهدافش تلاش های بسیاری کند. پس منتظر چی هستید؟

آموزش مهارت خانه داری به کودکان

آموزش مهارت خانه داری به کودکان

مهارت حل مساله از مهارت های زندگی کودکان

این مهارت عبارت است از تعریف دقیق مشکلی که فرد با آن روبرو است، شناسایی و بررسی راه حل های موجود، برگزیدن و اجرای راه حل مناسب، ارزیابی فرایند حل مساله به طوری که با انتخاب راه حلی با بیشترین منفعت و کمترین ضرر مادی و معنی از راه های غیرسالم برای حل مشکلات خویش استفاده نکند و بر مشکلاتش اضافه نکند. یعنی چه؟ به عبارتی دقیق تر در آموزش مهارت های زندگی به کودکان مانند مهارت حل مسئله باید به آن ها آموزش دهید از بین راه حل های موجود برای برطرف کردن یک مشکل کدام یک بهترین است و چگونه آن را انتخاب کند.

مهارت تفکر خلاق در کودک

آیا می دانید مهارت تفکر خلاق چیست؟ تفکر خلاق یعنی تولید اندیشه و نوعی دیگر دیدن اما چگونه اقدام به آموزش مهارت های زندگی به کودکان مانند مهارت تفکر خلاق کنیم؟ باید جوری این مهارت را به فرزندانتان آموزش دهید فرد در مواجهه با مشکلات در حال کشف راه حل های نو باشد که کمتر کسی به آن توجه کرده است. به عبارتی دقیق تر در این مهارت افراد یاد می گیرند که با شیوه های متفاوت فکر کنند و از تجربه های متعارف و معمولی خود فراتر روند. همچنین یاد می گیرند راه حل هایی را خلق کنند که تنها خاص و ویژه خودشان است.

مهارت تفکر خلاق در زندگی کودک

تولید اندیشه و نوعی دیگر دیدن است. فرد در مواجهه با مشکلات در حال کشف راه حال های نو و بدیع است که کمتر کسی به آن توجه کرده است. در این مهارت افراد فرا می گیرند که با شیوه های متفاوت بیندیشند و از تجربه های متعارف و معمولی خود فراتر روند و راه حل هایی را خلق کنند که خاص و ویژه خودشان است.

آموزش مهارت تفکر به کودک

آموزش مهارت تفکر به کودک

آموزش مهارت های زندگی به کودکان : خودآگاهی

آیا می دانید خوداگاهی چیست؟ خودآگاهی به معنی توانایی فرد در شناخت خود، شناسایی خواسته ها، نیازها و احساسات و نقاط ضعف و قدرت است. همچنین خوداگاهی یکی از مهارت های لازم زندگی کودکان است که والدین از همان سنین پایین باید اقدام به آموزش مهارت های زندگی به کودکان مانند خودآگاهی کنند. با آموزش این مهارت کودکانتان یاد می گیرند که چه شرایط یا موقعیت هایی برای آن ها عذاب آور هستند از این رو تلاش می کنند از آن ها دوری کنند.

جمع بندی نهایی

در پایان این مقاله متوجه شدید که در دوران کودکی کشمکش ها به دلیل عدم بلوغ روانی و جسمی آنچنان جلوه ندارند اما با افزایش سن و هنگام مواجهه با دشواری های ویژه سنین نوجوانی و جوانی کشمکش های درونی و بیرونی افزایش می یابد. در این حین نوجوانان و جوانانی که شیوه های صحیح رفتار هیجانی و مهارت های لازم را برای تطبیق خود با خانواده و جامعه نیاموخته باشند و ظرفیت های روان شناختی آنها ارتقا نیافته باشد با آسیب های جدی و متعددی روبرو خواهند شد. پس والدین عزیز باید مهارت فرزند پروری را جدی بگیرند. در سخن آخر این مقاله امیدوار هستیم مطالب فوق برایتان مفید بوده باشد و با بهره بردن از آن ها اقدام به آموزش مهارت های زندگی به کودکان کنید تا فرزندتان از آینده روشنی برخودار شود.

[alert style=”warning”]حتما مطالعه کنید : علائم و نشانه های کودک آزاری

[/alert]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *