امروزه شاهد زوج هایی هستیم که در کنار یکدیگر بدون هیچ علاقه و عاطفه ای زندگی می کنند این افراد بدون دادگاه و سایر کارهای قانونی از یکدیگر طلاق عاطفی گرفته اند. طلاق عاطفی به سرد شدن رابطه مرد و زن گفته می شود که با گله کردن و مشاجره شروع می شود. سرد شدن رابطه در زندگی تمامی جنبه های زندگی مشترک زن و مرد مانند روابط عاطفی و روحی، تعاملات گفتاری و روابط جنسی را در بر می گیرد. در اصل با ادامه یافتن این فرایند شادی و نشاط از آن خانه پر می کشد و زندگی زن و مرد تبدیل به ریشه های یک درخت خشک می شود. از طرفی وقتی طلاق عاطفی طولانی مدت و ادامه دار باشد هر یک از زوج ها برای یکدیگر همانند هم خانه ای می شوند که تنها به بودن هم عادت کرده اند. عدم درک صحیح از یکدیگر، عدم شناخت کافی از روحیات طرف مقابل و در نهایت بی علاقگی و از بین رفتن صمیمیت نسبت به همسر خود باعث می شود که پدیده طلاق عاطفی در زندگی زوج ها به وجود بیاید. کافیست در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا به طور کلی با علائم و نشانه های طلاق عاطفی و توصیه های ما برای جلوگیری از رخ دادن این امر اشنا شوید.
طلاق عاطفی چیست؟
خیلی از افراد درک صحیحی از طلاق عاطفی ندارند و نمی دانند طلاق عاطفی چیست و علت های به وجود آمدن آن چه می باشد. در تعریفی ساده به ضعیف بودن رابطه عاطفی دو زوج که ادامه دار باشد طلاق عاطفی گفته می شود. در اصل وجود مشکلات عاطفی و مشاجره در یک رابطه به مرور باعث بی مهری و کم شدن محبت در خانواده و در نتیجه طلاق عاطفی می شود. در طلاق عاطفی زن و مرد در بیگانگی کلمات و بیان احساس به یکدیگر گم شده اند و فقط برای هم حکم یک هم خانه ای را دارند که به آن عادت کرده اند.
افرادی که دچار طلاق عاطفی شده اند هم از لحاظ روحی و هم از لحاظ جسمی از یکدیگر فاصله می گیرند و مرزهایی را برای همدیگر مشخص می کنند. هر یک از این افراد در خلوت و افکار خود طرف مقابل خود را متهم می کند و دنبال مقصر هستند. از عمومی ترین علائم و نشانه های طلاق عطفی می توان به درک نکردن صحیح رفتار و گفتار یکدیگر و نداشتن شناخت کافی از روحیات یکدیگر نام برد که در صورت ادامه داشتن زوجین به بی علاقگی و سردی نسبت به شریک زندگی خود دچار می شوند.
از طلاق عاطفی و نشانه های آن چه می دانید؟
طلاق عاطفی به نبود عشق و علاقه و سرد شدن حس های زوجین نسبت به یکدیگر گفته می شود که اگر در صولانی مدت همین منوال ادامه یابد و یکی از زوجین به علائم و نشانه های طلاق عاطفی توجه نکند به یک عادت رفتاری تبدیل می شود. در طلاق عاطفی زن و مرد همانند سایر زوج ها با یکدیگر در زیر یک سقف زندگی می کنند اما عشق و علاقه ای در بین آن ها وجود ندارد.
از طرفی دیگر می توان گفت که این گونه زوج ها به اجبار در کنار یکدیگر زندگی می کنند و حوصله دادگاه کشی و سایر کارهای قانونی را ندارند. این گونه افراد با وجود هیچ گونه شادی و نشاط در خانه به بودن در کنار یکدیگر بنا به دلایلی عادت کرده اند. این دلایل می تواند خانمی که شغل و درآمدی ندارد و مجبور به تحمل زندگی با همسرش می شود باشد یا به دلیل ترس از دوری از فرزندان و ملاقات نکردن با آنها.
نشانه های کلی طلاق عاطفی چیست؟
تا به اینجا به طوری کلی با ماهیت این نوع طلاق آشنا شدید و متوجه شدید که طلاق عاطفی چیست. اگر یکی از زوج ها اطلاعات کافی در زمینه علائم و نشانه های طلاق عاطفی داشته باشد به راحتی می تواند از به وجود آمدن طلاق عاطفی در زندگی خود جلوگیری کند. از این رو حتما باید در مورد علائم و نشانه های طلاق عاطفی اطلاعات لازم را داشته باشید. در ادامه برخی از مهم ترین علائم و نشانه های طلاق عاطفی را برای شما مطرح کرده ایم :
- کم شدن شور و هیجان در زندگی
- سرزنش یکدیگر
- به رخ کشیدن اشتباهات یکدیگر
- بزرگ کردن مسائل کوچک
- عدم وقت گذاشتن برای یکدیگر
- افزایش تفریحات برون زناشویی و تمرکز بر مسائل بیرون از خانواده
- گذراندن وقت زیاد با فرزندان و غافل شدن از روابط بهینه زناشویی
- کم شدن میزان نوازش کلامی، جسمی و روابط جنسی
- فاش شدن اسرار و اشتباهات همسران در بیرون از کانون خانواده
- پرداختن به سریال ها و برنامه های تلویزیون به جای صرف وقت برای با هم بودن
- عدم اعتماد به یکدیگر در حل مشکلات
- افزایش مسافرت های مجردی به جای سفرهای خانوادگی
- عدم رسیدگی به امور منزل و رسیدگی به نظافت، آشپزی و …
علل و عوامل موثر در طلاق عاطفی چیست؟
وقتی صحبت از طلاق عاطفی و روابط بین افراد در خانواده می شود عوامل متعددی می توانند بر نوع و روند رابطه تاثیر بگذارند. در اصل طلاق عاطفی یکی از اتفاقاتی است که حتی فرد متوجه آن در زندگی نمی شود زیرا تدریجی است. به همین علت آگاهی از علائم و نشانه های طلاق عاطفی و اهمیت دادن به رابطه در هر مرحله از زندگی بسیار مهم است. در ادامه به برخی از مهم ترین علل ها و عوامل موثر در طلاق عاطفی پرداخته ایم :
- ویژگی های اخلاقی نامطلوب در زوجین
- ازدواج دیر هنگام
- خشونت یکی از زوجین
- دخالت های بی مورد دیگران در زندگی مشترک
- بیکاری یا از دست دادن موقعیت شغلی
- ضعف مهارت های ارتباطی کلامی و غیر کلامی
- عدم شناخت و برطرف کردن نیازهای عاطفی یکدیگر
- ازدواج هایی که بالاجبار به زوجین یا یکی از آنها تحمیل شده است
- تفاوتهای فرهنگی خانوادههای زوجین
- تفاوت های شخصیتی و روحیات زوجین
- ازدواج های احساسی و بدون شناخت کافی
- ازدواج هایی که یکی از زوجین یا هر دو برای فرار از خانواده خود تن به آن می دهند
- تفاوت سنی زیاد میان زن و شوهر
مراحل طلاق عاطفی چیست؟
همان طور که طلاق گرفتن توسط قانون و دادگاه شرایطی دارد طلاق عاطفی هم از این قاعده مستثنا نبوده و شامل پنج مرحله می باشد که در ادامه به طور کلی به هر پنج مرحله طلاق عاطفی پرداخته ایم :
- سرزنش : در این مرحله هر کدام از زوج ها برای اتفاقات رخ داده دیگری را مقصر می دانند. همچنین زوجین در این مرحله از طلاق عاطفی آشفته و پریشان هستند .
- سوگواری : در این مرحله زوجین به دلیل مشکلاتی که پیش آمده ناراحت و اندوهگین هستند. در اصل در این مرحله هر دو نفر در دنیای خود غرق شده و تمرکز حواسشان کاهش پیدا می کند.
- خشم : در این مرحله از طلاق عاطفی هر کدام از زوج ها نسبت به اطرافیانشان حتی فرزندانشان خشم دارند و این خشم می تواند نسبت به تمام زن ها یا نسبت به تمام مرد ها باشد.
- تنهایی : وقتی زوج ها در این مرحله از طلاق عاطفی قرار می گیرند سعی می کنند ترس ها و نیاز های خود را پنهان کنند به گونه ای که انگار هیچ نیازی به یکدیگر ندارند.
- بازگشت به زندگی : آخرین مرحله از طلاق عاطفی ورود دوباره به زندگی است. مرد یا زن در این مرحله احساس می کنند که کنترل بیشتری بر زندگی خود دارند و شخص اقدام به برنامه ریزی درازمدت می کند و اگر زوجین هر دو با هم در این مرحله قرار بگیرند، طلاق قانونی بدون نیاز به محاکم قضایی انجام می پذیرد.
علائم نگران کننده و متفاوت طلاق عاطفی
یکی از مهم ترین علائم و نشانه های طلاق عاطفی که در طولانی مدت نگران کننده است خواستن آرامش بیشتر است که زوجین این آرامش را در تنهایی می بینند. در طلاق عاطفی تمامی کار های دو نفره یا تفریحات جنبه انفرادی می گیرد و هر کس برنامه های خود را همانند یک فرد مجرد برنامه ریزی می کند و پیش می برد که به مرور تنهایی تبدیل به یک عادت روزانه می شود. در طولانی مدت وقتی زوجین خواستار تنهایی هستند جوی سرد و بی روح خانه را در برمی گیرد که چنین شرایطی برای فرزندان اصلا مناسب نیست و پیامد های منفی به دنبال دارد.
عدم تمایل به بحث و گفتگو در مورد مشکلات، بی توجهی، سردی و انکار مسئله در برابر اعتراض طرف مقابل، بی توجهی به صحبت های فرد مقابل، بی حوصلگی در گوش دادن و حرف زدن یا سکوت در برابر صحبت های همسر، تلاش برای پایان دادن به مکالمه ، عوض کردن موضوع مکالمه، نادیده گرفتن همسر در زندگی، اولویت داشتن خواسته های خود نسبت به نیازهای همسر، بروزسریع احساسات منفی و خشم بدون توجه به احساسات همسرهمگی از علائم و نشانه های طلاق عاطفی می باشد که بسیار نگران کننده هستند.
راه حل های مختلف برای پیشگیری از طلاق عاطفی
یکی از مهم ترین نکات برای پیشگیری از طلاق عاطفی شناختن و برطرف کردن نیاز های عاطفی و جنسی یکدیگر می باشد. زیرا به طور کلی نیاز های مردان شامل حمایت خانوادگی، تحسین، همراهی در تفریحات و … می باشد در حالی که نیاز های زنان شامل محبت، گفت وگو، صداقت و روراستی، حمایت مالی و تعهد خانوادگی است. بنابراین به محض دیدن این تفاوت ها در نیاز های روج ها به وجود آمدن مشکلات مختلف و مشاجره اصلا دور از ذهن نیست.
در تعریفی عامیانه تر وقتی یک مرد به همسرش علاقه دارد فکر می کند که نیازهای او را برآورده می کند در حالیکه این مرد تصور می کند نیاز یک زن همانند نیاز خودش است و مشکل اصلی از همین نقطه آغاز می شود و به مرور علائم و نشانه های طلاق عاطفی پدید می آیند. از طرفی دیگر فراهم کردن زمینه مناسب فرهنگی، آموزش مهارت ها در مدرسه یا در رسانه ها، آموزش مهارت ها زیر نظر مشاور و روانشناس نقش بسیار زیادی در کاهش طلاق عاطفی دارد.
تاثیر طلاق عاطفی بر فرزندان
در خانواده هایی که والدین دائم با یکدیگر مشاجره می کنند و کار آن ها از علائم و نشانه های طلاق عاطفی به مبتلا شدن به این طلاق کشیده شده است فرزندان بیشترین آسیب را می بینند. زیرا بستر و محیط خانه و خانواده دیگر برای آن ها مکانی امن و خوشایند نیست که یا از آن فرار می کنند یا به انواع بیماری های روحی دچار می شوند.
همچنین مواردی مانند اعتیاد به مواد مخدر، گرایش به روابط ناسالم، اختلالات روانی هم چون افسردگی و اضطراب از شایع ترین مشکلات آنان می باشد. از طرف دیگر که بسیار مهم می باشد ممکن است فرزندان نیز اشتباهات والدین را در ازدواج و روابط عاطفی الگوی خود قرار دهند در نتیجه آنان نیز در آینده با مشکلات جدی مواجه می شوند.
اختلافات و درگیری های زیاد بین زوجین باعث طلاق عاطفی می شود؟
خیلی از افراد پس از بررسی علائم و نشانه های طلاق عاطفی به این فکر می کنند که ایا اختلافات و درگیری های زیاد به مرور باعث طلاق عاطفی می شود؟ در پاسخ به این افراد باید گفت که اگر اختلافات و درگیری ها جنبه مستمر و ادامه دار به خود بگیرند با گذشت زمان بزرگ تر و سمی تر می شوند تا جایی که روابط زوج ها تحت تاثیر همین عوامل منجر به طلاق عاطفی می شود. هیچ زمان بندی برای اینکه بتوانیم صد در صد به این افراد پاسخ دهیم که چه زمان طول می کشد علائم و نشانه های طلاق عاطفی در زوجین پس از مشاجره زیاد پدید آید نداریم.
اما بسیاری از زوج ها هنگامی که از نظر احساسی دچار فشار شدیدی می شوند خود را بر سر دو راهی می بینند و در آنجا است که باید تصمیم بگیرند مسیر حل اختلاف شان را برگزینند یا راه دیگر که جدایی است. اگر گزینه جدایی را انتخاب کنند، یک یا هر دو طرف از تلاش برای بهبود شرایط دست برداشته و فکر می کنند که ازدواجشان به نقطه پایانی که همان جدایی است، نزدیک شده است اما اگر اقدام به حل اختلاف کنند قطعا به مرور حل خواهد شد.
[alert style=”warning”]حتما مطالعه کنید
نشانه ها و روش های تشخیص خیانت مردان [/alert]
جمع بندی نهایی
در جمع بندی نهایی این مقاله به طور کلی با علائم و نشانه های طلاق عاطفی و همچنین ماهیت این طلاق به طور کلی اشنا شدید. همچنین دریافتید که مسائل زندگی قابل حل شدن هستند و نباید آن ها را رها کنید تا طولانی مدت باعث به وجود امدن علائم و نشانه های طلاق عاطفی و در آخر مبتلا شدن به این طلاق شوید. همچنین دریافتید که در صورت مبتلا شدن به طلاق عاطفی یا پدیدار شدن علائم و نشانه های طلاق عاطفی باید به دنبال یک مشاوره با یک روانشناس خوب در حیطه زوج درمانی باشید تا بتوانید در کوتاه ترین زمان مشکل خود با همسرتان را حل و فصل کنید.